Hopp til innhold

Høyre vil beholde spillmonopol

Etter en lang debatt med flere Høyre-profiler, sa landsmøtet ja til å bevare dagens monopol for pengespill. Statsminister Erna Solberg tok selv ordet og advarte mot å endre dagens system.

 Statsminister Erna Solberg holder tale under Høyres digitale landsmøte, som i år er lagt til Thon Hotel Opera

VILLE IKKE ENDRE DAGENS SYSTEM: Statsminister Erna Solberg vil fortsatt beholde dagens enerettsmodell. Dette er et bilde fra landsmøtet fredag.

Foto: Berit Roald / NTB

Saken har vakt stort engasjement i Høyre, og partiet er delt i synet på hva slags spillpolitikk Høyre skal ha.

Etter en lang debatt, hvor både statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie advarte mot å fjerne dagens mononopolordning, sa landsmøtet nei til forslaget om å endre dagens system.

Forslaget var: «oppheve enerettsmodellen og innføre en lisensordning for pengespill etter modell fra Danmark og Sverige, og øremerke en andel av skatteinntekten til kultur, idrett og frivillighet».

Frølich: – Dagens system er ødelagt

Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich er blant dem som har tatt til orde for å fjerne enerettsmodellen.

– Det er bare et tidsspørsmål før dette endres. Dagens system er ødelagt, sier Frølich til NRK.

– Samfunnet går glipp av milliarder i spillemidler hvert eneste år. Flere og flere blir spillavhengige. Sverige og Danmark har løst dette bra. Om vi skal få kontroll igjen, må onlinespill reguleres, sier Frølich.

Helleland: – Jeg er lettet

Linda Hofstad Helleland, leder i programkomiteen i Høyre og tidligere kulturminister, ønsket å bevare dagens modell.

– Jeg er veldig fornøyd og lettet over at Høyre slår ring om enerettsmodellen. Den sikrer gode inntekter til norsk idrett, frivillighet og kultur, samtidig som den tar godt vare på de som er spillavhengige gjennom tett oppfølging, sier Helleland.

AKTUELT NÅ