Hopp til innhold

Høyesterett brukte 108.000 på ekstra PR-hjelp med Skoghøy-saken

Tidligere spinndoktor Svein Tore Bergestuen ble hentet inn for å bistå Høyesterett med medietrykket i forbindelse med Skoghøy-saken.

Skoghøy avgir en dom i i krigsforbrytersak fra det tidligere Jugoslavia.

Jens Skoghøy er dommeren i Høyesterett med lengst ansiennitet. Nå har han vært ute i studiepermisjon siden i fjor høst, etter flere oppsiktsvekkende uttalelser.

Foto: Aleksander Andersen / NTB

I desember gikk høyesterettsdommer Jens Edvin Andreassen Skoghøy offentlig ut og hevdet seg forgiftet av sin tidligere ektefelle, Nataliia Skoghøy, men hun har avvist påstandene. Politiet henla senere saken.

Saken fikk stor offentlig interesse, og høyesterettsjustitiarius Toril M. Øie omtalte dette som «en krevende sak for Norges Høyesterett».

Derfor hentet Høyesterett inn forfatter og kommunikasjonsrådgiver Svein Tore Bergestuen, som tidligere var politisk rådgiver for Hadia Tajik.

Svein Tore Bergstuen

Kommunikasjonsrådgiver Svein Tore Bergestuen driver kommunikasjonsfirmaet Sannum og Bergestuen sammen med Eva Sannum. Tidligere har han vært rådgiver for Hadia Tajik.

Foto: Tobias Myklebust

Ifølge fakturaer som NRK har fått innsyn i, ble dette en svært kostbar affære for Høyesterett.

16,5 timer i desember kostet dem 66.000 kroner, mens 10,5 timer i januar ble de fakturert 42.000 kroner for.

27 timer med kommunikasjonsbistand kostet dem dermed 108.000 kroner med merverdiavgift. Det tilsvarer en timelønn på 3.200 kroner, uten merverdiavgift.

 Ida Dahl Nilssen, kommunikasjonssjef Kripos

Informasjonssjef i Høyesterett, Ida Dahl Nilssen.

Foto: Kripos

Ida Dahl Nilssen, som er informasjonssjef i Høyesterett, bekrefter at hun ble avlastet rundt jul og nyttår av Svein Tore Bergestuen. Dette på grunn av stort medietrykk og mange kommunikasjonsoppgaver.

Høyesterett er en liten organisasjon og i det daglige ikke rigget for den mengden henvendelser og problemstillinger vi måtte ta stilling til rundt jul og nyttår. Fra midten av januar har vi så langt vurdert at vi klarer oss uten denne ekstra arbeidskraften, sier hun til NRK.

– Krevende

Nilssen påpeker at også NRKs henvendelse om PR-hjelpen er krevende for henne som eneste kommunikasjonsansatt i Høyesterett.

Hun viser til at NRKs tre journalister har sendt 11 spørsmål og en innsynsbegjæring på kort tid, mens hun er alene på jobb.

– Det illustrerer godt hvorfor man av og til - i mer hektiske perioder - må hente inn ekstra hjelp. Det handler om kapasitet til å vurdere og håndtere alle de oppgavene man har foran seg, både mediehenvendelser og andre problemstillinger utenom det.

SMS-utveksling: – Kan ikke skjerme ham lenger

I perioden rundt jul svarte Dahl Nilssen på en rekke mediehenvendelser.

Gjentatte ganger viser hun til at Høyesterett ikke kan kommentere Skoghøys privatliv.

I en SMS-utveksling i slutten av førjulstiden som Nordlys har fått innsyn i, diskuterer informasjonssjef Dahl Nilssen og direktør i Høyesterett Bente Kraugerud kommunikasjonsstrategien videre.

21. desember 16:44

Siri Forren (domstoladministrasjonen):Hei Bente! Jeg forsøkte å ringe deg om ivaretagelse av dommer i krevende situasjon.Fint om du ringer meg tilbake når du får anledning. Mvh Siri Forren, DA

21. desember 19.08

Bente Kraugerud (direktør):Hei igjen, Siri. Sjekket med Ida. Det vi trenger er rett og slett kapasitet til å ta imot presehenvendelser, svare ut, holde oevrsikt, og følge med på det som skjer der ute, og vi trenger det fort. Vi vil ha behovet gjennom julehelgen (saken tar neppe pause mer enn julaften). Aller helst skulle jeg hatt vedkommende her, men det er nok mye som kan ordnes via fjerarbeid. Hvis det er et tema: Høyesterett tar selvsagt lønn. Yngve kan ta direkte kontakt med Ida om dette. Vh Bente

23. desember 16.18

Ida Dahl Nilssen (informasjonssjef):Hei! Svaret vårt til VG er nå sendt til deg. Vi sendte det likevel til VG nå fordi Skoghøy plutselig valgte å agere og forholde seg til saken likevel. Da kan vi ikke skjerme ham lenger. Dette betyr også at dere selvsagt kan svare. Vi forteller VG at vi i dag har sendt en henvendelse til Tilsynsutvalget for dommere.

23.desember 22:09

Yngve Brox (domstoladministrasjonen):Takk for beskjeden. Dette er og blir den rareste saken jeg har vært borti. Takk for hyggelig hilsen - ønsker deg en god jul. Håper du faktisk får litt fred og ro.

Deretter endrer Høyesterett strategien.

27. desember kommer det frem at justitiarius Toril Øie rett før jul har bedt Tilsynsutvalget for dommere om å vurdere om Jens Skoghøy har brutt det etiske regelverket etter anklagene mot konen.

Allikevel forblir Høyesterett svært tilbakeholdne med å kommentere saken.

Svarene ble sendt i samme periode som Bergestuen var hyret inn som rådgiver.

Svein Tore Bergestuen er heller ikke personlig sitert i noen av sakene skrevet av norske medier om Skoghøy i perioden.

Mener det er det eneste ansvarlige

Svein Tore Bergestuen kan ikke selv kommentere på konkrete detaljer om arbeidet med Høyesterett.

— Vi er åpne om alle kunder. Så er det opp til oppdragsgiver, og Høyesterett i dette tilfellet, å gi den informasjonen de mener er nødvendig. Vi har altså bistått Høyesterett i en periode som var unormalt travel og krevende, som Høyesterett ikke er dimensjonert for, sier Bergestuen til NRK.

Han mener det eneste ansvarlige er å hyre inn hjelp i slike tilfeller.

— Jeg håper andre offentlige institusjonene er like profesjonelle som Høyesterett og søker bistand dersom de ikke har kapasitet eller kompetanse til å håndtere ekstraordinære situasjoner. Enten det dreier seg om kommunikasjon, HR eller juss.

Les også Tilsynsutval skal vurdera høgsterettsdommar Skoghøy

Jens Edvind A. Skoghøy Prof.dr.juris

Aksepterer ikke erstatningsansvar

Onsdag denne uken mottok Skoghøy et lengre prosessvarsel om han aksepterer erstatningsansvar for det han har gjort mot sin fraseparerte kone.

Høyesterettsdommer Jens E. Skoghøy avviser påstandene som er fremmet av hans fraseparerte kone, og sier at han ikke aksepterer erstatningsansvar.

– Ville du gjort det? Selvfølgelig ikke, sier han til NRK.

Skoghøy er for øyeblikket i studiepermisjon fra jobben som høyesterettsdommer. Han ønsker ikke å gå inn på årsaken til dette.

Skoghøy var i utgangspunktet i permisjon fra oktober til midten av januar, før han ble sykmeldt til 5. februar. Nå har han fått innvilget ny studiepermisjon fram til påske

AKTUELT NÅ