Hopp til innhold

Høyre og Aps «blendahvite» programutvalg

Under fem prosent av de 112 personene som er med i utvalgene som kommer med innspill til Ap og Høyres fremtidige program har innvandrerbakgrunn.

To unge jenter med hijab / graf over etnisk norske og folk med innvandrerbakgrunn

LITE REPRESENTERT: En svært liten andel av representantene i programutvalgene til landets to største partier har innvandrerbakgrunn.

Foto: Reuters/NRK

Begge de største partiene i Norge er for å tilrettelegge slik at folk med innvandringsbakgrunn skal kunne delta i, og påvirke, det norske samfunnet på lik linje med alle andre.

Det er imidlertid stor forskjell på liv og lære.

NRK har gått gjennom listen over alle som sitter eller har sittet i programkomiteene til Norges to største partier det siste året. Det er begredelig lesning når det gjelder innvandrerandel.

Kjersti Stenseng

IKKE FORNØYD: Kjersti Stenseng vil ha flere representanter med innvandrerbakgrunn som kan være med å lage partiets politikk.

Foto: Siv Sandvik

– Vi har representanter med minoritetsbakgrunn i sentralstyret og i andre utvalg, men det er ikke godt nok, innrømmer Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet.

Nær usynlige i utvalgene

Høyre og Arbeiderpartiet har satt ned til sammen 11 utvalg som skal komme med innspill til utvikling av det som skal være partienes program fra 2017 til 2021. Det betyr at utvalgene leverer mye av premissene til hvordan disse programmene skal se ut.

Av de 112 personene som har fått plass i utvalgene, har kun 4,5 prosent innvandrerbakgrunn.

Laster innhold, vennligst vent..

Det er langt lavere enn samme andel i resten av befolkningen.

Laster innhold, vennligst vent..

Flere av utvalgene har ikke én eneste representant med innvandrerbakgrunn.

Akhenaton O. de Leon

'ETNISK NORSKE BRILLER': Akhenaton O. de Leon tror partiene kanskje ikke ser kompetansen til de med innvandrerbakgrunn i partiet.

Foto: NRK

– De går glipp av verdifull kompetanse. De går glipp av et kulturperspektiv, språk og perspektiver på hvordan man kan løse problemer, sier Akhenaton O. de Leon, leder for Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).

Han kaller den lave prosentandelen et alvorlig demokratisk underskudd av representasjon, og ser to grunner til at det kan oppstå. Det ene er at partiene ikke klarer å rekruttere kompetente personer med minoritetsbakgrunn i sitt parti. Det andre er at partiene ikke klarer å se kompetansen til de som allerede er der.

– De trenger en rekrutteringsstrategi og må forandre holdninger, sier de Leon.

– Vi har med sterke og flinke folk

John-Ragnar Aarset

MANGE HENSYN: John-Ragnar Aarset mener partiet har flinke folk som skal lage partiets politikk.

Foto: Tom Ole Buaas

– Vi jobber ganske mye med det, men vi ser at det er et systematisk og litt langsommelig arbeid. På samme måte som vi jobbet med å få opp kvinneandelen i partiet, sier Arbeiderpartiets Stenseng.

I Høyre er det til sammen tre personer med innvandrerbakgrunn i alle partiets programutvalg, men i motsetning til Arbeiderpartiet er landets nest største parti godt fornøyd med sammensetningen. Høyres generalsekretær, John-Ragnar Aarset, mener partiet fullt mulig kunne fått med flere dyktige representanter med innvandrerbakgrunn, men at andre hensyn har gått foran.

– Det er alltid vanskelig når en skal lage politikk for alle mulige samfunnsområder og det vil alltid være argumenter for at vi burde hatt flere med den og den bakgrunnen. Men det er i hvert fall sterke, flinke og meningsbærende representanter vi har med i det arbeidet. Det er det aller viktigste, sier Aarset.

AKTUELT NÅ