Tre dommere inhabile i klimasøksmålet i Høyesterett

Tre dommere i Høyesterett får ikke være med å dømme om Staten brøt Grunnloven i Arktis. Dommerne blir ikke erstattet.

Ankesaken til Anders Behring Breivik mot staten.

KRITISK: Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted stiller spørsmål ved habiliteten til to høyesterettsdommere i klimasøksmålet.

Foto: Lise Åserud / NTB

Staten mente flere av dommere var inhabile i klimasøksmålet som skal opp for Høyesterett neste uke.

Nå har retten avgjort at tre av dem er inhabile.

Landets øverste domstol skal vurdere om staten brøt Grunnloven da de tildelte nye oljelisenser i Arktis. Det er Greenpeace og Natur og Ungdom, med Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet som partshjelper, som har klaget saken inn for retten.

Saksøkerne tapte saken i både tingretten og lagmannsretten.

Inhabile dommere

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen er kjent inhabil fordi hun er gift med Eirik Akerlie, som var dommer i den samme saken i lagmannsretten.

Dommer Hilde Indreberg er inhabil fordi hun var med i utvalget som forberedte Grunnlovens paragraf 112. Det er denne paragrafen som ligger til grunn for klimasøksmålet.

Høyesterett er splittet om den tredje dommeren, Ragnhild Noer. Men flertallet konkluderer med at hun er inhabil på grunn av sitt miljøengasjement.

Noer deltok i Alta-aksjonen, og fikk et forelegg som ble sonet i fengsel. Hun har også hatt medlemskap og aktive verv i Natur og Ungdom og Naturvernforbundet, og vært medlem av styringskomiteene i miljøorganisasjonene WCEL og GJIE.

Ingrid Skjoldvær og Truls Gulowsen

SAKSØKER STATEN: Daværende leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær og daværende leder i Greenpeace Truls Gulowsen da klimasøksmålet startet.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Høyesterett mener derimot ikke at Kine Elisabeth Steinsvik er inhabil. Dommerens svigerfar var medlem i en av organisasjonene som er partshjelper i saken.

Selv om Steinsvik deltar i retten, får hun ikke være med å avgjøre dommen. Grunnen er at dommerne i Høyesterett i plenum må være i oddetall, for å unngå stemmelikhet, og Steinsvik har lavest ansiennitet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger