Hopp til innhold

Høyre-lag vil dempe prissjokket med mer kraftkabler til nord

«Uaktuelt», sa Ap-topp. Men i Høyre tar flere til orde for at prisforskjellene mellom Sør-Norge og Nord-Norge må viskes ut med flere strømkabler.

Ove Horpestad

FORSKJELLER: Ove Horpestad, ordførerkandidat i Klepp kommune i Rogaland, mener dyr strøm gir ham en konkurranseulempe.

Foto: Vetle Mørch Tvedt / NRK

Vi må gjøre noe slik at vi slipper de store forskjellene mellom nord og sør. For det skaper store problemer for oss som ligger i sør, med enormt høye kraftpriser for tida.

Det sier Høyres ordførerkandidat Ove Horpestad i Klepp kommune. Prisforskjellene mellom landsdelene ble kolossale etter at energikrisen rammet Europa i 2021.

Kostnadsbildet har forandret seg voldsomt, konstaterer Horpestad.

På helgens landsmøte i Høyre ber derfor Rogaland partiet om jobbe for å «utjevne prisforskjeller på strøm mellom landsdelene ved å styrke overføringskapasiteten.»

Vil ha flere kabler av hensyn til konkurransen

Høyre-politikeren er selv gartner og viser NRK hortensia-plantene som dyrkes på Bryne i Rogaland. Strøm er den største regningen bedriften hans betaler.

Horpestad er ikke i tvil om hva som er det beste argumentet for å få ned prisforskjellene:

Å løse den urettferdige følelsen vi kjenner på – at det skal være likt å drive butikk i Norge uansett hvor du ligger, det er et viktig og godt argument, sier han.

Ove Horpestad

ORDFØRERKANDIDAT: Ove Horpestad på gartneriet sitt på Bryne.

Foto: Vetle Mørch Tvedt / NRK

Horpestads drivhus har i motsetning til de fleste næringsdrivende havnet under strømstøtteordningen for grøntnæringen. Likevel er regningen dobbelt så høy som før, og langt høyere enn konkurrentene nord for Sognefjorden.

– I dag er det enorme forskjeller. Når vi skal lage våre planer her, møter vi intern konkurranse som på en eller annen måte ikke føles riktig, sier Horpestad.

Fylkeslaget til Horpestad er ikke alene om å fremme et slikt forslag. Også Agder Høyre og Senior Høyre vil at mer kraft skal flyte mellom landsdelene.

Skepsis i nord

Statnett har i årevis ment at overføringskapasiteten mellom Nord-Norge og Sør-Norge bør bygges ut for å sikre bedre flyt av kraft, og vil fremskynde planene.

Men politikere fra landsdelen med billigst strøm, stritter imot.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran sa i fjor at det er «uaktuelt» i frykt for å sette Midt-Norge og Nord-Norge i samme uføret som Sør-Norge.

Høyres stortingspolitiker Bård Ludvig Thorheim fra Nordland advarte i Harstad Tidende mot Statnetts plan.

Thorheim er mindre bastant i dag og fremhever at økt overføringskapasitet mellom nord og sør uansett ligger langt fram i tid. Kraftkabler vil ta 8–10 år å bygge ut, ifølge Statnett.

Det er hovedutfordringen. Det er derfor hele Høyre står bak at vi må ha mye raskere nettutbygging. Det gjør at vi kan bruke strømmen mer rasjonelt, sier han.

Partilederen er på glid

Gartneren i Rogaland får de samme strømregningene som næringslivet i resten av Sør-Norge. Det er en kjempeutfordring, erkjenner Høyre-leder Erna Solberg.

Hennes svar på utfordringen er å bygge ut mer kraft. Derfor har Høyre lagt fram en plan med tolv punkter for å skaffe til veie mer energi. Partiet mener det er mulig å saksbehandle og bygge ut både vind, sol og vann raskere enn i dag.

Også Solberg tar til orde for å bygge ut mer overføringskabler fremover og nett internt i Norge.

– Langs hele kysten nå mangler vi nett til mange av de store industriprosjektene og kraft som leveres ut, sier hun til NRK – og viser til at det er en plan for å øke overføringskapasiteten.

– Men det kommer til å ta lang tid. Vi må være klar over at også i Nord-Norge kommer vi til å mangle kraft til de store industriprosjektene. Svaret er ikke bare å omfordele kraften vi har i dag, for det tar ganske lang tid. Det raskeste er at vi bygger ut mer kraft.

Solberg slår også et slag for å bygge ut solkraft og være mer effektive i måten vi bruker energi på.

– Den viktigste kraften er den hver enkelt av oss ikke bruker.

– Vil man ikke ved å øke overføringskapasiteten sørge for sørnorske kraftpriser i Nord-Norge?

– Jo, men vi vil etter hvert mangle kraft i Nord-Norge også hvis vi ikke bygger ut mer kraft der oppe. Da kan det hende at Nord-Norge trenger den sørnorske kraften som utjevning også.

Forslagene skal stemmes over på Høyres landsmøte i helgen.

AKTUELT NÅ