Hopp til innhold

Høyeste smittetall noensinne – regjeringen innfører ikke strengere tiltak nasjonalt

Regjeringen innfører ikke strengere tiltak nasjonalt, men ber folk om å unngå å reise i påsken.

PRESSEKONFERANSE: Bent Høie og regjeringen holder nye pressekonferanse onsdag klokken 14.00.

I dag våknet Norge opp til det høyeste smittetallet i pandemien til nå. 1156 har testet positivt det siste døgnet.

226 personer er innlagt på sykehus i dag. 34 blir behandlet i respirator.

– Nå setter vi rekorder ingen av oss ønsker å sette. Vi er inne i en tredje bølge, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på pressekonferansen.

Likevel innfører ikke regjeringen strengere tiltak nasjonalt:

– Hvis vi nå skulle innført strengere tiltak nasjonalt, måtte de vært preget av de stedene i landet hvor det er mindre smitte. Men hvis det nå kommer mange andre smitteutbrudd i landet, så øker det behover for å forsterke tiltakene nasjonalt, sa Høie.

– Unngå reiser i påsken

Helsedirektør i Helse- og omsorgsdepartementet, Bjørn Guldvog, anbefaler å unngå reiser i påsken.

Helsedirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, anbefaler å unngå reiser i påsken.

– Vi nærmer oss påske og mange lurer på hvilke råd som gjelder. Den generelle anbefalingen om å unngå reise - også innenlands - gjelder også i påsken, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

For de som vil reise på hytta du eier eller leier, gjelder følgende:

  • Er du syk, i karantene eller venter på svar bør du ikke reise på hytta.
  • Du bør bare dra med de du bor med
  • Gjør innkjøp på forhånd
  • Unngå kollektivtrafikk
  • Kommer du fra en kommune med strengere regler enn dit du skal, må du følge de strengeste reglene
  • Unngå besøk av mer enn fem gjester

Om du kommer fra Oslo og Viken bør du ikke dra på overnattingsbesøk eller motta overnattingsbesøk. Du bør i det hele unngå besøk.

– Vær veldig obs på at denne påsketiden kan både bidra til noe bedre smittesituasjon, men også en forverring dersom man ikke følger rådene, sa Guldvog.

Høie sier at det ikke nødvendigvis er mer smitteutsatt å være på hytta enn å være hjemme så lenge man er sammen med de man er i husstand med.

Høie fikk også spørsmål om vaksinepass, og sa at Norge er med i denne diskusjonen, men at det er en ordning som ikke er vedtatt enda.

Vet ikke tilfellene kan knyttest til AstraZeneca

Camilla Stoltenberg i FHI orienterte om vaksinering.

– Det var en svært vanskelig å sette vaksineprogrammet på pause, men beslutningen var riktig og har stått seg i ettertid, sier Stoltenberg på pressekonferansen.

FHI og Legemiddelverket går nå gjennom meldingene om blodpropp, og behandlede meldinger sendes videre til EMA.

– Vi samarbeider også med de nordiske landene for å få bedre og raskere vurderinger, sa Stoltenberg.

– Vi vet per nå ikke om det er en sammenheng mellom de alvorlige tilstandene og AstraZeneca-vaksinen, sa hun videre.

Stoltenberg sa at de samlet vil få et grunnlag for å gi anbefalinger for videre vaksinasjon.

– Mrna-vaksinene er avgjørende for den videre vaksinasjonen i Norge nå. AstraZeneca-vaksinen vil ikke være avgjørende, men det avhenger at de andre produsentene leverer som forventet, sa Stoltenberg.

Hun sier det er viktig at vi beholder tilliten til vaksinene og vaksinasjonsprogrammet.

– Uavhengig av hva EMA kommer fram til, vil FHI ta en selvstendig vurdering av om vi skal beholde denne vaksinen i vaksinasjonsprogrammet.

Får 120.000 flere doser fra Pfeizer

– Vi satser på mange ulike vaksiner for å kunne vaksinere befolkningen. Det gjør at vaksineringen ikke kommer til å stopp opp. Hvis vaksinene fra Pfizer, Moderna og Johnsen kommer som planlagt, vil vi ha tilbudt vaksiner til hele den voksne befolkningen i løpet av sommermånedene, sier Høie.

Helse- og omgsorgsministeren kunne også komme med en positiv vaksinenyhet:

– Vi får 120.000 flere doser fra Pfizer enn det vi har blitt forespeilet tidligere i andre kvartal.

R-tallet er på 1,4

– Den engelske virusvarianten er dominerende i Norge. Det er svært alvorlig at nesten halvparten av kommunene melder problemer med TISK-arbeidet, sa Guldvog.

72% av tilfeller i Norge er med britisk variant nå. R-tallet er 1,4 for hele Norge, viser FHI-rapport.

– Det er veldig alvorlig. Det betyr at i løpet av 10 dager vil smittetallet dobles, og igjen føre til sykehusinnleggelser, sa Høie.

– Det positive er at vi har beskytta de mest sårbare. Det påvirker dødstallene. Men vi kan ikke senke skuldrene, for når veldig mange blir smitta så blir flere alvorlig syke, legger Høie til.

Stoltenberg sier at hvis det fortsetter slik, vil det være 400 nye innleggelser og 50 på intensivbehandling om to uker fra nå.

– Dersom innlagttallene i Helse Sør-Øst fortsetter å stige, vil det få konsekvenser for beredskapen i løpet av noen uker, sier Guldvog på pressekonferansen.

– Kapasiteten til å gi akuttbehandling er ikke truet per i dag. Det samme gjelder de som blir dårligere hvis de ikke får behandling. Det gjelder for eksempel de med psykiske lidelser, la han til.

På pressekonferansen sa Guldvog at Oslo og Viken står for 80 prosent av all smitte i Norge.

– Det er inngripende tiltak der hvor det er mye smitte, sa han

Høie fikk spørsmål om regjeringen har en passiv holdning overfor Oslo.

– Jeg opplever at det er et veldig godt samarbeid med Oslo og at de følger opp nasjonale anbefalinger. Noen ganger går de lengre. Oslo har noe mykere regler enn Viken, og det er vi i dialog med byrådet om.

Helsepersonell får karantene-unntak

– Vi vet nå at vaksinerte personer sjelden fører smitte videre til andre. Derfor endrer vi forskriften slik at helsepersonell som er vaksinert kan få unntak fra karantene for å opprettholde beredskapen, sa Høie under pressekonferansen.

Han sa at det vil gjøre det lettere å få hjulene til å gå rundt i helse- og omsorgstjenesten.

– Kommunene jobber med å lære opp flere. Men dette er en uansett en begrenset ressurs. Vi har beregnet en kapasitet på 5 prosent av befolkningen i uka.

Høie sa også at sykehusene framover vil hjelpe hverandre

– Hvis sykehusene på Østlandet skulle bli overbelasta i tida som kommer, vil sykehus andre steder i landet ta i mot pasienter eller bistå med personell.

Flere lokale utbrudd

– Vi har lagt planer for å håndtere dette. Kommunene selv eller regjeringen setter inn tiltak der smitten er høy. Rundt halvparten av landets befolkning lever nå med strenge tiltak, sier helse- og omsorgsministeren.

Den siste uken har Oslo strammet til ytterligere og innført de strengeste tiltakene til nå. Onsdag sitter kommunens kriseledelse i møte for å diskutere ytterligere tiltak.

Regjeringen innførte i går tiltaksnivå A (se faktaboks) i storfylket Viken. Også seks kommuner i Vestfold skal ha nivå A fram til 6. april.

Bodø kommune strammet inn ytterligere før helgen, etter å ha vært på nivå A siden midten av mars.

Sist ut med innstramminger var sju kommuner på Haugalandet i Rogaland og Vestland. Der innførte regjeringen det strengeste tiltaksnivået tirsdag denne uken.

– Helsdirektoratet og FHI anbefaler at vi fortsetter å slå ned smitten på denne måten. Vi har sett at det virket i Nordre Follo og Kristiansand, sa Høie på pressekonferansen.

– Det er fortsatt store forskjeller i smittesituasjonen i Norge. Vi ønsker fortsatt å skjerme steder med lite smitte for tiltak, la han til.

AstraZenecas fremtid avgjøres torsdag

– Vi er inne i en tredje bølge. Det kreves mer å stoppe denne enn de vi har stoppet tidligere. Men jeg tror at vi kan greie dette også, avsluttet helse- og omsorgsministeren i sitt innlegg.

Regjeringens pressekonferanser har i vinter vært preget av positive nyheter og skuffelser knyttet til forsyningene av vaksiner til Norge.

Spesielt for AstraZeneca har det vært mye frem og tilbake med hvor mye produsenten klarer å levere frem mot sommeren. Før helgen ble det klart at leveransen til Norge reduseres med 60 prosent i andre kvartal. Det er basert på det mest optimistiske anslaget.

Samtidig har meldingene om mistenkte alvorlige bivirkninger ved vaksinen satt vaksinasjonen i Norge og flere andre land på vent. Man venter på en konklusjon fra Det europeiske legemiddelbyrået (EMA). Den er varslet torsdag ettermiddag.

En ytterligere pause i vaksineringen med AstraZeneca, eller at man dropper vaksinen helt, vil få konsekvenser for når befolkninger fullvaksinert.

AKTUELT NÅ