Høyre-politiker om byggeskandalen: – Burde ha bedt om hjelp tidligere

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) mener byggeskandalen har svekket Stortingets omdømme.

Stortingets byggeprosjekt

MILLIARDSPREKK: Prisen på Stortingets byggeprosjekt har i løpet av noen år gått fra 767 millioner kroner til 2,3 milliarder kroner.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Stortinget er ingen byggherre-organisasjon. Så i utgangspunktet er det en kortslutning at Stortinget tok dette prosjektet selv, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) til NRK.

Stortingets omfattende byggeprosjekt blir omtalt som en skandale. Flere utvidelser og store kostnadsoverskridelser de siste årene har brakt regningen opp i svimlende 2,3 milliarder kroner. Det vil si: Ingen vet om sluttsummen stopper der.

Hårek Elvenes er stortingsrepresentant for Høyre

KRITISK: Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) mener det er uforståelig at Stortinget ville lede det store byggeprosjektet selv.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre

Elvenes mener det er spesielt overraskende at ikke Stortinget på et langt tidligere tidspunkt hentet inn ekstern hjelp fra for eksempel Statsbygg:

– Da omfanget og kostnadene økte, burde man alliert seg med de beste miljøene i landet for å få en god gjennomføring av prosjektet, sier Elvenes.

– Hvorfor ble ikke det gjort, tror du?

– Det er et åpent spørsmål som jeg selv søker svaret på. Svaret er vel ikke kommet, sier stortingsrepresentanten.

Åpner for at flere må gå

Den siste kostnadsøkningen på en halv milliard kroner førte til at Stortingets direktør Ida Børresen trakk seg i forrige uke. Flere partier har også rettet skytset mot stortingspresident Olemic Thommessen (H), som selv har kranglet med Riksrevisjonen og lagt deler av ansvaret på rådgivningsselskapet Multiconsult.

Ida Børresen

MÅTTE GÅ: Stortingets direktør Ida Børresen trakk seg i forrige uke etter den siste kostnadssmellen.

Foto: Beathe Schieldrop / Stortinget

Elvenes svarer slik på spørsmål om byggesaken bør få konsekvenser for partifellen i presidentstolen:

– Dette svekker Stortingets omdømme og det bør Stortinget være opptatt av. Men det er Stortinget selv som må avgjøre dette, sier Elvenes.

I kveld møtte Thommessen resten av Stortingets presidentskap for å gjennomgå fakta i saken. Onsdag møter Thommessen Stortingets finanskomité og parlamentariske ledere for å forklare den siste budsjettsprekken.

– Vi får se hva som kommer opp de nærmeste dagene. Det er ikke opp til meg å avsette stortingspresidenten eller si at han skal fortsette. Det er det et samlet Storting som må ta stilling til, sier Elvenes.

– Tar en dag av gangen

Olemic Thommessen (H)

SITTER FORELØPIG: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) mener han fortsatt har tillit.

Foto: NRK

Stortingspresident Olemic Thommessen svarte på kritikken fra Elvenes i Dagsrevyen mandag kveld:

– Jeg er enig med Elvenes i at dette er et krevende prosjekt. Av de tiltakene vi skal gjøre er jo også det å styrke den eksterne bistanden vi har samt styrke prosjektet i huset, sier Thommessen.

Han ville ikke svare direkte på om han har vurdert å trekke seg fra vervet som stortingspresident.

– Jeg tar en dag av gangen på dette. Det viktige nå er at vi får opp god informasjon til finanskomiteen og de parlamentariske lederne. Så må vi gjennomføre prosjektet og få en god evaluering til slutt slik at vi kan bli bedre i framtida, sier Thommessen.

– Er du en belastning for partiet Høyre nå?

– Jeg skal gjøre mitt ytterste som stortingspresident, og jeg er til disposisjon så lenge et flertall på Stortinget vil ha meg, sier Thommessen

SISTE NYTT

Siste meldinger