Hopp til innhold

Høyre slutter rekkene mot folkeavstemninger

Høyre sentralt har vært klinkende klare på at de ikke vil ha lokale folkeavstemninger rundt kommunesammenslåinger. Det har hatt synlig virkning på egne ordførere.

Frank Jenssen, Erna Solberg og Sigbjørn Aanes

Høyre-ordførernes svar om folkeavstemning i NRKs ordførerundersøkelse gir all mulig grunn til å smile for Frank Jenssen, statsminister Erna Solberg og statssekretær Sigbjørn Aanes (alle H)

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

En ny måling NRK har gjort viser at Høyres ordførere har innordnet seg synet til partiet sentralt.

– Jeg tror åpenbart dette har hatt en virkning, sier professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Dramatisk økning mot folkeavstemning

Da NRK gjennomførte en spørreundersøkelse blant landets ordførere rett før valget i 2015, svarte 16,9 prosent av Høyres ordførere som var med i undersøkelsen at man aldri burde bruke folkeavstemning ved planlagte sammenslåinger.

I tilsvarende undersøkelse våren 2016 sier 35,6 prosent av Høyres ordførere det samme:

Glem folkeavstemning ved kommunesammenslåinger.

Laster innhold, vennligst vent..

Det er nær en dobling på noen drøye måneder.

Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) blant dem som har endret standpunkt.

– Jeg har nok blitt mer bevisst på at hvis du skal få til en sammenslåing så handler det om å vise lederskap som folkevalgt. Også får du en mer representativ tilbakemelding dersom du gjennomfører innbyggerundersøkelser fremfor folkeavstemninger, sier Gleditsch.

Han sier at årsaken til snuoperasjonen er at han har tilegnet seg kunnskap fra blant annet forskning.

– Ved en folkeavstemning så kommer de som har bestemt seg for om de er for eller mot. Tvilerne blir hjemme, men når du ringer hjem til folk er det større sjanse for at de gir et svar selv om de ikke har bestemt seg, sier Gleditsch.

Stortingsgruppa er glad til

På Stortinget gleder Høyre seg over utviklingen.

– Ut fra at vi har anbefalt ikke å bruke folkeavstemning synes vi det er fint at mange av våre ordførere velger andre måter å lytte til innbyggerne på, sier kommunalpolitisk talsperson Frank J. Jenssen (H).

Han avviser at utviklingen skyldes at Høyre sentralt har svingt partipisken.

– Jeg tror at når alvorets time nærmer seg og man skal høre innbyggerne sine, så ser man at folkeavstemning ikke er det eneste saliggjørende. I folkemøter og innbyggerundersøkelser kommer det kanskje frem mer nyanserte standpunkt og svar knyttet til eventuelle sammenslåinger, sier Jenssen.

Han får støtte av Aardal.

– Jeg vil ikke kalle det en partipisk, men jeg tror det er åpenbart at partiet sentralt har hatt en påvirkning. Samtidig er dette et standpunkt Høyre har gått inn for både lokalt og sentralt. Derfor er jeg heller ikke overrasket. De som er for kommunesammenslåing ser at det lettere kan bli nei ved en folkeavstemning, og at de derfor heller viser til en innbyggerundersøkelse som mer representativt, sier Aarnes før han avslutter:

– Men det er ikke noe nytt at man argumenterer demokratisk og prinsipielt i forhold til et standpunkt man selv ønsker. Det skjer på begge sider.

AKTUELT NÅ