Hopp til innhold

Høyre sier nei til Aps skattekutt

Både Høyre og Ap er bekymret for at andelen fagorganiserte går ned. Ap vil gi høyere skattefradrag, mens Høyre setter foten ned.

Stefan Heggelund

NEI TIL LAVERE SKATT: Høyres Stefan Heggelund synes ikke det er noen god idé å doble fagforeningsfradraget på skatten for å få flere fagorganiserte.

Foto: CF Wesenberg

1. mai kunne NRK fortelle at én av to arbeidstakere ikke er fagorganiserte.

Antallet arbeidstakere som er organisert har vokst, men veksten har ikke fulgt økning i antall arbeidstakere, derfor har andelen falt. Ikke siden 1950-tallet har andelen vært så lav som nå.

Som et svar på dette har Ap lovet å doble fagforeningsfradraget på skatten dersom de kommer til makten etter valget.

– Ingen bevis på at fungerer

Høyres Stefan Heggelund har ikke tro på at lavere skatt vil føre til flere fagorganiserte.

– Da Ap satt i den rødgrønne regjeringen hevet de fagforeningsfradraget igjen og igjen og igjen mens organisasjonsgraden fortsatte å gå ned. For meg er dette en quick fix-løsning, som bare er quick og ikke fix, for å si det sånn, sier Heggelund.

Men selv har ikke Heggelund noen konkret svar på hvordan man skal få flere til å fagorganisere seg.

– Hvis man skal få organisasjonsgraden opp så må man se på dette som en mye mer kompleks problemstilling: Hvorfor ønsker ikke folk i Norge å fagorganisere seg? Hvorfor sliter man med å få tillitsvalgte i de ulike organisasjonene?

– Men er det ikke god Høyre-politikk å bruke skattekutt som gulrot for å oppnå det man vil?

– Jo, men da må man jo kunne se om dette virker eller ikke. Nå har vi hatt en debatt lenge der Ap krever bevis for om de skattelettelsene vi har virker. Her har vi en skattelettelse på vel én milliard og man har absolutt ikke noe bevis på at den virker.

For meg er dette en quick fix-løsning, som bare er quick og ikke fix.

Stefan Heggelund, Høyre

Ap: Målrettet tiltak

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Marianne Martinsen møtte Heggelund til debatt i Politisk kvarter i dag. Hun startet med klare skatte-spark til Høyre:

– Det er nesten litt underholdende å høre på Heggelund. Høyre har jo en usvikelig tro på absolutt alle former for skattekutt fungerer – særlig de som går til de som har mest fra før – men ikke dette ene.

Marianne Martinsen, Ap

DOBBELT FRADRAG: Finanspolitisk talsperson i Ap Marianne Martinsen tror på å doble fagforeningsfradraget for å få flere fagorganiserte.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Og slik begrunner Martinsen at det er Ap som nå kjemper for skattefradrag.

– Fordi dette fradraget går helt målrettet til å stimulere til fagorganisering. Det er ikke så veldig mange andre måter å bruke en milliard mer målrettet på. Så er jeg selvsagt enig med Heggelund i at hele svaret ligger ikke i dette skattefradraget.

Martinsen viser til at for eksempel Fellesforbundet har brukt mye tid på å oppsøke arbeidstakere ute på byggeplasser, også de som har en annen bakgrunn enn norsk, for å oppfordre folk til å bli medlem i en fagforening.

Dette fradraget går helt målrettet til å stimulere til fagorganisering. Det er ikke så veldig mange andre måter å bruke en milliard mer målrettet på.

Marianne Martinsen, finanspolitisk talsperson Ap

Mens Heggelund mener Ap ikke har noe bevis for at en dobling av fagforeningsfradraget fungerer.

– Det sier seg jo selv Heggelund at når du skal ut å rekruttere folk til fagorganisering så er det enklere med et dobbelt skattefradrag, avslutter Marianne Martinsen.

AKTUELT NÅ