NRK Meny
Normal

Høyre vil ikke frede akuttkirurgien i distriktene

GARDERMOEN (NRK): Distrikts-Høyre fikk ikke gjennomslag for å beholde akuttkirurgien på alle landets lokalsykehus. Dermed er helseministeren fortsatt sikret et betydelig handlingsrom.

Bent Høie med hånden mot ansiktet

ENDRER SYKEHUSENE: I høst kommer Bent Høies nasjonale sykehusplan. Har har allerede signalisert at flere lokalsykehus vil miste oppgaver de har i dag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Før Høyres landsmøte lå det an til et internt sykehusopprør i partiet. Deler av grasrota i distriktene advarte Bent Høie mot å fjerne kirurgene ved akuttmottakene til lokalsykehus med færre enn 60.000 innbyggere i sitt nedslagsfelt.

Men resolusjonsforslaget fra Nord-Trøndelag Høyre om å beholde akuttkirurgien ved lokalsykehusene, ble ikke en gang tatt opp til behandling i salen.

Portrett av Elin Agdestein

DELSEIER: Elin Agdestein i Nord-Trøndelag Høyre var blant dem som sørget for at Høyres sykehuspolitikk ble et hett tema på landsmøtet.

Foto: TOMAS MOSS,ICU.NO / Høyre

Fylkesleder Elin Agdestein er likevel fornøyd med at de fikk inn en formulering om at tidsfaktoren er viktig når akutt livstruende sykdom inntrer. Men uttalelsen slår også fast at den medisinske utviklingen krever mer spesialisering og behov for at innholdet i sykehusene endrer seg.

– Vedtaket understreker noe jeg er helt enig i: At vi skal ha en god, desentralisert sykehusstruktur, at akuttilbudet er viktig, og at man må ta geografiske hensyn, men at det å ha differensierte akuttmottak er en del av løsningen, sier Bent Høie til NRK.

Lettelse og bekymring

Høyres vedtak slår fast at denne differensieringen ikke skal føre til en «unødvendig sentralisering av akutt- og fødetilbud som i dag gir trygghet lokalt».

– Jeg er veldig glad for at Høyre nå i denne resolusjonen understreker at det skal satses på lokalsykehusene framover, sa fylkesleder i Nordland, Jonny Finstad, under debatten søndag.

Om lag halvparten av landets sykehus risikerer å miste akuttkirurgien dersom det kreves et pasientgrunnlag på minst 60 til 80 000 innbyggere. Selv om Høie har sagt at han ennå ikke har konkludert, har signalene ført til kraftige protester.

Torsdag samlet flere hundre demonstranter seg utenfor Stortinget for å advare Høie mot å legge ned lokalsykehusene.

Rundt om i landet frykter lokalpolitikere fra Høyre at dette skal brukes mot dem i valgkampen.

– Uten avklaring taper vi dette valget, sa Jan Sigbjørnsen i Vest-Agder under den generelle debatten lørdag.

Hans fylkeslag har allerede fattet et vedtak på at lokalsykehuset i Flekkefjord bør ha både fødetilbud og akuttkirurgi. Men Høies sykehusplan kommer ikke før til høsten.

Dermed må Høyres kandidater ute i kommunene drive valgkamp uten å kjenne lokalsykehusets skjebne.

Søksmål

Men avklaring gir ikke nødvendigvis ro. Det vet Høyre i Møre og Romsdal alt om. Etter at Bent Høie og regjeringen gikk inn for å legge ned sykehuset i Kristiansund og satse på et felles sykehus i Molde, har det haglet med beskyldninger om skittent spill.

I går skrev Aftenposten at Høyres ordførerkandidat i Kristiansund, Torbjørn Sagen, er så oppgitt over sin egen helseminister at han vil støtte Kristiansund kommunes søksmål i sykehusstriden.

– Det må Kristiansund bystyre selv vurdere, men jeg mener at det har kommet veldig tydelig fram at prosessen og beslutningen har vært i tråd med lovverket. Jeg ser ikke grunnlaget for å ha en rettssak om dette, sier Høie til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger