NRK Meny
Normal

Høyre tier om skattelettelser

Høyre dumper sin gamle fanesak. Løfter om lavere skatter og avgifter har knapt vært nevnt under landsmøtet i Oslo.

 

Høyres Jan Tore Sanner, Per-Kristian Foss og Erna Solberg
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss sier det er flere grunner til at partiet har droppet skatt som hovedtema.

- Lavere skatter og avgifter står ikke lenger så sentralt i debatten fordi vi ga 24 milliarder kroner i lettelser da vi satt i regjeringskontorene. Når skattene er satt ned, vil ikke velgerne i samme grad etterspørre en slik politikk, mener Foss. 

 

- Samtidig har det vært et ønske om større bredde i Høyres profil. Det har vi gjort ved å snakke mindre om millioner og mer om mennesker, blant annet ved vårt fokus på nye arbeidsmarkedstiltak og en bedre skole, sier Foss som også er nestleder i Høyre.

Lavere skatt som bisetning

Det blå partiet gjorde et brakvalg i 2001 med løfter om lavere skatter til alle. Seks å senere er det svært få velgere som er opptatt av skattekutt. Lavere skatter og avgifter var kun tilgodesett med en bisetning i leder Erna Solbergs tale til landsmøte fredag - og kun to av 51 resolusjonsforslag handler om dette tema. En meningsmåling som MMI har gjennomført viser at kun elleve prosent av velgerne anser skatter og avgifter som et viktig tema for deres politiske valg.

Dødsskatten

Per-Kristian Foss sier lavere skatt er en viktig høyresak til tross for tausheten.

- Vi har denne valgperioden prioritert å redusere formueskatten og bilavgiftene. I tillegg er det et sterkt ønske i partiet om å gjøre noe med det som i den svenske debatten kalles dødsskatten, nemlig arveavgiften, sier Foss.

- Alle vet at Høyre er for å kutte skattene, men velgerne kjenner ikke omsorgs- og skolepolitikken vår godt nok. Derfor prioriterer vi å snakke om disse sakene foran kommunevalget, sier leder Erna Solberg.

Velgerne lurt av ny retorikk

I regjeringspartiene er man langt fra imponert over signalene fra Høyre. SV anklager Høyre for å ikle seg delvis rød/grønne klær for å skaffe seg et nytt image etter valgnederlaget i 2003 og 2005.

Ifølge SVs nestleder Bård Vegard Solhjell er det ingen tvil om at skattelettelser er sentralt for Høyre - og at velgerne vil sitte igjen med svarteper hvis de lar seg forføre av partiets nye retortikk.

- Velgerne vil føle seg lurt hvis de tror at en stemme på Høyre vil bety bedre skole og omsorg. Høyre vil i kommunenorge prioritere lav eiendomsskatt fremfor å bedre velferdstilbudet til innbyggerne.  En stemme til Høyre vil bety full fres i privatisering av sykehjem og skoler, sier Solhjell.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger