– Sjokkerte over at en av våre egne kunne gjøre dette

Høyres nestleder Jan Tore Sanner sier at partiet ble varslet om at det var Tor Johannes Helleland som hadde spredt nakenbilder av jenter på lørdag. Partiet vil nå yte profesjonell hjelp til ofrene.

Jan Tore Sanner

Høyres nestleder Jan Tore Sanner sier partiet ble varslet om saken på lørdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Mandag ble det kjent at Tor Johannes Helleland er Høyre-politikeren som har stjålet private bilder av norske jenter, og spredt dem videre på pornonettsteder. Helleland har vært bystyremedlem i Drammen, og kommunikasjonsrådgiver i Høyres Hovedorganisasjon.

Han er også sønn av Høyres stortingsrepresentant Trond Helleland. Moren er Jannike Thorsen, som er folkevalgt i Drammen bystyre for Høyre, sammen med sin sønn.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner sier i en uttalelse at saken er svært alvorlig og trist for alle parter.

– Vi er svært overrasket og skuffet over at en av våre ansatte og tillitsvalgte har begått slike handlinger, sier Sanner til NRK.

Helsemessig bistand

Sanner sier at Høyre ble kjent med at det var Tor Johannes Helleland som var omtalt i VG Helg-saken samme dag den stod på trykk, altså lørdag. Sanner sier at partiet siden da har arbeidet med å etablere et tilbud om profesjonell hjelp til ofrene.

– Tilbudet omfatter juridisk, datafaglig og helsemessig bistand, sier Sanner.

Det er tidligere kjent at politiet i Søndre Buskerud ikke ønsket å starte en etterforskning av saken, til tross for at hacker og IT-konsulent Einar Otto Stangvik skal ha overlevert omfattende bevismateriale til politiet.

Etter at saken ble omtalt i mediene, har blant annet Riksadvokaten bedt politiet om å vurdere å gjenoppta undersøkelsene av Helleland.

– Glade for at sak gjenopptas

Mandag kunne NRK melde at politiet vil gjøre nettopp dette.

Sanner sier at Høyre søndag kontaktet Søndre Buskerud politidistrikt og formidlet at de hadde gjennomført samtaler med Helleland.

– Vi understreket at partiet vil stille informasjon og nødvendige ressurser til rådighet for politiet, sier Sanner.

Han ønsker ikke å kommentere om jentene som har blitt krenket tilhører et spesielt miljø, og begrunner dette med deres eget ønske om anonymitet.

– Vi er glade for at Riksadvokaten har tatt tak i saken og at politiet har varslet at de vil gå inn i saken på nytt.

Sjokkerte over vår sønns handlinger

Tor Johannes Helland har trukket seg fra alle sine verv, og vil ifølge Høyre ikke returnere til sitt korttidsengasjement i partiet.

Selv sier Helleland at det han har gjort er «utilgivelig».

«Dette er en alvorlig krenkelse av deres privatliv og det er en utilgivelig handling fra min side. Den fortvilelse og skade jeg har påført disse kvinnene og deres familier er jeg svært lei meg for. Jeg beklager dypt overfor de kvinnene som er rammet», heter det i uttalelsen han kom med mandag.

Trond Helleland og ekskona Jannike Thorsen har også kommentert saken.

– Vi er sjokkert og forferdet over vår sønns handlinger i denne saken, og forventer at han tar sitt ansvar, sier foreldrene i en uttalelse.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger