Hopp til innhold

Valgforsker: – Høyre ligger bedre an enn Ap gjorde i 2006

Høyre har omtrent like stor oppslutning som under valget i fjor, og ligger bedre an enn Arbeiderpartiet gjorde på tilsvarende tid.

DIREKTE: Statsminister Erna Solberg

På en pressekonferanse i dag oppsummerer Erna Solberg stortingsåret.

Denne uken tar Stortinget sommerferie, men før det inviterer de til halvårlig pressekonferanse for å oppsummere stortingsåret. Landbruksoppgjøret, nedleggelser av sykehus og reservasjonsrett er noen av sakene regjeringen har fått bryne seg på siden de tok over makten.

Valgforsker Bert Aardal har gått gjennom meningsmålingene, og konkluderer med at Høyre så langt har klart seg ganske bra.

– De ligger nå i snitt omtrent på valgresultatet sitt, og det er ikke noe dårlig resultat, sier Aardal.

Valgforsker Bernt Aardal

Professor Bernt Aardal har sett på meningsmålingene siden valget.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Han påpeker at Høyre faktisk ligger litt bedre an enn Arbeiderpartiet gjorde på tilsvarende tid i 2006.

Gikk ned etter valget i 2005

– Frem til september i 2006 lå faktisk Arbeiderpartiet fem prosentpoeng lavere enn ved valget. Hvis Høyre klarer å holde seg på det nivået de har nå, vil de faktisk ligge bedre an, sier valgforskeren.

Fremskrittspartiet er imidlertid mer preget av regjeringsslitasjen.

– Fremskrittspartiet hadde et større fall rett etter valget, og da var det flere som tenkte at nå går det nedover for partiet. Mange hadde nok 11 prosent i lokalvalgene i 2011 i tankene, sier Aardal.

Ifølge ham er oppslutningen om partiet nå stabilisert, og ligger rundt 13 prosent, 2,6 prosent under valgresultatet.

– Men de ligger dårligere an enn for eksempel SV gjorde på tilsvarende tidspunktet i 2006. Fløypartiet kom da i regjering for første gang, så man var opptatt av hvordan det ville gå, sier Aardal.

Mener Solberg må se mot sentrum

Tidligere i dag advarte KrF-leder Knut Arild Hareide mot å se for mye mot det han kaller fløypartiet Frp.

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide advarer i dag Høyre mot å la Frp få for mye innflytelse.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Erna Solberg leder to partier til høyre i norsk politikk. Skal hun lykkes også i fremtiden, må hun se hvor folkets meninger i realiteten ligger. Det er i sentrum av norsk politikk. Lytter hun for mye til et fløyparti som Frp tror jeg hun kan miste oppslutning, sier Hareide.

For statsminister Erna Solberg har en av utfordringene vært å finne en balansegang med Fremskrittspartiet som de er i regjering med, og samarbeidspartiene Venstre og KrF. De sikrer borgerlig flertall i Stortinget, og uten deres støtte hadde ikke Høyre og Frp sittet i regjering.

I politisk kvarter i morges sier statsministeren at hun synes de har klart balansegangen godt.

– Vi bygger på fire partier, og alle partiene må oppleve at de får gjennomslag for viktige saker i deres parti. Både Fremskrittspartiet og sentrum skal oppleve at regjeringens løsninger er bedre enn det som er alternativet, sier Solberg.

Langt fra hverandre

Særlig Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet står langt fra hverandre i flere saker som har vært oppe siden i fjor høst.

– Det er klart at en del av sakene smerter enkelte kjernevelgere i Kristelig Folkeparti. Men det må sees i sammenheng med Arbeiderpartiet, som også har provosert kjernevelgere på en del områder, sier valgforsker Bernt Aardal.

Statsministeren selv mener at de i sum har funnet gode løsninger slik at alle partiene får noe igjen for samarbeidet.

– Det betyr at i noen saker må Fremskrittspartiet se at sentrum får gjennomslag i sine saker, og Høyre må se at sentrum får gjennomslag i sine saker. Men i andre saker så er også vi og sentrum nødt til å respektere at Fremskrittspartiet også skal oppleve at de får gjennomslag på viktige saker som de har prioritert, sier Solberg.

Har ikke vunnet flere velgere

Samarbeidet har imidlertid ikke betalt seg så langt i antall velgere for Venstre og Kristelig Folkeparti, observerer valgforsker Bernt Aardal.

– Ikke slik det ser ut på meningsmålingene. Partiene ligger veldig nært valgresultatene, sier Aardal.

Ifølge ham sliter Venstre med varierende lojalitet blant velgerne, mens Kristelig Folkeparti gjorde ett av de dårligste noensinne i fjor.

– Jeg tror nok de ønsker å få mer ut av posisjonen som de har nå, sier Aardal. Han legger til at KrF lykkes med å mobilisere støtte blant sine egne, men at de ikke alltid når utenfor sine rekker.

AKTUELT NÅ