Høyere egenandel på medisiner

Regjeringen vil øke egenandelen på helsetjenester med åtte prosent neste år. Samtidig endres ikke grensen for frikort. Ap frykter prishopp for folk flest.

Bent Høie og Torgeir Mikaelsen

DYRERE LEGE OG MEDISINER: Helseminister Bent Høie vil øke egenandelen på helsetjenester med åtte prosent. Aps Torgeir Micaelsen frykter prishopp.

Foto: NRK

Økning i egenandelen skjer fra 1. juli neste år.

Frem til man når grensen for frikort på 2​185 kroner, må folk som er syke betale en andel av prisen for blant annet fastlege,psykolog, poliklinikk,røntgeninstitut og medisiner og utstyr på blå resept. Det er for disse pasientene at helsetjenestene nå blir dyrere.

Hvorfor er det nødvendig å øke egenandelen?

– Du skal ikke ha mange besøk hos legen før du kommer inn i frikortordningen, da får du gratis tjenester. For de som er opptatt av lave egenandeler på helsetjenster er dette en god ide, sier helseminister Bent Høie (H).

Det er 1,1 millioner nordmenn som kommer inn under frikortordningen. Grensen for frikort endres ikke, og regjeringen tror at flere derfor vil få frikort neste år.Fra man får frikort betaler ikke pasienten for helsetjenester resten av året.

– Målet er å skjerme de som har høye helseutgifter enda bedre, mens de av oss som ikke har behov for noe særlig helsetjenester er det ikke så farlig å få åtte prosenst økning, mens de som må innom legen ofte, som barnefamilier, pensjonister og kronisk syke vil oppleve at deres utgifter går ned, sier Høie.

Halvparten av de med frikort er pensjonister.

Ap-kritikk

Arbeiderpartiet er kritisk til prisøkningen av egenandelene. De frykter et prishopp for folk flest.

– Det er vært et mål i Norge å holde lave og stabile egenandelpriser i Norge for alle, ikke bare for vanskeligstilte, ved at alle får tilgang til helsesystemets tjenester. Problemet er de som ikke når taket til frikort, de får en ganske betydelig påslag, på et par tusen kroner, sier APs Torgeir Micaelsen.

Han er bekymret for at helseministeren ikke vil svare på om nivået på egenandelene vil fortsette å øke i 2017.

– Problemet er hva som vil skje i 2017. Det har ikke Høie ønsket å snakke om. Da han var i opposisjon snakket Høie om å øke egenandelene. Det uroer meg at han ikke kan svare på hva som skjer i 2017, sier Micaelsen.

– AP spiller på frykt. Vi prioriterer å holde lave egenandeler på helsetjenester, sier Høie.

– Det er ingen grunn til at vi skal øke egenandelene dramatisk i 2017. Regjeringen vil holde lave egenandeler. Vi vist at vi er villig til å prioritere dette i dette budsjettet .Du skal ikke se bort fra at vi kommer til å prioritere dette også i budsjettet for 2017, sier Høie.

.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger