NRK Meny
Normal

Oppturen fortsetter for Høyre

På NRKs partibarometer for oktober går Høyre frem med 3,3 prosentpoeng, mens tilbakegangen fortsetter for Frp.

Erna Solberg

Partileder Erna Solberg feiret valgseieren på Høyres Hus i Oslo etter Kommune- og fylkestingsvalget. Høyre ville også gjort et godt valg dersom det var stortingsvalg, viser NRKs måling for oktober.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

I målingen, som Norstat har gjennomført for NRK, får Høyre en oppslutning på 28,3 prosent når det blir spurt hva velgerne ville stemt dersom det var stortingsvalg.

Disse tallene gleder Høyre-leder Erna Solberg.

– Ja, disse meningsmålingene, både i dag, men også den siste uken, har vært fantastisk gode for Høyre, sier Solberg til NRK.

– Som forventet

Siv Jensen

Siv Jensen sier målingen er som forventet.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Mens Høyre seiler på en medgangsbølge fortsetter tilbakegangen for Frp. På NRKs måling for oktober får partiet en oppslutning på 14,6 prosent. Det er en tilbakegang på 4,7 prosentpoeng i forhold til september-målingen.

Partileder Siv Jensen er ikke overrasket.

– Dette er etterdønninger fra et dårlig kommunevalg. Jeg har forventet å se noen dårlige målinger nå. Men det mener jeg partiet skal ta innover seg. Vi skal nå jobbe målrettet, hardt og systematisk for vinne velgere tilbake, sier hun til NRK.

Dagens måling viser at Høyre og Frp er langt unna et flertall uten hjelp fra sentrumspartiene. Dersom oktober-målingen hadde vært gjeldene, ville de to partiene fått 73 mandater til sammen.

Erna Solberg tror Frps tilbakegang kan skyldes at partiet har hatt en del trøbbel.

– De har hatt det vanskelig, men samtidig tror jeg Høyre har klart å stabilisere seg på et høyt nivå på grunn av en politikk som utfordrer regjeringen, sier Solberg.

Partibarometer for oktober

Partibarometer oktober 2011

 Parti

September

Oktober

 Endring

 Ap

 32,6

 35,1

+2,5

 Frp

 19,3

 14,6

 -4,7

 H

 25

 28,3

 +3,3

 KrF

 6,2

 5,3

 -0,9

 R

 1,4

 1,7

 +0,3

Sp

 5,2

 4,6

 -0,7

SV

 4,5

 4,2

 -0,3

V

 3,9

 4,5

 +0,6

Andre

 1,9

 1,7

 -0,2

Målingen er utført 4. - 10 oktober. Feilmarginene i målingene er spredt fra 0,9 (Rødt) til 3,4 prosentpoeng (Ap). Undersøkelsen er utført av Norstat på vegne av NRK.

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell er ikke fornøyd med Svs oppslutning.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Opposisjonen størst

Ap befester sin posisjon som landets største parti i målingen. De har en fremgang på 2,5 prosentpoeng. Dermed er Ap det klart største partiet med en oppslutning på 35,1 prosent.

Likevel er opposisjonen klart større enn regjeringen. Opposisjonen får 91 mandater mot regjerings 78 mandater i oktober-målingen. Til sammenligning fikk regjeringen 86 mandater ved stortingsvalget i 2009.

SV er så vidt over sperregrensen med en oppslutning på 4,2 prosent. Dette er parlamentarisk leder i SV Bård Vegar Solhjell ikke fornøyd med.

– Vi har hatt dårlige meningsmålinger en stund, og vi må opp på et høyere nivå før valget i 2013.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger