- Frp er kanskje vel pro Israel

Men Høyre-leder Erna Solberg avviser at dette skal stå i veien for et regjeringssamarbeid.

Erna Solberg og Siv Jensen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Høyre-leder Erna Solberg sa til Dagsrevyen i august 2006 at «det vil være feil å ha en utenrikspolitikk som preges av ytterpunkter, og ikke av det store flertallet. Det tror jeg også Frp skjønner».

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se innslaget fra Dagsrevyen i 2006.

I dag har pipa fått en annen lyd.

Verken ja eller nei fra Frp

– Uttalelsene mine var basert på at Siv Jensen var sitert på at Frp ikke anser Israel som en okkupasjonsmakt. Jeg har forstått det sånn at hun var feilsitert og har senere rettet opp dette, sier Erna Solberg til nrk.no.

Men fullt så klare er ikke Frp selv i hvilket syn de i dag har på Israel. Partiet opplyser til nrk.no at de verken kan gi et klart ja eller nei på spørsmålet om Frp mener at Israel er en okkupasjonsmakt.

Det er ikke fattet noe vedtak på dette i partiet, og Frp ønsker ikke å bruke betegnelsen okkupasjon, får nrk.no opplyst.

Frp-leder Siv Jensen har tidligere støttet et utspill om et militært samarbeid mellom Norge og Israel, og i vinter holdt hun en appell utenfor Stortinget til støtte for Israel.

– Forhandler ikke med terrorister

Til tross for at Høyre har vært blant kritikerne av Frps Israel-vennlige syn, og Erna Solberg betegnet den som «utenrikspolitikk som preges av ytterpunkter», vil ikke Siv Jensen si om partiet er innstilt på å inngå kompromisser på dette området.

– Jeg forhandler ikke med noen partier gjennom nrk.no. Jeg har tatt et standpunkt til støtte for Israel og står fast på det. Jeg er stolt av å holde på mitt der andre bøyer av, sier hun.

– Hvordan vil Midtøsten-politikken til en eventuell regjering med Frp se ut?

– Israel er det eneste demokratiet i denne regionen, men det har også vært en del fremskritt å spore blant palestinske organisasjoner. Vi må heller ikke glemme at Iran er en viktig brikke i Midtøsten, påpeker Jensen.

– Men Frp er klare på en ting: Vi forhandler ikke med terrorister!

– Ikke uoverstigelige forskjeller

Høyre-leder Erna Solberg tror ikke Midtøsten skal velte et mulig samarbeid mellom Høyre og Frp - til tross for tidligere krasse utsagn.

– Jeg oppfatter at Frp kanskje er vel pro Israel i noen saker, men det er ikke uoverstigelige forskjeller. Det er innenfor rammene av hva man må kunne leve med i et regjeringssamarbeid. Vi har sittet i regjering med KrF, som jo også er pro Israel, sier hun.

Det er lite som tyder på at hun mener Frps utenrikspolitikk på dette området bør være gjeldende.

– Det bør være bred enighet i Stortinget om regjeringens utenrikspolitikk, mener Solberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger