Hopp til innhold

Høyre-topp: – Må ha alle ting på bordet

Hanne Alstrup Velure i Høyres sentralstyre er «fryktelig skuffet og sjokkert» over Sindre Finnes' kjøp og salg av aksjer. Erna Solberg har villedet befolkningen, mener Rødt.

Hanne Velure

SJOKKERT: – Dette skal ikke skje i politikken. Så enkelt er det, sier Høyre-topp Hanne Alstrup Velure.

Foto: Alf Simensen / NTB

– Vi må ha alle ting på bordet, tidslinjer og alt. Det er jeg ganske trygg på at vil skje. Vi kan ikke ha det sånn, sier Velure til NRK.

Hun understreker at hun tror på det Erna Solberg har sagt og har tillit til at hun ikke visste noe om saken da ektemannens kjøp og salg av aksjer foregikk.

– Jeg stoler på at Erna Solberg forteller det hun vet, inntil noe annet kommer fram, fremholder Velure.

Hun skal nå overta som fylkesvaraordfører i Innlandet, hvor Ap, Høyre og MDG har funnet sammen. I Høyres sentralstyre har hun sittet siden 2014.

– Dette skal ikke skje i politikken. Så enkelt er det. Jeg er sjokkert og fryktelig skuffet over dette. Det er skuffende at Sindre har gjort dette mot Erna og oss alle.

Kommunestyre- og fylkestingsvalg 2023. Erna Solberg og Sindre Finnes på vei for å stemme.

VALG: Erna Solberg og mannen Sindre Finnes stemte sammen på valgdagen for en uke siden.

Foto: Tuva Åserud / NTB

Sist fredag ble det kjent at Erna Solbergs mann, Sindre Finnes, hadde gjort over 3600 aksjehandler mens kona var statsminister, et langt større omfang enn det som hittil har vært kjent.

Flere kommentatorer har stilt spørsmål om hvorvidt Erna Solberg virkelig la fram alt hun visste om mannens kjøp og salg av aksjer før kommunevalget for en uke siden.

6. september spurte økonominettstedet E24 Finnes, Solberg og Høyre om 22 transaksjoner i perioden rett før Solberg gikk av som statsminister i oktober 2021.

På ettermiddagen 8. september, tre dager før valget, ba Solberg Finnes om å lage en liste over aksjehandlene. I et intervju med NRK svarte hun dette:

– Jeg har bedt Sindre lage en liste over aksjehandlene. Det tar selvfølgelig litt tid, det er mye som skal gås tilbake, når det er over ti år siden jeg startet som statsminister. Men det skal vi bruke tid på å finne frem til.

– Det har kommet frem at Sindre Finnes har handlet aksjer minst 22 ganger i de siste fire månedene som statsminister. Hvordan kommenterer du dette omfanget?

– Det er et større omfang enn det det har vært sånn som jeg har sett det tidligere. Men vi har gått gjennom den listen og ser ikke at det ligger noe der som utfordrer noen habilitetsspørsmål. Og det er det viktige spørsmålet.

Da NRK fulgte opp med spørsmål om det hadde kommet fram informasjon som tyder på at Solberg burde meldt seg inhabil, tok hun et forbehold:

– Det er ikke sånn, så langt vi vet. Så må vi gå gjennom listen til Sindre når den er ferdig. Men jeg mener at vi har vært klare på at vi skulle få vite hvilke områder og hvilke saker. Og at det har vært gjort vurderinger.

Les også: Det er ærlig talt lett å forstå at det blir spekulasjoner

Erna Solberg holder pressekonferanse om ektemannens aksjehandel
Erna Solberg holder pressekonferanse om ektemannens aksjehandel

Sindre Finnes' aksjekjøp

Tidslinjen går bakover i tid.

– Har villedet

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen skjerper nå kritikken kraftig.

– Erna Solberg har villedet den norske befolkningen, sier hun til NRK.

– Høyre-lederen har holdt fast ved forklaringen om at hun og Statsministerens kontor har hatt tilstrekkelig informasjon om aksjehandelen for å vurdere habilitet, også etter at hun og Høyre fikk informasjon om at det foregikk investeringer langt utover det de var kjent med, sier Rødt-ledere, og fortsetter:

Kommunestyre- og fylkestingsvalg 2023

PARTILEDER: Marie Sneve Martinussen i Rødt.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Dette ble publisert i E24 allerede onsdagen før valget, ikke fredagen slik Solberg sa i Høyres pressekonferanse. Nå ser det heller ikke ut til å stemme at aksjeporteføljen så lik ut ved årsskiftene, fremholder hun.

Rødt tok tidligere i høst initiativ til at Stortinget må granske også Solberg-regjeringens håndtering av habilitet, i lys av alle skandalene som har rammet Støre-regjeringen i høst.

– Nå er det nok hemmelighold, trenering og motstridende forklaringer fra Høyre. Nå må alle kortene på bordet, og dette kan Erna Solberg og Høyre sørge for hvis de vil.

Martinussen ønsker et totalforbud mot aksjehandel for regjeringsmedlemmer og deres ektefeller og samboere.

NRK har bedt Solberg om en kommentar til kritikken fra Martinussen, men foreløpig ikke fått svar.

Men Høyre-nestleder Henrik Asheim sier til Dagbladet at partiet ikke har holdt tilbake informasjon.

– Det framstilles som at det kom noe nytt den siste uka i valgkampen som Erna ikke kommenterte. Det er helt feil, sier han.

– Høyre holdt ikke tilbake informasjon i valgkampen eller trenerte undersøkelsen av Sindre Finnes' aksjehandler. Den listen som E24 publiserte onsdagen, kommenterte Erna Solberg på Dagsrevyen fredag kveld.

Økokrim

I dag ble det også klart at Økokrim kommer til å bruke tid på å avgjøre om det vil bli innledet etterforskning av Finnes' aksjekjøp.

– Økokrim vil i løpet av høsten vurdere om det er grunnlag for å åpne etterforskning. Vi vil meddele offentligheten en beslutning når den foreligger, sier seniorrådgiver Ellen Cecilie Eriksen i Økokrim i en e-post til NTB.

Økokrim varslet nylig at det ikke vil bli noen etterforskning av Anniken Huitfeldts (Ap) sak. I august ble det kjent at hennes mann hadde kjøpt og solgt aksjer mens hun var utenriksminister.

Etter TV2s partilederdebatt i Oslo 6. september konfronterte NRK Høyre-leder Erna Solberg med hvordan en mulig Økokrim-etterforskning ville kunne påvirke Huitfeldts sak.

Solberg understreket da at det først og fremst er kontrollsporet i Stortinget som gjelder, men la til:

– Skulle hun bli siktet, mener vi det er vanskelig og rart å ha en siktet statsråd i en sånn sak, sa Solberg.

– Så må vi gjøre en vurdering av hva Økokrim sier rundt en sånn etterforskning. Hvis dette er for å avklare akkurat hva som har skjedd, er det kanskje ikke så alvorlig. Men vi må bruke litt tid på å tenke på det.

Nobels fredspris 2022

AKSJEHANDEL: Erna Solberg fastholder at hun ikke visste om aktivitetene til ektemannen.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Fortvilelse og sinne

Det er fremdeles temmelig taust i Høyre etter fredagens pressekonferanse.

– Jeg forstår frustrasjonen. Nye opplysninger om Sindre Finnes kommer i mediene. Dette viser hvor komplekst dette er og forklarer hvorfor det tar tid å jobbe med dette og sette seg inn i, også for henne, sier stortingspolitiker Ove Trellevik.

Statsminister på valgkamp.

KOMPLEKST: Stortingsrepresentant Ove Trellevik og partileder Erna Solberg under valgkampen i 2021.

Foto: Marit Hommedal / NTB

– Det er likevel intet nytt som skulle tilsi at Erna hadde kunnskap om hva Sindre drev med. Jeg kan ikke i min villeste fantasi forstå at hun har hatt kunnskap om dette. Derfor er det også vanskelig å ansvarliggjøre henne for mannen sine synder, sier han.

Velure i Innlandet forteller om sterke reaksjoner blant Høyre-folk lokalt.

– Folk reagerer, og jeg får veldig mange tilbakemeldinger fra fortvilte og sinte folk. De sier mye av det jeg sier, nemlig at de har tillit til Erna Solberg, men at de ikke forstår hvordan dette kunne skje.

Hun viser til at Høyres sentralstyre uttrykte full tillit til Erna Solberg på et ordinært sentralstyremøte sist fredag.

Solberg får også bred støtte fra fylkesledere som VG og Aftenposten har vært i kontakt med i dag.

Leder i Oslo Høyre Morten Steenstrup sier dette til NRK:

– Hun har vært utsatt for en form for utroskap og hun er offer i denne sammenheng, og å må hun rydde opp i dette og det tror jeg hun kan.

– Hva tenker du om saken, bidrar det ikke også til å svekke henne?

– Alt som er nå, må komme på bordet, og det har jeg full tillit til at Erna vil sørge for. Da for vi se hva det er, men jeg har full tillit til Erna, og jeg har full tillit til at hun kommer til å sørge for at vi får all den informasjonen.

Traff godt

I mediene har det vært flere rapporter om at Sindre Finnes har truffet godt med timingen for flere aksjehandler.

Finnes kjøpe blant annet gruveaksjer fire dager før Solberg-regjeringa kunngjorde at de åpnet for sjødeponi for mineralnæringa. Avisa Firda melder at han kan ha tjent rundt 126.000 kroner på aksjehandelen.

Han kjøpte dessuten 4500 aksjer to dager før Norsk Hydro og Lyse AS etablerte et felles kraftselskap 21. oktober 2020.

Samtidig har DN skrevet at Finnes i 2020 handlet oljeaksjer samtidig som statsminister Solberg forhandlet frem en krisepakke til oljeselskapene.

Finnes satset også på børsnedgang dagen i forveien av koronainnstrammingene i september samme år. I perioden mellom 3. og 9. september 2020 kjøpte han 110.000 Bear-sertifikater.

Samtidig var det ingen stor nyhet at denne innstrammingen kom. Børsnedgangen var både bred og global.

Til sist har NRK skrevet at Finnes dumpet aksjer samme dag som Erna Solberg kunngjorde «de strengeste tiltakene i Norge i fredstid».

Les også: Sindre Finnes dumpet aksjer mens Solberg stengte landet

btkVmawpp4Y
btkVmawpp4Y

I det konservative tidsskiftet Minerva skriver ansvarlig redaktør Nils August Andresen at det er «dypt problematisk» om statsministerens ektefelle igjen skal hete Sindre Finnes.

Den oppsiktsvekkende implikasjonen er at Høyre-lederen bør velge mellom ektemannen og statsministerboligen.

– Det er ikke likegyldig hvem som er Norges statsministers ektefelle, skriver han.

Tidsskriftredaktøren viser til historien om hvordan Julius Cæsar skilte seg fra sin kone for å beskytte institusjonen. Keiseren trodde på hennes uskyld, men som han sa: «Cæsars kone må ikke engang kunne mistenkes.»

Sindre Finnes' aksjekjøp

Tidslinjen går bakover i tid.

AKTUELT NÅ