Høyre får nachspiel-kritikk: – Behandler dem som barn uten impulskontroll

GARDERMOEN (NRK) Når Høyre samles til landsmøtefest lørdag kveld, er det med forbud mot nachspiel i etterkant. Nå får partiet kritikk for å behandle sine politikere som barn.

Trio

MORO PÅ DAGTID: God stemning mellom Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høie under landsmøtet lørdag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Å regulere voksne menneskers adferd på denne måten, er å behandle dem som barn uten impulskontroll, ikke som selvstendige individer som er ansvarlige for egne handlinger. Det er et dårlig signal å sende ut, ikke minst fra et borgerlig parti.

Det skriver politisk økonom i tenketanken Civita, Anne Siri Koksrud Bekkelund, i en kommentar publisert i det borgerlige tidsskriftet Minerva.

Anne Siri Koksrud Bekkelund

KRITISERER: Politisk økonom Anne Siri Koksrud Bekkelund i den Kristin Clemet-ledede tenketanken Civita.

Foto: Sturlason

Teksten bærer overskriften «Ja, til nachspiel - også etter #metoo», og er en reaksjon på det NRK meldte tidligere i uken:

Når Høyre samles til det første landsmøtet i det politiske Norge etter #metoo, skjer det med ekstraordinært mange edruvakter og forbud mot nachspiel.

– Det er selvsagt ikke snakk om et forbud i ordets rette forstand, men jeg antar at de som likevel sniker seg til å samles over noen pils når lørdag går over i søndag, kan risikere strenge, sosiale sanksjoner dersom de blir oppdaget. Å nekte sosialt samvær er imidlertid en helt misforstått reaksjon på at trakassering forekommer. Det blir omtrent som å nekte barn å leke fordi det kan skje ulykker, skriver Koksrud Bekkelund.

Hun presiserer forøvrig at hun selv sjelder orker nachspiel lenger, da hun er for glad i å sove.

Generalsekretæren: – Blir ikke slått ned på

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset er ikke enig i at partiet behandler sine tillitsvalgte og gjester som barn uten impulskontroll.

John-Ragnar Aarset

VIL IKKE SANKSJONERE: Generalsekretær i Høyres hovedorganisasjon John-Ragnar Aarset.

Foto: Tom Ole Buaas

– Nei, vi gjør ikke det. Jeg synes bare det er greit at festen er over klokken 02 når vi er samlet for å jobbe en helg og vedta viktige politiske saker. Dersom det finnes noen som blir grinete av at det ikke er nachspiel etter klokken 02, så lever jeg fint med det, sier Aarset til NRK.

Mineralvannsbonger

BRUS-BONGER: Det deles fremdeles ut alkoholbonger på Høyres landsmøte, men nytt av året er i tillegg rene bonger for mineralvann.

– Men hvordan passer nachspiel-forbud, ekstra mange edruvakter og brus-bonger inn i i et borgerlig parti som er opptatt av enkeltmenneskets frihet under ansvar?

– Det passer helt supert. Folk kan velge mellom brus og øl og vin, og det er valgfrihet i praksis.

– Vil et «ulovlig» nachspiel bli slått ned på?

– Nei, det er ikke sånn at vi har satt inn politistyrker for å kontrollere om det er nachspiel rundt omkring, men partiet er enige om at vi ikke skal ha det.

– Så om noen deltar på nachspiel etter landsmøtefesten risikerer de ikke sanksjoner?

– Nei, det skal nok gå veldig greit.

  • PS: NRK har også dekket den politiske debatten på Høyres landsmøte bredt. Les mer om det for eksempel her eller her.

Røe Isaksen skylder på pressen

Næringsminister og Høyre-topp Torbjørn Røe Isaksen ble spurt om de sosiale sidene ved landsmøtet da han gjestet NRKs TV-sending fra Høyre-landsmøtet fredag.

– Skal du på fest i helgen?

– Ja, altså, det er jo en landsmøtefest og middag på lørdag. Det er det jo.

– Hva med nachspiel?

Torbjørn Røe Isaksen

TRENGER IKKE NACH: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Nja, nå blir det jo ikke noen nachspiel i år, og det er i og for seg veldig greit for de aller fleste tror jeg, sier Røe Isaksen og legger til:

De eneste nachspielene jeg har vært på de siste årene er forøvrig pressenachspiel vi har arrangert for å holde journalistene her glade.

Stortingets presselosje er en forening som ivaretar interessene til de politiske journalistene med Stortinget som arbeidsplass. Dette er ofte mange av de samme som sendes ut for å dekke partienes landsmøter. Presselosjens leder Mats Rønning tror Røe Isaksen kan ha et poeng.

– Kan det stemme at et nachspielforbud rett og slett blir tyngst å takle for pressen?

– Ja, det vil jeg si. Etter at vi fikk sutret til oss vin til maten ved pressebordet under de ellers tørrlagte landsmøtene til KrF, er dette selvsagt et stort steg tilbake for oss journalister, sier Rønning med et overtydelig glimt i øyet.

Ikke forbud hos Frp og Venstre

De to andre store partiene som avholder landsmøter denne våren er Fremskrittspartiet og Venstre. Ingen av de har nedlagt et lignende forbud, ifølge VG.

– Vi nedlegger ikke et nachspiel-forbud, men vi er nøye med å orientere og ansvarliggjøre delegasjonslederne, sier generalsekretær Marit Meyer i Venstre til avisen.

– Vi har heller ikke innført noe generelt forbud mot nachspiel på vårt landsmøte, bekrefter Fredrik Färber i Fremskrittspartiet overfor samme avis.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger