Hopp til innhold

Høyre-politiker fengslet og siktet for økonomisk utroskap

Økokrim har pågrepet og siktet Høyre-politiker Alf Ulven for grovt økonomisk utroskap. Torsdag kveld ble han varetektsfengslet i en uke.

Alf Ulven, leder av Aremark Høyre og forretningsmann

Høyre-politiker Alf Ulven er i varetektsfengslet i en uke av Oslo tingrett

Foto: HENRIK BJØRNSTAD SKOLT / NRK

Tre personer ble onsdag pågrepet og siktet av politiet. Økokrim etterforsker mistanke om straffbare forhold som er avdekket under konkursbehandlingen av hotellkonsernet Maribel.

De tre mennene ble framstilt for fengsling i Oslo tingrett torsdag, og i kveld ble alle besluttet varetektsfengslet i en uke.

Forretningsmannen Alf Ulven, som er leder av Aremark Høyre i Østfold, nekter straffskyld.

«Retten mener siktede åpenbart har en reell mulighet til å påvirke vitner, og det er også er en reell mulighet for å manipulere digitale bevis,» står det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Alle tre er ilagt brev- og besøksforbud.

«Siktelsen er svært alvorlig, og vil i seg selv gi motivasjon til å påvirke bevissituasjonen,» skriver tingretten.

Oslo tingrett

FENGSLINGSMØTER: Oslo tingrett har i dag behandlet de tre sakene.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Tidligere varaordfører

Alf Martin Ulven er en kjent Høyre-politiker i Aremark, hvor han sitter i kommunestyret og ofte er aktiv i media. Han har tidligere vært varaordfører i kommunen.

Nå er det forretningsvirksomheten til Ulven politiet etterforsker. Ulven er også en stor eiendomsinvestor som har gjort flere eiendomsoppkjøp for flere titalls millioner kroner både i Norge og utlandet de siste årene.

Økokrim mistenker Ulven, og de andre to som ble fremstilt for fengsling torsdag, for økonomisk utroskap i forbindelse med konkursbehandlingen av et hotellkonsern.

Ulven har også vært på lister over Norges rikeste personer. I tillegg til eiendommene, har Ulven også vært oppført med en stor formue de siste årene. I 2007 viste skattelistene at han hadde en formue på over 300 millioner kroner. I 2018 hadde han en formue på 67 millioner kroner.

Ba om løslatelse

– Han ber om å bli løslatt. Dette er en mann med mange forretningsforbindelser og mye han skulle ordnet nå, som han ikke får gjort hvis fengslingsbegjæringen tas til følge, sa forsvarer Thomas Frøberg til NRK tidligere torsdag kveld.

Ifølge forsvareren har klienten samarbeidet fullt ut med politiet fra første stund han forklarte seg. Han mener han ikke har gjort noe galt, ifølge forsvareren.

– Hva har han forklart?

– På det nåværende tidspunkt akter jeg ikke å gå i detaljene på det, men i korthet så mener han at han har vært med på en forretningsmessig begrunnet transaksjon og ikke har hatt noen intensjon om å støtte noen ulovlige handlinger, sier Frøberg.

OSLO TINGRETT: Thomas Frøberg (til venstre) forsvarer mannen. Her på torsdagens fengslingsmøte.

OSLO TINGRETT: Thomas Frøberg (til venstre) forsvarer mannen. Her på torsdagens fengslingsmøte.

Foto: Olav Døvik / NRK

I forbindelse med pågripelsene ble det foretatt ransakinger flere steder på Østlandet og Vestlandet, opplyser Økokrim.

Økokrim mistenker straffbare forhold i konkursbehandlingen av hotellkonsernet Maribel.

Kan bli flere pågripelser

– Konkurskriminalitet er et samfunnsproblem som blant annet rammer kreditorene og svekker tilliten til næringslivet, og særlig alvorlig er det hvis man urettmessig tapper økonomien i et selskap som er i en sårbar økonomisk situasjon. Etterforskningen skal nå avklare om det har skjedd noe straffbart, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen.

Etterforskningen er på et tidlig stadium og Økokrim utelukker ikke ytterligere pågripelser i saken.

AKTUELT NÅ