Hopp til innhold

Høyre: Støre eksperimenterer med samfunnets sykeste

– Hvis Støre tillater røyking av heroin, gjør han de sykeste i samfunnet en bjørnetjeneste, mener Høyres Bent Høie. Det mener også moren til en 19-årig misbruker.

Jonas Gahr Støre og Bent Høie

De vil ha ned overdosedødsfallene, men er sterkt uenig i virkemidlene: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helsekomiteens leder Bent Høie (H).

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Line Henriette Hjemdal (KrF)

Line Henriette Hjemdal

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Kari Kjønaas Kjos

Kari Kjønaas Kjos

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix
 Nestleder i V Ola Elvestuen

Ola Elvestuen

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix
Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk

Arild Knutsen

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Forslaget fra helseminister Støre om å tillate heroinrøyking er et steg i retning av liberalisering av narkotika, mener Høyres Bent Høie, som leder Stortingets helse- og omsorgskomité.

– Jeg er skuffet over at Arbeiderpartiet igjen kommer med et eksperiment for de som kanskje er de aller sykeste i samfunnet, i stedet for å gi dem hjelp som hjelper, sier Bent Høie.

– Over 2000 rusavhengige står i kø og ønsker å bli rusfrie, sier han.

Vil ha bort sprøytene

I dag skrev NRK at helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil tillate heroinrøyking for å få narkomane til å bytte ut sprøytene med røyk.

Planen er å legge til rette for å røyke heroin i stedet for å sette heroinsprøyter i sprøyterom i Oslo – og på den måten få ned tallet på overdoser og overdosedødsfall.

Det er bare Oslo som har sprøyterom for narkomane i dag.

Men Høyres Bent Høie mener det viktigste er å gi de som vil bli rusfrie, et godt behandlingstilbud, og gi dem oppfølging slik at folk ikke blir sendt ut på gata etter avrusning eller behandling.

– For da er faren for overdose betydelig større enn ellers, sier han.

Han vil ha på plass en opptrappingsplan for rusfeltet, slik det ble gjort for psykiatrien fra 1999 og fram til 2008. Inkludert et godt lavterskeltilbud til de som velger å fortsette å ruse seg.

Sterk skepsis i KrF og Frp

Også Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet er sterkt imot Støres forslag om å tillate heroinrøyking på sprøyterom.

– Selv om Støre benekter det, er dette legalisering av heroin-røyking, sier Line Henriette Hjemdal i Kristelig Folkeparti.

– Dette er feil medisin på et problem vi alle er opptatt av, mener hun.

Kari Kjønaas Kjos i Frp går enda hardere ut:

– Fremskrittspartiet vil ikke legalisere narkotika. Vi mener løsningen er å tilby disse menneskene hjelp, i stedet for å gi dem opp ved å tilby dem narkotika, sier Kjos.

Strammer inn røykeloven

Hun lurer på om Støre, som nylig foreslo å stramme inn røykeloven ved å forby røykerom og salg av tipakninger, skal ha kontrollører som sjekker at det er heroin, og ikke tobakk, du røyker?

Venstre, derimot, er villig til å åpne for å bytte ut sprøyter med røyking for å få ned tallet på overdoser. Nestleder Ola Elvestuen peker på erfaringene fra Storbritannia som et bevis på at dette er mulig.

– Tallene derfra viser også at nesten 30 prosent av de som begynner med heroin, velger å røyke i stedet for å injisere.

– Dette er ikke en løsning i seg selv, men et viktig steg på veien, mener Elvestuen.

Opp i Stortinget til uka

Og helseminister Støre mener det er helt avgjørende at regjeringen tar grep for å få ned overdosedødsfallene nå. Han trekker fram Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, som «en klok mann som jeg har lyttet mye til».

Ifølge Knutsen er det all grunn til å tro at vi får en nedgang i antall overdoser hvis vi får inspirert mange nok heroinbrukere til å gå fra sprøyter til røyking.

– Helseministerens forslag er kontroversielt, men kanskje har ikke Norge noe annet valg, mener Knutsen.

I neste uke skal regjeringens rusmelding debatteres i Stortinget, og det høye tallet på overdoser blir trolig et sentralt punkt.

– Vi har altfor høye overdosetall, og det kommer altfor mye sykdom med sprøytebruk. Derfor mener jeg vi bør utrede å tillate heroin-røyking grundig, slik at det kan bli ett av flere tiltak mot overdose, sier Støre.

– De trenger behandling

Moren til en ung rusmisbruker sier til NRK Sørlandet at hun tror ikke Støre har forstått at dette er en sykdom.

Hun mener det er behandling de trenger:

– Dette er en sykdom som på ingen måte kan behandles med å innføre røyking i stedet for å sette sprøyte, sier moren.

I Vestfold mener tidligere rusmisbrukere at Støres utspill er et skritt i riktig retning. Men de er i tvil om mange narkomane vil bytte ut sprøytene med røyk.

Det er behov for omtrent dobbelt så mye heroin når du røyker som når du setter et «skudd» med sprøyte, sier tidligere brukere til NRK Vestfold.

Stoltenberg-utvalget

Saken har vært diskutert med noen års mellomrom siden årtusenskiftet.

For litt over to år siden forsøkte Ap å innføre røykerom for heroinbrukere i Oslo, og fikk med seg bystyret, men ikke byrådet.

I 2010 foreslo et utvalg ledet av Thorvald Stoltenberg at leger skulle kunne skrive ut heroin til de tyngste misbrukerne. Det gjør leger i Sveits, Nederland, Danmark, Spania, Storbritannia og Canada.

SE VIDEO:

Helseminister Jonas Gahr Støre sier at han ikke har gitt opp kampen mot narkotika selv om han foreslår egne røykerom for heroinavhengige.

- Jeg har ikke gitt opp kampen mot narkotika

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger