Høyre kan stanse barnehageløfte

Full barnehagedekning er avhengig av Høyre-kommuner. Men partiet vil ikke garantere noen ting.

barnehage lek
Foto: Erling Steenstrup / NRK

Fem Høyre-styrte kommuner topper lista når det gjelder å ha lengst ventelister til barnehageplasser. Oslo, Bergen, Bærum, Sandnes og Ålesund har til sammen ansvar for over halve barnehagekøen her i landet.

Vil ikke garantere

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell tror målet om full barnehagedekning vil innfris innen 2009. Men han mener ventelistene særlig i de største kommunene er foruroligende. Derfor ber han spesielt Oslo og Bergen om å skru opp tempoet.

Byråd for barn og utdanning i Oslo, Torger Ødegaard (H), vil ikke garantere at regjeringens nye tidsplan overholdes. Han understreker at Oslo aldri har bygget så mange barnehageplasser som de siste årene. Kommunen har også konkrete planer om å bygge flere tusen plasser i de neste to årene. Likevel vil han ikke garantere at Oslo får barnehageplasser til alle som ønsker det innen våren 2009.

- Oslo har en ekstrem befolkningstilvekst som gjør at utfordringene er langt større enn vi tidligere var klar over. Det har heller ikke hjulpet at regjeringen innførte makspris-reformen framfor å konsentrere seg om full barnehagedekning, sier Ødegaard.

16.000 på venteliste

Kristin Halvorsen sa i valgkampen for drøyt to år siden at hun skulle gå om de ikke klarte å skaffe nok barnehageplasser innen dette året. Nå i høst er det like fullt 16.000 barn på venteliste.

Ifølge en rapport Asplan Viak har gjort for Kunnskapsdepartementet er det fremdeles 92 kommuner som sier de ikke når målet i løpet av dette året. Regjeringens mål om full dekning er forskjøvet til 2009

- Trenger ikke Kristin Halvorsen

Høyre-leder Erna Solberg mener det er tilfeldigheter som gjør at alle de fem kommunene med lengst køer har Høyre-ordførere.

- Høyre har ansvaret i mange store byer, og alle disse fem preges av en sterk befolkningstilvekst, sier Høyre-lederen. Solberg tror målet om full barnehagedekning vil nås innen 2009, og understreker at Høyre rundt om i kommunene vil gjøre alt som står i deres makt for å klare dette.

- Men det er fordi barna og deres foreldre trenger det. Vi trenger ikke Kristin Halvorsen, sier Erna Solberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger