Høyre vil sparke styrer som betaler for høy lederlønn

Høyre har snudd og vil sparke styrer i statlige og delstatlige selskaper dersom de er for rause med lederlønningene.

Per-Kristian Foss

Nå vil også Høyre sparke styreledere som ikke tar signaler om lederlønn fra staten på alvor.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Næringsminister Trond Giske har gjort for lite for å stanse lønnsfesten i statlige og delstatlige selskaper, mener partiet Høyre.

I de største børsnoterte delvis statseide selskapene, har lønningene de siste årene steget tre ganger så mye som lønnen til vanlige folk.

– For å bedømme Giske må man se på resultatene, og ikke på hva som sies. Hittil har resultatene uteblitt, sier Høyres Per Kristian Foss.

Tradisjonelt sett er ikke Høyre partiet som har stått på barrikadene for å holde lederlønningene nede. Men nå synes også Høyre at det har gått for langt, og har snudd.

Dersom Høyre kommer i posisjon etter valget neste år, kan styreledere som er for rause med lønningene sitte løst i styrestolene, sier Foss.

– Hvis dialog med selskapenes styrer ikke virker, er utskifting av styrer det virkemiddelet man har.

NRK: Som også Høyre vil være beredt til å bruke?

– Det vil jeg tro, sier Foss.

LES OGSÅ: Truer med sparken hvis lønnsfesten fortsetter

Lite verktøy i verktøykassa

Trond Giske

Høyre, KrF og Venstre mener næringsministeren gjør for lite for å begrense lederlønningene.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

For lederlønningene i statlige og delvis statseide selskaper er blitt en nøtt for nærings- og handelsminister Trond Giske. Lønningene stiger langt mer enn det regjeringen liker. Problemet er at det ikke er all verdens verktøy i verktøykassa.

Næringsminister Trond Giske kalte i slutten av august inn 22 styreledere i statlige og delvis statseide selskaper for å forklare at staten nå mener alvor i spørsmålet om lederlønnmoderasjon.

Da sa Giske til NRK.no at han ville vurdere å sparke styreledere som gir lederne en lønnsutvikling som øker utover den generelle lønnsveksten.

– Vi er på helt ville veier, sa Giske.

I alle aksjeselskaper er det styrene som vedtar lederlønn. Dersom eierne ikke er fornøyd med det, kan de skifte ut hele eller deler av styret på neste generalforsamlig.

Det er nettop det politikere på begge sider av de politiske skillelinjene truer med nå.

– Slett innsats fra Giske

For også i KrF er misnøyen stor.

– Næringsministerens innsats på dette området har vært slett. Han har kalt inn på teppet, men han har ikke gjort noe, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Når det gjelder spørsmålet om lederlønn er næringsministeren langt fra noen handlingens mann, mener Hareide.

– Han har en teoretisk forståelse av problemet, men makter ikke å handle. Det er handlinger vi forventer, sier Hariede.

Næringsminister Trond Giske har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

– KrF mener at de som sitter i styrene, og som aksepterer for høye lederlønninger, på tross av statens instrukser, bør få sparken fra styret, avslutter Hareide.

Også partiet Venstre vil sparke styremedlemmer som ikke viser moderasjon i spørsmålet om lederlønn, og er enig i kritikken om at Giske ikke har gjort nok.

SISTE NYTT

Siste meldinger