Høyere valgdeltakelse blant ungdom

Valgdeltakelsen blant førstegangsvelgerne gikk opp med ti prosentpoeng ved stortingsvalget i september i år i forhold til stortingsvalget i 2009.

Erna Solberg Høyres valgvake

Erna Solberg ble statsminister etter valget i september i år, et valg der førstegangsvelgerne deltok i langt større grad enn for fire år siden.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

En undersøkelse gjort av Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo viser at 66,5 prosent av velgerne mellom 18 og 21 år stemte ved årets valg. Det er den høyeste valgdeltakelsen siden 1989.

Ved stortingsvalget i 2009 stemte 56,2 prosent av førstegangsvelgerne.

Johannes Bergh

Johannes Bergh forsker på valgdeltakelse ved Universitetet i Oslo.

Foto: Kyrre Lien / Institutt for samfunnsforskning

Blant andregangsvelgerne var det en økning på åtte prosentpoeng i forhold til stortingsvalget i september 2009, slik at det var en klar økning for alle velgerne i aldersgruppen 18 til 25 år.

Selv om det er en økning i ungdomsvalgdeltakelsee, så ligger de ennå litt bak den øvrige befolkningen.

Samme tendens i 2011

– Vi så en lignende tendens ved kommunevalget for to år siden. Så kanskje har vi en ny generasjon som er mer interessert i politikk og mer tilbøyelig til å delta, sier Johannes Bergh til NRK.

Han tror at bakteppet for den økte valgdeltakelsen er at massakren på Utøya satt søkelyset på politisk engasjement hos ungdom. Han viser også til at store medier som Aftenposten og NRK ga spesiell oppmerksomhet til unge velgere under valgkampen i år.

Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen er glad for at flere unge er interessert i politikk.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det kan være et samspill av mer politisk interesserte ungdommer og at de har blitt oppfordret til å delta, sier Johannes Bergh.

– Fantastisk flott

AUF-leder Eskil Pedersen sier i en kommentar at det er fantastisk flott at valgdeltakelsen blant unge øker, og at det er positivt at flere ungdommer velger å bruke demokratiet.

Analysen til Johannes Bergh er den første av resultater fra stortingsvalget i 2013. Valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning vil gjennomføre mer omfattende analyser av valgdeltakelse og andre forhold ved 2013-valget i tiden framover. De endelige resultatene blir publisert i en bok i 2015.

Les hele notatet her: Analyse av resultater av Stortingsvalget 2013

LES OGSÅ: Her er det færrest som stemmer

LES OGSÅ: Høyere valgdeltakelse enn for fire år siden

LES OGSÅ: Reagerer med et skuldertrekk på valgresultatet

SISTE NYTT

Siste meldinger