Hopp til innhold

Viggo Kristiansen løslates fra Ila i kveld

Høyesterett har besluttet at Baneheia-dømte Viggo Kristiansen skal løslates fra fengsel, etter 21 år.

Forsvarer Bjørn André Gulstad snakket med pressen ved Ila tirsdag ettermiddag.

Forsvarer Bjørn André Gulstad snakket med pressen ved Ila fengsel tirsdag ettermiddag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Assisterende fengselsleder på Ila, Gøran Nilsson bekrefter overfor NRK at Kristiansen skal ut i dag.

– Når høyesterett har besluttet at han skal ut, er det ingen hjemmel til å holde ham en natt til, sier Nilsson til NRK.

Nilsson ønsker ikke å si noe om hvordan Kristiansen vil forlate fengslet.

Ifølge Fædrelandsvennen kommer Kristiansen til å gå ut hovedporten ved Ila mellom klokka 22 og 23 tirsdag kveld.

Deretter kjøres han direkte til Kristiansand, og ankommer der i natt.

– Et sterkt møte

– Han fikk vite resultatet via media, de har TV også på Ila, sier forsvarer Bjørn André Gulstad etter å ha møtt Viggo Kristiansen i fengsel tirsdag ettermiddag.

Forsvareren forteller at det var et sterkt møte med sin klient, med oppsummering av tiden på Ila, tanker rundt egen situasjon og fremtid.

– Det var tanker om risiko og andres oppfatning av hans rolle i denne saken. Det var mye refleksjon, sier Gulstad.

Synes han det er litt skummelt å komme ut?

– Etter 21 år i fengsel er det meste skummelt, svarer Gulstad.

Statsadvokaten snur

I går ble det kjent at statsadvokaten snur, og ber om at Viggo Kristiansen løslates fra fengsel.

Statsadvokat Andreas Schei sier hensynet til samfunnsvern ikke i tilstrekkelig grad tilsier at Kristiansen kan holdes i fengsel når saken skal gjenåpnes, og etterforskningen tar tid.

Kristiansen begjærte seg løslatt i februar, etter at det ble kjent at straffesaken mot ham gjenåpnes.

Nå har Høyesterett besluttet at Kristiansen kan løslates. Kjennelsen er enstemmig.

Ila fengsel og Forvaringsanstalt i Bærum utenfor Oslo

Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum kommune.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

– Viktig for far å kjøre den ruta for siste gang

Det er ventet at Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum trenger noe tid på å forberede det praktiske rundt løslatelsen av Kristiansen.

– Nå skal vi summe oss litt. Det pågår en del kontakt med familien og støttegruppen, og så videre. Vi må snakke litt med Viggo, og høre hva han vil, sier Gulstad.

Kristiansens andre forsvarer Arvid Sjødin var i dag i rettssak i Sør-Rogaland tingrett. Han sier det blir faren til Kristiansen som henter sønnen i fengsel.

– Det er viktig for faren å få kjøre den ruta for siste gang. Han har kjørt den ruta i 21 år hver tredje uke for å besøke sønnen. Dette må de få gjøre i ro og fred, sier Sjødin til NRK.

Etter det NRK forstår kommer Kristiansen til å bli hentet i bil, så det er plass til å kjøre tingene hans hjem til Kristiansand. Kristiansens bror Trond Kristiansen sa i går til NRK at foreldrene ønsker at Viggo Kristiansen kommer hjem etter at han er løslatt.

Har bedt om kontaktforbud

Håkon Brækhus, bistandsadvokat for de etterlatte familiene, sier til NRK at man først og fremst reagerer på at forvaringen av Kristiansen ikke blir forlenget.

– Når påtalemyndigheten har tatt den avgjørelsen som de har så er dette det logiske resultatet. Det er beslutningen om ikke å forlenge forvaringen og en gradvis tilbakeføring til samfunnet som vi synes er kritikkverdig, sier Brækhus.

Audun Beckstrøm, som også er bistandsadvokat for de etterlatte, sier gårsdagen – da det ble kjent at påtalemyndigheten snudde – var tung. Beckstrøm sier de etterlatte har bedt om et kontaktforbud mot Kristiansen når han løslates.

– Den situasjonen som er nå, med en gjenopptatt sak, Kristiansen løslatt og etterforskning som pågår, og også sett i lys av psykiaternes uttalelser i en rapport fra mars om at han kan være farlig, så ønsker selvfølgelig ikke foreldrene å påtreffe eller bli oppsøkt av Kristiansen, sier Beckstrøm.

– Det er en mulighet for at de treffer på hverandre. De fleste av foreldrene bor i Kristiansand, og byen er ikke så veldig stor, sier Beckstrøm, som mener Kristiansen «burde hatt noen rammer rundt seg når han kommer ut».

– Det har han ikke, og det er bekymringsfullt.

Bistandsadvokat Audun Beckstrøm sier foreldrene til de etterlatte ikke ønsker å treffe på Viggo Kristiansen i Kristiansand.

– Overhodet ikke farlig

Det er politiet som tar avgjørelsen om et slikt kontaktforbud. Politiadvokat Cecilie Gulnes sier man er klar over utviklingen med løslatelsen, men vil ikke si noe nærmere om hva politiet nå gjør.

– Generelt er dette tema som vi i liten grad kommenterer utad nettopp av hensyn til hvordan politiet jobber i slike situasjoner, men også av hensyn til de personene det gjelder, sier Cecilie Gulnes, politiadvokat for drap og seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt, til NRK.

Arvid Sjødin har tidligere beskrevet rapporten fra mars som «verdiløs». Han sier at Kristiansen ikke er en mann å frykte.

– Nei, overhodet ikke. Jeg viser til at statsadvokaten i går sa at det ikke er grunn til å frykte ham med tanke på forvaring. Jeg viser også til psykologen hans som sier det ikke er noen grunn til å frykte Viggo Kristiansen.

Viggo Kristiansens forsvarere på Ila fengsel mandag

Viggo Kristiansens forsvarere Arvid Sjødin og Bjørn André Gulstad møtte Kristiansen i Ila fengsel i går.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det har kommet trusler

Sjødin sa i går til NTB at Kristiansen har fått jobbtilbud fra bedrifter i området. Sjødin sa også til NRK at man har hatt diskusjoner knyttet til Kristiansens sikkerhet etter løslatelsen.

Forsvareren påpeker tirsdag at man foreløpig ikke vet om det er nødvendig.

– Grunnen til at vi ikke har gjort det ennå er at vi ikke er sikre på om det er nødvendig. Men det er mottatt en del urovekkende signaler som viser at det er folk som kan ha noen uærlige hensikter når han kommer. Dette har vi tatt opp og det skal gå greit.

– Hva legger du i uærlige hensikter? Er det kommet trusler?

– Det er kommet trusler som er fanget opp av andre som har kontaktet oss. Dette har vi roet ned og så søker vi å undersøke mer før vi går videre til politiet med detaljer som vi har.

– Videresendt for iverksettelse

Tirsdag sendte partene sine kommentarer til at Høyesterett skulle behandle spørsmålet skriftlig.

Andreas Schei

Statsadvokat Andreas Schei.

Foto: Rushda Syed / NRK

En muntlig behandling av spørsmålet var egentlig satt til 17. juni, men ble framskyndet og endret til en begrenset, skriftlig behandling etter at statsadvokaten snudde.

Statsadvokat Andreas Schei bekreftet tidligere tirsdag at de ikke hadde noen innsigelser til at løslatelsesspørsmålet skulle behandles skriftlig.

– Avgjørelsen var som ventet. Kjennelsen fra Høyesterett har vi nå videresendt til Ila-fengsel og Kriminalomsorgen for iverksettelse, sier Schei til NRK etter at det ble kjent at Kristiansen løslates.

Etterforskning ferdig tidligst til høsten

Viggo Kristiansen er dømt til 21 års forvaring for å ha vært hovedmannen bak voldtektene av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Kristiansen har hele tiden nektet straffskyld. I februar fikk han straffesaken sin gjenåpnet.

Oslo statsadvokatembeter gjennomgår saken og skal gi en innstilling til Riksadvokaten om det skal gjennomføres en ny hovedforhandling eller om det skal bes om frifinnende dom uten hovedforhandling.

Denne avgjørelsen vil tidligst være klar til høsten. Advokat John Christian Elden, som ikke har noen formell rolle i saken, sier han ikke kan se for seg noe utfall av saken som medfører at Kristiansen må tilbake i fengsel.

– Nei, han kommer aldri inn i fengsel igjen. Det skyldes at han har utsonet dommen. De har besluttet at det ikke blir mer forvaring, og det ville vært det eneste alternativet. Så etterforsker de nå saken, og da er jeg sikker på at de får et helt annet resultat enn det som har vært tidligere, sier Sjødin.

Anmoder alle om å la familien være i fred

Kristiansens forsvarer har varslet at Kristiansen vil be om millionerstatning om han blir frikjent.

Sjødin sier han ikke tror det vil være noe problem for Kristiansen å returnere til samfunnet, fordi han er en «våken person, med en god familie som hjelper seg».

Samtidig mener han Kristiansen har fått dårligere oppfølging enn en del andre, på grunn av en konflikt med Kriminalomsorgen. Sjødin sier denne konflikten startet allerede i starten av soningen.

– Man forlangte, for å vise ansvar for hans utvikling, at han måtte tilstå det han hadde gjort. Det at en uskyldig mann skal gå rundt og tilstå noe han ikke har gjort for å få hjelp av kriminalomsorgen er uhørt, og noe som vil bli tatt opp senere.

– Hva er den største utfordringen når han kommer ut?

– Den største utfordringen er hvis familien ikke får være i fred. Så jeg vil innstendig anmode alle om å gi dem den freden de har krav på nå. Og at de får benytte sommeren til å finne sammen igjen.

Krimtekniker Baneheia

VIDEO: Dette er Baneheia-saken.

AKTUELT NÅ