NRK Meny
Normal

Høyre-vedtak: Effektive studenter skal belønnes

GARDERMOEN (NRK): Høyre går inn for at studenter som fullfører studiene sine i tide, skal få mer i stipend enn dem som bruker lang tid.

Ung mann i blå hettegenser sitter ved et bord med bøker og permer. Bokhylle i bakgrunnen

NYE REGLER: Høyres studenter fikk ikke gjennomslag for et turbostipend, men Høyre har lørdag vedtatt at de vil endre studiefinansieringen slik at den belønner studenter som blir ferdige med studiene på oppsatt tid (illustrasjonsfoto).

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Dette ser vi på som en full seier, sier Heidi Fuglesang, leder i Høyres studenter.

Før helgens landsmøte leverte de et resolusjonsforslag om å innføre et såkalt turbostipend for studenter som oppnår graden sin uten forsinkelser.

Nå har Høyre vedtatt at de vil «endre studiefinansieringen slik at den i sterkere grad bidrar til at studentene fullfører et påbegynt studium på normert tid».

Heidi Fuglesang

GULROT: – Det må lønne seg å jobbe hardt, sier Heidi Fuglesang i Høyres studenter.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det opprinnelige forslaget hadde kostet minst én milliard i året, men landsmøtet ville ikke legge nye penger på bordet.

I stedet for å finansiere belønningsordningen med ferske midler, skal den planlagte økningen i studiefinansieringen heller vris mot dem som gjennomfører studiet på vanlig tid.

– I regjeringsplattformen står det at vi skal øke studiestøtten utover prisvekst. Nå skal vi sentrere deler av dette inn mot dem som fullfører på normert tid, sier Fuglesang.

Forskning viser at det funker

Hun peker på at under 40 prosent av norske studenter fullfører studiene sine i tide i dag.

– Det er kostbart. En student koster nesten 200 000 i året, i tillegg kommer utgifter til lån og stipend og tapte skatteinntekter, sier Fuglesang.

I 2013 viste forskning at turbostipend fører til at studenter faktisk gjennomfører studiene raskere. Fra 1990 til 1995 fikk studenter innen enkelte program økt stipendet med 18 000 kroner hvis de oppnådde graden i tide. Ved å sammenligne denne gruppen med studenter som ikke hadde en slik gulrot, fant forskere ved SSB at de uten turbostipend brukte lengre tid.

Også sosialøkonom ved NTNU og leder for produktivitetskommisjonen, Jørn Rattsø, har tidligere tatt til orde for økonomiske belønninger for studenter som fullfører tidsnok.

Studentene er skeptiske

Likevel er studentorganisasjonene skeptiske.

Norsk studentorganisasjon mener økt studiefinansiering for alle er det som skal til for at færre studenter skal bruke flere år enn planlagt på studiene. Argumentet er at en romsligere studentøkonomi gjør at studentene slipper å jobbe så mye ved siden av. Dermed får de mer tid til studier, og de slipper å utsette eksamener og oppgaver.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger