Hopp til innhold

Høyesterett gir lov til å kvitte seg med ansatte over 67 år

67 år gamle Karin Haare Johansen måtte slutte i Gjensidige, selv om hun ville jobbe. Nå har Gjensidige fått medhold i Høyesterett. Avskjedigelsen var ikke aldersdiskriminering.

Gjensidige

Gjensidige har vunnet frem i Høyesterett etter at en ansatt mente hun ble aldersdiskriminert da hun mistet jobben som 67-åring.

Foto: Cosmin Cosma / NRK

Johansen og fagforeningen hennes mente i fjor at det var aldersdiskriminering da hun måtte forlate jobben som 67-åring.

Johansen hadde vært i jobben i 27 år da hun ble tvunget til å slutte.

– Det føles veldig rart å ikke få lov til å jobbe, når du har veldig lyst til å jobbe. Og du blir på en måte stoppet av din egen arbeidsgiver, uttalte Johansen til NRK i desember.

Høyesterett har i dag fastslått at firmaer kan ha en intern aldersgrense, så lenge de ansatte kjenner til den og at den blir praktisert konsekvent.

I dagens dom legger også Høyesterett vekt på at interne aldersgrenser på 67 år er utbredt her i landet.

Saken ble brakt inn for Høyesterett av den 67-årige kundebehandleren som selv kunne ha tenkt seg å fortsette til hun fylte 70 år.

67-åringen vant fram i tingretten da hun gikk til sak. Tingretten mente at det må foreligge særlige omstendigheter i virksomheten dersom en lavere aldersgrense enn 70 år skal være nødvendig.

Derimot mente både lagmannsretten og Høyesterett noe annet.

Haare-Johansens advokat, advokat Pål Behrens i Finansforbundet, er svært skuffet over avgjørelsen i Høyesterett. Han synes det er underlig at Høyesterett har lagt så liten vekt på signalene fra ledende politikere og samfunnsøkonomer om at flere seniorer må stå lenger i arbeid.

– Vi er skuffet. Dommen er lite fremtidsrettet og ikke i tråd med regjeringens klart uttalte arbeidslinje, sier advokaten til NTB.

Han kaller dommen ”tilbakeskuende og politisk umusikalsk.

Les også: - Fjern 70-årsgrensen!
Les: Får ikke fly etter fylte 60
Les mer: Drillo inspirerer seniorene

AKTUELT NÅ