Høyre: Ap angriper en høyreside som ikke finnes

Arbeiderpartiet vil gjøre høstens valg til et verdivalg, og mener Høyres politikk i regjering er et brudd med den norske «samfunnskontrakten». Høyre gir utspillet en kald skulder.

Arbeiderpartiets landsmøte 2017

Jonas Gahr Støre etter landsmøtetalen ved åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte 2017 i Folkets Hus

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kom med kraftig kritikk av Høyre i sin tale til partiets landsmøte torsdag. Blant annet om regjeringens skattekutt:

– Dette er ikke bare feil bruk av penger. Dette stikker dypere. Det svekker en samfunnskontrakt som er sagt opp i så mange land rundt oss, der fellesskapet sprekker, forskjellene øker og hvor samfunnsplikt har blitt et fremmedord. Vi vil ikke svekke den kontrakten, derfor må Norge få en ny regjering til høsten.

Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim slår hardt tilbake.

– Jeg tror det veldig langt mellom den virkeligheten folk ser der ute, og den retorikken Støre bruker nå for å lappe sammen sitt eget parti istedenfor å sette en samfunnsdiagnose folk forstår, sier Asheim med klar adresse til Arbeiderpartiets fall på meningsmålingene de siste månedene.

Asheim mener Støre kritiserer en høyreside som ikke eksisterer, og at mener det blir helt feil å definere høstens stortingsvalg som et verdivalg.

– Dette er et valg om vi skal reformere det velferdssamfunnet vi er glad i, eller om vi skal la det forvitre fordi man ikke tørr å gjøre endringer.

Arbeiderpartiet står for kritikken

Trond Giske

Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske gjentok i politisk kvarter at partiet ser på høstens valg som et verdivalg.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Nestleder Trond Giske utdyper hvorfor Arbeiderpartiet er så bastant på at høstens valg blir et verdivalg.

– Vi er et land som går i feil retning, hvor arbeidsløsheten er rekordhøy, hvor forskjellene mellom folk øker, og hvor de store pengene brukes på skattekutt istedenfor eldreomsorg, skole og jobbvekst, sier Giske.

– Når regjeringen velger å bruke mange milliarder kroner på skattelette for de rike, så er det et praktisk valg, men for Arbeiderpartiet er det et verdivalg fordi vi ønsker små forskjeller i samfunnet.

Mener Støre skaper kunstige konflikter

Asheim i Høyre mener det blir kunstig og pompøst å definere verdisynet til Høyre og Ap som helt forskjellig, og mener Støre sår unødvendig splid.

– I Norge er vi så heldige at vi har noen felles verdier vi står sammen om, og da synes jeg det er ganske pussig at en mann som ønsker å være statsminister for hele Norge forsøker å skape den type konflikter, sa Asheim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger