Høyre vil ha fast bevæpnet politi på norske flyplasser

Lanserer mellomløsning mellom full og null bevæpning - vil la pistol bli en fast del av politiuniformen på store knutepunkter.

To polititjenestemenn har våpen i hylster på låret

VÅPEN ELLER EI: Høyres justispolitikere restarter nå debatten om i hvilken grad politiet skal være bevæpnet. Her fra en tidligere periode med midlertidig bevæpning.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg tror folk har en forventning om at politiet umiddelbart vil gripe inn hvis det skulle inntreffe en katastrofe eller et terrorangrep, sier Peter Christian Frølich til NRK.

På vegne av Høyres justispolitikere på Stortinget foreslår han på nytt å permanent bevæpne norsk politi, noe Stortinget sa nei til senest i fjor.

Forskjellen nå er at Høyre ønsker permanent bevæpning kun på spesielle steder som antas å være et opplagt terrormål, som flyplasser og jernbanestasjoner.

Peter Christian Frølich i Stortinget

VÅPENGLAD: Stortingsrepresentant Peter Christian Frølich fra Høyre.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi har dessverre sett flere eksempler på at flyplasser er attraktive terrormål. At norsk politi enkelt har tilgang til våpen på steder der det befinner seg mye folk, mener jeg er veldig fornuftig, sier Frølich.

– Skritt i riktig retning

Ideen om permanent bevæpning på utvalgte steder blir varmt mottatt av norske politifolks tillitsvalgte.

– Vi ønsker en permanent generell bevæpning, altså at politiet skal få bære våpen døgnet rundt overalt. Et forslag om permanent bevæpning på flyplasser og jernbanestasjoner er et skritt i riktig retning, sier Sigve Bolstad, leder i Politiets fellesforbund.

Under terrorangrepet på Atatürk-flyplassen i Istanbul i slutten av juni ble en av terroristene skutt av en bevæpnet politimann.

KrF og Venstre avvisende

Verken KrF eller Venstres representanter mener det nødvendigvis er et argument for å bevæpne politiet på norske flyplasser og andre knutepunkt.

– Vi ønsker ikke noen utvikling i retning av en bit-for-bit-innføring av generell bevæpning i det norske politiet. Så vi vil være mot dette, sier stortingsrepresentant Pål Farstad (V).

– KrF er motstander av generell bevæpning, både overalt og på bestemte steder. Vi ønsker at politiet skal bevæpne seg bare i særlige tilfeller når trusselsituasjonen tilsier det, sier Kjell Ingolf Ropstad, justispolitisk talsperson i KrF.

Regjeringen har bestilt utredning

I dag fungerer det slik i Norge at politiet på for eksempel Oslo lufthavn må løpe til et bakrom for å låse ut våpen før de kan beskytte publikum ved en eventuell terroraksjon.

Arbeiderpartiet vil ikke mene noe om dette selv, men anbefaler Høyre å vente på en utredning bestilt av deres egen regjering.

– Her kommer det et politisk ønske etter et seminar i Høyre. Jeg tror det er viktigere å lytte til fagfolk og avvente deres meninger, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Høyre-FrP-regjeringen satt i slutten av mai ned et ekspertutvalg som skal vurdere praksisen med et ubevæpnet norsk politi. Utvalget skal avgi rapport i mars 2017.

Frølich i Høyre understreker overfor NRK at han ikke kan forskuttere hvilke konklusjoner utrederne vil trekke, men at han uttaler seg positivt på vegne av Høyres justispolitikere, som vil få et slikt forslag på bordet når utredningen er ferdig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger