Hopp til innhold

Høyre sminket «Stalin-forslag» om dagligvarer: Åpner fortsatt for like matvarepriser

GARDERMOEN (NRK) Høyres landsmøte endret teksten i det Trygve Hegnar-utskjelte forslaget om regulering av matvarepriser - men avviser det ikke.

TRI

SKAL UTREDE: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (t.h.) vil ikke ha prisregulering, men går med på å utrede det som et av mange mulige tiltak. Her sammen med Tina Bru og Unge Høyre-leder Sandra Bruflot (t.v.) under 2018-landsmøtets åpning fredag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Forslaget har fått tilslutning og det blir nå gjennomført en utredning. Vi peker riktignok på at det kan være flere løsninger på de høye prisene. Et forbud mot prisdiskriminering rettet mot dominerende dagligvareprodusenter er bare et av flere tiltak som nå skal vurderes, sier forslagsstiller Peter Christian Frølich til NRK like etter at vedtaket er fattet.

Forslaget som fikk både investor Trygve Hegnar og flere internt i Høyre til å dra paralleller til kommunismen lød opprinnelig slik:

«Høyre vil utrede et forbud mot prisdiskriminering i leverandørleddet i matvarebransjen for å fremme mer digital dagligvarehandel».

I løpet av første landsmøtedag ble ordlyden sminket og vesentlig mindre konkret. Rundt klokken 20 vedtok landsmøtet til slutt dette:

«Høyre vil utrede konkurransefremmende tiltak som skal hindre dominerende markedsaktører i dagligvarebransjen i å misbruke sin markedsmakt til å svekke konkurransen og stå i veien for nye innovative aktører, eksempelvis netthandel».

– Her har vi funnet en god balanse. Vi utelukker ingen tiltak, men peker heller ikke på noen enkeltvedtak, oppsummerte Kent Gudmundsen fra landsmøtets redaksjonskomité.

Næringsministeren svært skeptisk

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er glad for at teksten ble endret, og at landsmøtet gikk bort fra et ensidige fokus på forbud mot prisdiskriminering.

– Vi kan godt utrede mange forskjellige tiltak, for alle er enige om at noe må gjøres overfor dagligvarebransjen, men akkurat prisregulering er jeg personlig veldig skeptisk til. Jeg frykter i likhet med mange eksperter og økonomer at det kan gi høyere priser ut til kundene, sier Røe Isaksen til NRK.

– Når det er sagt er det et stykke fra dette forslaget til hardcore kommunisme, Stalin og Gulags fangeleire da, legger næringsministeren til.

– Stol på meg, jeg er ingen Stalin

Høyre er bekymret over at aktørene på dagligvaremarkedet er mektige og få, og brukte derfor deler av landsmøtedebatten fredag til å diskutere hvordan man best kan oppnå mer konkurranse og lavere priser i bransjen.

Målet er også å gjøre det enklere for digitale matbutikker å kunne etablere seg og overleve, etter at nysatsinger som for eksempel Marked.no har gått konkurs.

PCF

IKKE KOMMUNIST: Høyres stortingsrepresentant Peter Christian Frølich.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Stol på meg folkens, jeg er ingen Stalin, sa forslagsstiller Peter Christian Frølich fra talerstolen tidligere fredag kveld.

– Dette kan potensielt sett gi lavere priser og mer konkurranse, og potensielt bli god Høyre-politikk. Vi skal ikke konkludere for eller mot prisregulering her og nå, men la oss utrede dette og overlate til ekspertene å vurdere ulike løsninger, mente han.

– Ikke mitt Høyre

Men det vakte oppsikt langt inn i egne rekker da stortingsrepresentanten fra Hordaland og digitaliseringsutvalget han har ledet inn mot Høyres landsmøte nylig gikk inn for å utrede prisregulering av dagligvarebransjen.

– Å vedta et forbud mot forskjellige priser er ikke mitt Høyre, derfor håper jeg vi bare kan vedta det endrede forslaget som ligger nå, for det tror jeg vi alle kan stille oss bak, sa stortingsrepresentant Sveinung Stensland fra Rogaland.

– Noe av hovedproblemet i norsk dagligvarebransje er at det er utrolig vanskelig å etablere seg fordi man får forskjellige priser. Orkla selger for eksempel Grandiosa for 20 kroner til noen, og mye dyrere til andre butikker. Det blir urettferdig konkurranse. Det er litt som å spille fotballl med bare ti mann på laget. Derfor trenger vi en fair play-regel, som sier at nye aktører skal tilbys å kjøpe inn varer fra enkelte matvareprodusenter til den samme innkjøpsprisen som de mektigste kjedene har forhandlet frem, har Frølich sagt om intensjonen bak forslaget.

– Planøkonomi og lekeland

Milliardær og Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar har vært blant de skarpeste kritikerne, og sammenliknet Høyre-politikeren med den sovjetiske kommunistdiktatoren Josef Stalin.

– Enten butikken kjøper en million flasker Pepsi eller 100 flasker Pepsi, skal den altså koste den samme. Man må ikke være kjøpmann for å forstå at dette er planøkonomi og lekeland. Det er ikke god Høyre-politikk, men Stalin inn i Stortinget, oppsummerte Hegnar.

  • SE VIDEO: Trygve Hegnar anklager Høyre for mat-kommunisme
I NRKDebatten kom Trygve Hegnar med utsagn om at Høyres forslag om å begrense matmakt er stalinisme

En annen finansmann, meglertopp og tidligere Høyre-statssekretær John Gunnar Pedersen, var blant dem som gikk på talerstolen og talte varmt for forslaget. Han ble introdusert av Frølich som «et av Norges klokeste hoder»:

– Mitt første instinkt var også at dette var kommunisme, men dagligvaremarkedet er et marked i ubalanse som trenger tiltak. Det er politikernes oppgave å gripe inn, sa Pedersen.

Både Arbeiderpartiet og dagligvarekonsernene Coop og Rema 1000 er som NRK skrev torsdag positive til en form for regulering av prisene fra matvareprodusent til butikk. Norgesgruppen, som nærmer seg 50 prosent andel av det norske dagligvaremarkedet er mot, og mener det vil føre til høyere priser.

AKTUELT NÅ