Hotellstreiken avblåst

Streiken i hotell- og restaurantbransjen som skulle startet mandag, er avblåst. Ifølge Fellesforbundet er lønnstillegget mer enn doblet sammenlignet med det opprinnelige tilbudet.

Lørdag ettermiddag ble den varslede hotellstreiken avblåst. Oslo Plaza tok straks kontakt med alle gjestene som har avbestilt.

I FULL JOBB: Lørdag ettermiddag ble den varslede hotellstreiken avblåst. Oslo Plaza tok straks kontakt med alle gjestene som har avbestilt.

Fellesforbundet og NHO Reiseliv møttes i ettermiddag hos riksmekleren.

– Etter dialog med begge parter fant vi at det var grunn til videre mekling. Vi har nå kommet frem til et forslag som er anbefalt av begge parter, sier mekler Elisabeth Stenwig til NRK.

Uravstemning 22. mai

Forbundssekretær Clas Delp

HEVET LØNNEN: Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet er godt fornøyd med det nye forslaget til avtale.

Foto: Tore Linnerud / NRK

Partene var samlet i flere timer lørdag ettermiddag.

– Forslaget er nå forbedret på to områder: En forpliktende utredning om lokale forhandlinger i denne avtaleperioden, og et bedre økonomisk resultat, kommenterer forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet.

Det enstemmig anbefalte forslaget vil nå bli sendt ut til uravstemning blant de berørte medlemmene torsdag 22. mai. Alle medlemmer skal gå på arbeid som vanlig mandag morgen.

– Vi i forhandlingsdelegasjonen er veldig fornøyd. Vi har fått en generell lønnsøkning for alle våre medlemmer som er betydelig bedre enn det forslaget som ble nedstemt, sier Delp.

Vesentlig lønnstillegg

Ifølge Fellesforbundet vil det nye forslaget mer enn doble lønnstillegget sammenlignet med det opprinnelige forslaget.

Forslaget innebærer at alle får et tillegg på kr 5,06. Dette er summen av et generelt tillegg, garantitillegg og økning av satsene. Det forslaget som ble nedstemt ville gitt et generelt tillegg til alle på kr 2,00, melder Fellesforbundet.

– Bildet er mer nyansert enn dette, men vi har økt det nye tilbudet betydelig. Det har vi gjort for å unngå en konflikt, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv.

– Hvor fornøyd er dere med resultatet?

– Vi er fornøyd med at det ikke ble konflikt, samtidig som vi er litt bekymret for at det ble vel dyrt. Særlig for distriktsbedriftene kan dette bli tøft, sier Hansen.

Han sier det er problematisk fordi det er små marginer i bransjen, og at prisnivået i Norge kan bli for høyt sammenlignet med utlandet.

Ville ført til Grand-trøbbel

Stor folkemengde hører på Dalai Lama utenfor Grand Hotell i Oslo

HOLDER ÅPENT: Grand Hotel var av hotellene som ville blitt rammet av den varslede hotellstreiken som nå er avblåst.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

2621 ansatte på 69 hoteller og restauranter skulle tas ut i streik fra mandag, og det var varslet at streiken ville trappes ytterligere opp fra tirsdag.

Selv om Fellesforbundet og NHO Reiseliv kom til enighet om et forslag til avtale natt til onsdag, sa et klart flertall av medlemmene nei til avtalen.

Streiken ville rammet flere store hoteller på 17. mai, deriblant Grand Hotel i Oslo.

– Vi har ikke noe formål om å ramme folk i 17. mai-stemning. Nå er det opp til arbeidsgiverne å få slutt på konflikten, sa Fellesforbundets leder Arve Bakke på onsdag.

Fredag ble det klart at menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum 12.-14. mai avlyses på grunn av hotellstreiken.

Den skulle egentlig bli holdt på Grand Hotel, med deltagere som Mikhail Khodorkovskji og Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales.

Det er sjette gang konferansen som er etablert av Humans Rights Foundation, skulle foregå.

Konferansen skal arrangeres 20.-22. oktober i stedet.

Fellesforbundet er fornøyd med resultatet etter lørdagens frivillige mekling.

KOM I MÅL: Mekler Elisabeth Stenwig innkalte partene til mekling lørdag, og klokken 18.00 kunne partene fortelle at den varslede streiken fra mandag ikke blir noe av.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger