Hopp til innhold

Høyre: – Det går litt i alle retninger

Torbjørn Røe Isaksen (H) har meislet ut Høyres programutkast. Målet er å stjele velgerne som ligger mellom Høyre og Arbeiderpartiet. – De pynter bruden, sier Arbeiderpartiet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

I dag legger leder i Høyres programkomité, Torbjørn Røe Isaksen, frem partiets programutkast.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– For å være helt ærlig, og dette burde jeg kanskje ikke si for det blir fristende å sitere, så går det nok litt i alle retninger i dette programmet.

Torbjørn Røe Isaksen er på Politisk kvarter på NRK og snakker om Høyres programutkast som skal legges frem senere på dagen.

Isaksen er nemlig ikke bare kunnskapsminister, han er også leder for Høyres programkomité som har utarbeidet et programforslag.

– De velgerne vi skal flytte over midtstreken i norsk politikk er opptatt av trygghet, mulighetene som ligger i omstilling og et ansvarlig parti med en reformagenda.

Han sier det ikke er noe poeng for Høyre å hele tiden gå litt lenger mot høyre, men å finne standpunkter som bygger opp om et konservativt folkeparti.

– Det er for eksempel ikke noe automatikk i at Høyre hvert år skal gå til valg på større skattelettelser.

Disse Høyre-sakene ryker i programforslaget

I programutkastet har Høyre droppet flere tradisjonelle Høyre-saker i utkastet:

  • Høyre går bort fra å fjerne formueskatten helt.
  • Høyre dropper karakterkrav fra femte klasse.
  • Høyre mener ikke lenger at fedrekvoten er en trussel mot barnefamiliers valgfrihet.

Dette har vært kontroversielle saker for dere. Har det vært enkelt å fjerne dem?

– Det er ikke slik at vi har fjernet dem, men programkomiteen har kommet med et forslag om det. Mye av dette kommer til å skape debatt, og det var også en av ordrene fra partileder og statsminister Erna Solberg; Skap debatt!!

Det betyr debatt også innad i partiet før man skal komme frem til et endelig program som skal stemmes frem på partiets landsmøte våren 2017.

Ap-Tajik: – Høyre pynter bruden

Hadia Tajik

Ap-nestleder Hadia Tajik blir ikke skremt av Høyres programutkast.

Foto: Sondre Holen / NRK

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, tar programutkastet til Høyre med knusende ro. Det til tross for at Høyre og Isaksen er åpne på strategien om å ta de lilla velgerne, altså velgerne som står mellom Høyre og Arbeiderpartiet.

– Jeg er ikke bekymret. Det vi ser Isaksen gjøre nå er omtrent det samme som han gjorde i 2012. Da gikk han ut og proklamerte flere ting.

Dette var, ifølge Tajik:

  • Høyre skulle høre mer på fagbevegelsen.
  • Høyre skulle høre mer på arbeidstakere.
  • Høyre skulle ikke gjennomføre store endringer i arbeidsmiljøloven som man så under Bondevik-regjeringen.

Tajik sier dette føyer seg inn i en strategi der Høyre sier én ting før valg, som er relativt moderat, mens de gjennomfører en mer klassisk Høyre-politikk når de får makten.

– Når de så kom til regjeringsmakt så vi at de totalt overkjørte partene i arbeidslivet, inkludert fagbevegelsen, de gjennomførte store endringer i arbeidsmiljøloven uten å lytte til dem som var berørt, og de gjennomførte endringer om midlertidige ansettelser som gikk lenger enn det Bondevik-regjeringen foreslo. Det Isaksen gjør nå er å pynte bruden ett år før valget, sa Tajik.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger