Høyere krav og mer ansvar til lærerne- ikke mer lønn

Solberg-regjeringen har lansert sine løfter til lærerne, men de som hadde håp om at det kom mer penger med pakken fra kunnskapsministeren, må vente lenger.

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen skal i dag presentere lærerløftet, og det er økte krav og mer ansvar som er stikkordene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Karriereveier, mer ansvar, mindre byråkrati og videreutdanning, er stikkordene når kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen snakker om skolen.

I dag skal han og statsminister Erna Solberg gjøre partiprogram og løfter til noe konkret som lærerne skal merke. Og selv om Røe Isaksen er trygg på at strategien er det som skal til, så er støtteparti Venstre spent på om Høyre nå for alvor følger oppfordringen de har kommet med over flere år.

– Dette var jo en av hovedgrunnene til at vi ville ha et regjeringsskifte, så det er klart vi er spent, det sier Venstre-leder, Trine Skei Grande.

Og når Skei Grande og Røe Isaksen snakker er det igjen de samme ordene som går igjen, karriereveier, ansvar og videreutdanning. Men for Skei Grande er et av de viktigste punktene å få frem den manglende tilliten etter høstens lærerstreik.

Spent Venstre

– Vi er spente på om de er villige til å gjøre den jobben som trengs for å heve statusen til læreryrket, men ikke minst gjenvinne tilliten etter streiken, sier Skei Grande.

Saken fortsetter under videoen

Giske, Røe Isaksen og Skei Grande diskuterer lærerløftet i Politisk kvarter.

De to møttes til debatt i Politisk kvarter like før løftet skulle legges frem, og selv med opposisjonspolitiker Trond Giske (Ap) med i debatten, ble det lite krangling, og mye enighet.

– Veldig mye av skolepolitikken i Norge er det veldig bred enighet om. Vi økte tilskudd til etter- og videreutdanning med omkring 500 millioner kroner i vår periode. Og de blåblå har økt med 200 millioner til. For Arbeiderpartiet sin del forventer vi at denne opptrappingen fortsetter, sier Giske.

Ikke mer lønn

Men til tross for at partiene langt på vei er enige i at lærerne skal få flere muligheter til å lære mer, så kommer det ingen lovnader om mer lønn.

– Jeg mener lærerne fortjener hver krone de får, men det våre løfter går på er det vi kan gjøre direkte nå. Og forhandlingsansvaret for lønn det ligger hos kommunene, sier Røe Isaksen.

Trine Skei Grande kan ikke love noe, men hun mener muligheten for flere karriereveier i skolen også bør følges av mulighet for lønnsutvikling. For at dette skal gå må det imidlertid være mer penger tilgjengelig. Men Røe Isaksen er helt bestemt på at det i denne omgang vil være andre ting som skal gjennomføres.

Regjeringen legger frem lærerløftet på Høgskolen i Oslo klokken 10.00, og det forventes at det er konkretisering av planer om femårig masterutdanning for lærere, høyere karakterkrav for lærerutdanningen og økt mulighet for etter- og videreutdanning som er hovedpunktene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger