Hopp til innhold

Høyre-politiker: – Det er litt provoserende

Stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde irriterer seg over at Høyre har tatt byrden med å bære reservasjonsstriden. Hun mener KrF nå kan droppe kravet sitt – uten motkrav.

Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant Høyre

PROVOSERT: Høyres stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde mener at det er Høyre som har båret byrden i reservasjonsdebatten, nå ser det ut som at KrF snur i saken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er en kjent sak at jeg er mot både reservasjonsrett og -mulighet, og jubler hvis det ikke blir en realitet, sier Høyres stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde til NRK.

I kveld meldte Vårt Land at Krf-leder Knut Arild Hareide vurderer å droppe helseminister Bent Høies reservasjonsforslag dersom samvittighetsfriheten blir ivaretatt på andre måter.

Høyre: – Provoserende

Knut Arild Hareide

I TENKEBOKSEN: KrF-leder Knut Arild Hareide er villig til å se på andre løsninger i reservasjonsdebatten.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– KrF kan se på andre løsninger hvis både hensynet til kvinnen og legen blir ivaretatt. Hvis ikke ligger reservasjonsmuligheten der, sier Hareide til avisen.

Nordby Lunde har latt seg provosere av utspillet.

– Det er litt provoserende når Høyre nå har tatt hele den politiske kostnaden for standpunktet. Da bør kravet droppes uten motkrav, ikke fyre opp til nok usikkerhet og debatt fra KrFs side.

– Hvordan påvirker utspillet ditt syn på samarbeidet med KrF?

– Da Venstre gikk ut av rommet burde det vært et signal om at avtalen ikke burde vært inngått. Men på en annen side så vet jeg at vi har flere som er sympatiske til tanken om reservasjonsmulighet gitt at pasientenes rettighet vil bli ivaretatt, sier Nordby Lunde.

Hun krever nå at KrF viser raushet overfor Høyre og fastholder at samarbeidet kommer til å fortsette.

– Jeg forholder meg egentlig bare til at de er en samarbeidspartner. Nå har de sett hvor lojale Høyre er mot dem. Da forventer jeg noe raushet tilbake, avslutter Nordby Lunde.

Les også: Hareide åpner for å endre omstridt forslag

Les også: Får kun støtte fra én kommune i hjemfylket

Les også: Frykter minoritetsleger presses til å nekte aborthenvisning

Hareide: – Problematisk at partiene ikke stiller opp

Det er bare tre uker siden Hareide slo fast at reservasjonsrette var et urokkelig punkt i samarbeidsavtalen mellom regjeringen og KrF, og at den ikke var mulig å se bor ifra. I tillegg roste han Høyre og Frp for å være tydelig i saken.

– Jeg har ikke opplevd at Høyre og Frp har tvilt i denne saken. De har stått veldig tydelig på, ikke minst i stortingsgruppene til de to partiene. Men jeg må si at jeg mener det er problematisk at partiene deres ikke har stilt opp om saken fordi opposisjonen da har vunnet frem med sitt budskap, sa Hareide.

Bent Høie

HAR FÅTT PEPPER: Helseminister Bent Høie (H) har fått mye kjeft i debatten om reservasjonsretten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Høyre-politiker er ærlig på at saken, og debatten den har ført med seg, er utfordrende.

– Jeg anerkjenner et etisk dilemma, selv om jeg står fast på at alle fastleger, som jo er på kontrakt med det offentlige, skal levere samme tjenester i førstelinje uansett. Det er det prinsippet jeg mener er viktigst i denne debatten.

– Ingen retrett fra KrF

I en pressemelding sent torsdag kveld sier Hareide at partiet ikke gjør retrett i reservasjonsstriden.

– Leger må ikke presses til å handle i strid med sin samvittighet i spørsmål som omhandler liv og død. KrF har pekt på reservasjonsmuligheten som en løsning for å sikre dette. Dette standpunktet har jeg stått fast på, sier han og fortsetter:

– Samtidig er det helt naturlig at KrF og regjeringspartiene setter seg ned i etterkant av høringen for å se på departementets forslag til løsning og høringssvarene. Her vil KrF være konstruktive og løsningsorienterte for å sikre pasientenes rettigheter og legens samvittighetsfrihet.

Det har ikke vært mulig å få ytterligere kommentarer fra Hareide.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger