Hopp til innhold

Dette bildet av Høyre-topper får miljø­bevegelsen til å juble

En rekke Høyre-topper på Stortinget danner konservativt klimanettverk på høyresiden for å redde natur og klima, og sikre økonomisk vekst samtidig. – Lykke til, sier miljøbevegelsen.

Konservativ klima- og miljøgruppe

KONSERVATIVT KLIMANETTVERK: Lene Westgaard-Halle (i grønt) er én av initiativtakerne til konservativt klimanettverk.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Jeg tror på at økonomisk vekst er en forutsetning for at vi kan løse utfordringene og få til det vi trenger i det grønne skiftet.

Det sier stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle i Høyre. Hun sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og er én av initiativtakerne bak et nytt konservativt klimanettverk.

Nettverket skal jobbe for å redde miljø og klima, samtidig som man sikrer økonomisk vekst.

– Jeg tror det blir hovedoppgaven for dette nettverket. Å klare å finne løsninger der vi ser alle disse tre tingene i sammenheng, sier Westgaard-Halle.

Så langt har 31 av Høyres 45 stortingsrepresentanter knyttet seg til nettverket.

Profilbilde av Lene Westgaard-Halle.

KLIMAKJEMPER: Lene Westgaard-Halle i Høyre er én av initiativtakerne bak konservativt klimanettverk.

Foto: Vestfold Høyre

Vil gjøre Høyre til Norges fremste miljø- og klimaparti

Målet med etableringen av nettverket, er å få tenkningen rundt miljø og klima inn i alle komiteene på Stortinget, og inn i alle fagfelt.

– Høyre har et mye større potensial enn vi har vist så langt med å vise hva som er de gode klimaløsningene på høyresiden. De har i mye større grad en positiv og løsningsorientert tilnærming som er koblet til næringsliv, og mye større fokus på verdiskaping og vekst, sier Westgaard-Halle før hun fortsetter:

– Jeg vil veldig gjerne at Høyre skal bli det ledende klima- og miljøpartiet.

Initiativet får både Naturvernforbundet og ungdomsorganisasjonen Natur og Ungdom til å juble.

– Det er veldig bra hvis man nå får et økende miljøengasjement fra enda flere stortingsrepresentanter i Høyre. Etableringen av et slikt nettverk synes jeg er veldig bra, sier Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Hun sier hun er spent på å se hvilke faktiske tiltak og virkemidler nettverket vil legge frem for å kunne løse både natur- og klimakrisen. Samtidig sier Lundberg at hun virkelig håper at Westgaard-Halle og det konservative klimanettverket lykkes med sine målsettinger.

– Noe av det som har manglet i klimadebatten i Norge er at de store partiene som Høyre og Ap, som kaller seg styringspartier, også viser at de tar styringen i klimapolitikken. Hvis Høyre nå er de som virkelig endrer tempoet og takten i sin klima- og miljøpolitikk på en slik måte at de blir det beste partiet på klima og miljø, så synes jeg det er veldig bra og vil ønske dem lykke til.

Silje Ask Lundberg, Naturvernforbundet

FORNØYD 1: Silje Lundberg leder Naturvernforbundet.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Lundberg får støtte av lederen i Natur og Ungdom (NU), Therese Hugstmyr Woie.

– Jeg ønsker denne satsingen fra Høyre veldig velkommen. Det er vi veldig glad for å høre, sier Woie.

Skeptisk til troen på stadig økonomisk vekst

De to organisasjonslederne stiller seg imidlertid tvilende til Høyres og Westgaard-Halles usvikelige tro på at økonomisk vekst er veien til målet.

– Det finnes mange veier til å løse klimakrisen, men den eneste vi har sett der man samtidig kan ta vare på naturens produksjonsevne og ikke å overforbruke ressurser, er gjennom å bremse økonomisk vekst, sier Woie.

Klimasøksmål

FORNØYD 2: Therese Hugstmyr Woie leder Natur og Ungdom.

Foto: Helene Halvorsen Rossholt / NRK

– Utfordringen med denne veldige markedstankegangen ikke kommer til å kunne løse de problemene vi nå står overfor. Vi er avhengige av å ha politikk som går utover markedssystemet, sier Lundberg før hun avslutter:

– Jeg tror vi må tenke nytt rundt det evige behovet for økonomisk vekst i seg selv. At det er den veksten som er målsettingen i seg selv. Det viktige er ikke økonomisk vekst, men at man får ryddet opp i de klima- og miljøutfordringer man har.

AKTUELT NÅ