NRK Meny
Normal

Høyre-topp: – Vi må ta de tøffe valgene nå

Nær annenhver nordmann ansatt i offentlig sektor og en enorm økning i skattene. Ifølge Produktivitetskommisjonen kan det bli realiteten dersom politikerne ikke tar grep.

Stefan Heggelund

DIGITALISERING: Ifølge Stefan Heggelund må offentlig sektor bli flinkere til prioritere dem som trenger det mest. – – Løsningen er en mer smidig, mer digital, og mer effektiv offentlig sektor som prioriterer kjerneoppgavene.

Foto: Møller, Mimsy / Samfoto

– Det kan bety noen tøffere prioriteringer, men det er mye bedre at vi gjør dem når vi fortsatt har såpass store overskudd som vi har nå, enn når vi absolutt må, sier Høyres arbeidspolitiske talsperson, Stefan Heggelund.

– Uspiselige scenario

I dag inviterer de fire borgerlige partiene til konferanse om neste års perspektivmelding. Hvilke utfordringer møter norsk økonomi? Hvordan skal velferdsstaten overleve fallende oljepris og en aldrende befolkning?

Den siste rapporten fra Produktivitetskommisjonen sier noe om hvordan det kan gå dersom de som bestemmer lar det skure og gå (se faktaboks):

  • Innen 2060 kan 45 prosent av de sysselsatte i Norge jobbe innen offentlig sektor, mot 26 prosent i dag.
  • En så stor offentlig sektor vil koste skjorta. Husholdningenes skattebyrde kan stige fra dagens nivå på 37 prosent til rundt 65 prosent i 2060.

– Kommisjonens konklusjonen er vel egentlig, for å si det litt populært, at dette er et uspiselige scenario, sier forskningsleder ved Statistisk sentralbyrå og bidragsyter til rapporten, Erling Holmøy.

Ifølge økonomen er det svært vanskelig å få folk med på å betale så mye av inntekten sin i skatt. Samtidig krever eldrebølgen en enorm offentlig innsats innen helse og omsorg.

For å unngå en urealistisk høy skatt, og samtidig kunne tilby velferdstjenester, må produktiviteten i offentlig sektor opp.

Milliarder å spare på teknologi

Ifølge Stefan Heggelund (H) spiller digitalisering og velferdsteknologi en nøkkelrolle her.

Stortingspolitikeren trekker fram at:

  • Telefonkontakt til Nav koster 180 ganger mer enn om brukeren finner samme informasjon på nav.no (Kilde: Nav-meldingen).

– Det handler mye om hvordan vi tilrettelegger for at brukere av offentlige tjenester får den hjelpen de skal ha raskest mulig. Der er digitalisering veldig viktig.

  • Ved moderat effekt kan velferdsteknologi spare samfunnet for 23 milliarder kroner i årlige kostnader i 2040. Ved høy effekt er besparelsen på hele 41 milliarder kroner (Kilde: Ny Analyse).

– Vi kommer uansett til å måtte trenge flere hender i helse- og omsorgssektoren, men velferdsteknologi gjør at vi kan jobbe smartere.

Også Holmøy i SSB tror digitalisering og velferdsteknologi blir viktig for å få opp produktiviteten i offentlig sektor. Men:

– Uten å bli beskyldt for å være en mørkemann, så har jeg lyst til å helle litt kaldt vann i blodet på dem som tror veldig mye på dette, sier forskeren og trekker fram to grunner:

  • Det er vanskelig å effektivisere delene av offentlig sektor som handler om helse og omsorg. Når det er snakk om personlig pleie, er det begrenset hvor mange ansatte som kan erstattes av teknologi.
  • Også fortiden er full av teknologiske fremskritt som gjør det lettere å gi omsorg. Eksempler er innlagt vann, heis, oppvaskmaskin, og sentralisering som gir nærhet til apotek og legesenter. Dermed må framtiden finne mange forbedringer om den skal matche de forbedringene vi har bak oss.

– Framover, dersom man skal spare ressurser i helsesektoren på produktivitetsøkende fremskritt, så må man i større grad enn før være villig til å høste de gevinstene i form av lavere bemanning og ikke øke produksjonen så mye, sier Holmøy.

 Erling Holmøy, seniorforsker i Statistisk Sentralbyrå

Erling Holmøy, seniorforsker i Statistisk Sentralbyrå.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

Men vil dagens og morgendagens eldre godta det? Vil deres pårørende? Holmøy er slettes ikke sikker.

– Det kan være at løsningen på dette blir at det offentlige tar et stort ansvar for et raust minimumstilbud, men at man i stor grad må finansiere kvalitet og mengde utover det selv.

Det kan gjøres gjennom et obligatorisk forsikringssystem eller større egenandeler. Men på Stortinget er det få politikere som vil snakke høyt om det nå.

– Jeg tror det er vanskelig å komme unna at i fremtiden så må vi diskutere sånne ting, men vi er ikke der ennå. Nå må vi gjøre andre ting for å drive offentlig sektor på en mer effektiv måte, for eksempel gjennom digitalisering av tjenestene, sier Heggelund (H).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger