Hopp til innhold

Høyre reagerer på 1. mai-kamp om pensjon: – Milliardregning til næringslivet

Jonas Gahr Støre (Ap) ga 1. mai støtte til forslaget om at alle skal få tjene pensjon fra første krone de får i lønn. – Kan ikke bare slenge en milliardregning til næringslivet over bordet i Stortinget, svarer Høyre.

Henrik Asheim og Rigmor Aasrud

PENSJON: Stortingsrepresentantene Henrik Asheim (H) og Rigmor Aasrud (Ap) i studio i Politisk kvarter.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

I dag må arbeidstakere i privat sektor tjene 93.000 kroner før det gir opptjening i obligatorisk tjenestepensjon (OTP).

LO fikk ikke gjennomslag for å fjerne grensen i tarifforhandlingene med NHO, men Ap og SV varsler omkamp i Stortinget. På arbeidernes kampdag stilte Ap-leder Jonas Gahr Støre seg bak forslaget.

– Dagens ordning er urettferdig, og rammer særlig de som tjener lite eller jobber deltid. Vi har ordnet opp i dette i folketrygden og de offentlige tjenestepensjonsordningene, da bør det være slik også i privat sektor, forklarer Aps finanspolitiske talsperson Rigmor Aasrud.

Jonas Gahr Støre

STØTTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre var på turné i Hedmark i går. Her taler han på 1. mai-arrangementet i Tørberget i Trysil.

Foto: Mats Sparby / NRK

Ekstraregning

I Politisk kvarter møtte forslaget motstand fra Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim, som mener timingen er uheldig.

– Blekket var ikke engang skrevet på avtalen før Ap kom tilbake med kravet som LO ikke fikk igjennom. Det utfordrer hele trepartssamarbeidet i Norge, advarer han.

Asheim mener NHO har kompensert for dette gjennom blant annet kronetillegget som partene ble enig om i forhandlingene, og at regjeringen har innført andre tiltak som reduserer pensjonsgapet mellom de med høy og lav inntekt.

– Næringslivet har tatt sin del av regningen, og så kommer Ap og slenger 3,5 milliarder kroner oppå den regningen, over bordet i Stortinget. Da blir det en forrykning i regnskapet. Man må ta inn over seg hva næringslivet kan tåle å bære, sier han.

– Har råd

Aasrud tror bedriftene har råd til å betale milliardene som skal til for å sikre pensjonsopptjening fra første krone.

– En person som tjener 300.000-400.000 kroner, så vil det være snakk om en økning i pensjon på 1850 kroner. Det utgjør under 0,5 prosent av personalkostnadene for den enkelte, sier hun.

Aasrud mener forslaget til Stortinget ikke kan komme som noen overraskelse, siden Arbeiderpartiet vedtok det på sitt landsmøte og en ekspertgruppe har vurdert forslaget.

AKTUELT NÅ