Hopp til innhold

Horne tar ikke avstand fra Jensens flyktningutspill

Frp-statsråden som har ansvaret for at kommunene skal bosette Syria-flyktningene synes det er «naturlig» at sjefen hennes oppfordrer kommunene til å si nei.

Nærbilde av Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne

VEDTAK: Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sier at hun selvsagt skal følge opp Stortingets vedtak.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Valglogo

I vår vedtok Stortinget, mot Fremskrittspartiets stemme, at Norge skal ta imot 8000 krigsflyktinger fra Syria over tre år. Som inkluderingsminister er det Solveig Horne (Frp) som har ansvaret for at så mange kommuner som mulig skal si ja til å ta imot dem.

– Sabotere

Men lørdag åpnet Frp-leder og Siv Jensen valgkampen med å oppfordre kommunene til å si nei til å ta imot flyktninger fra Syria. Søndag lanserte partiet en annonsekampanje der de gir folket valget mellom velferd på den ene siden, og mottak av flyktninger på den andre.

Hvis du kunne bestemme… ville du ha tatt imot 8 000 syriske flyktninger dersom det kan gå på bekostning av velferdstjenestene?… eller fortsette satsingen med gode velferdtjenester og samtidig hjelpe 1 000 000 syrere i nærområdene?

Frp.no

– Jeg lurer på hvordan Solveig Horne skal kunne anbefale denne reklamen, når hun har ringt rundt til landets ordførere og bedt dem ta imot flere, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK søndag.

Nærbilde av Knut Arild Hareide

KRITISK: Knut Arild Hareide mener Siv Jensen saboterer arbeidet til sin egen inkluderingsminister og setter statsminister Erna Solberg i forlegenhet.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Som NRK fortalte i går mener støttepartiene Venstre og KrF at Jensen saboterer regjeringens arbeid med å følge opp stortingsvedtaket om Syria-flyktningene.

Horne ikke overrasket

Horne er på reise, og kunne derfor ikke stille til intervju søndag. NRK sendte en liste med spørsmål på e-post, og dette var svarene vi fikk:

– I avtalen stortingsflertallet ble enige om står det at «Kommunene inviteres til en dugnad for å lykkes med mottak, bosetting og integrering». Hvordan rimer Jensens oppfordring med denne invitasjonen til å delta på dugnad?

– Det kan ikke være en overraskelse for noen at Frp mener det. Det er kommunepolitikerne som avgjør hvor mange flyktninger som blir bosatt og da er det naturlig at partiet setter søkelyset på sin politikk i en kommunevalgkamp. Jeg har respekt for de lokale vurderingene om kommuner har kapasitet til å bosette flyktninger eller ikke.

(Statsråden gir det samme svaret på spørsmål om hvordan Jensens nei-oppfordring påvirker hennes arbeid med å kartlegge hvor mange flere flyktninger kommunene kan ta imot. Samme svar følger også spørsmålet om hvordan hun stiller seg til påstandene om at utspillet saboterer hennes arbeid).

– Hva er din oppfordring til kommunene når det gjelder å ta imot flyktninger eller ikke?

– Jeg forholder meg selvsagt til og vil følge stortingsflertallets vedtak om å ta imot 8000 flere syriske flyktninger de neste tre årene.

– Jeg advarte om utfordringene Syria-avtalen ville gi kommunene når vi allerede har over 5000 som venter på å bli bosatt og startet integreringen. Køen på asylmottakene økte fra 1967 i 2011 til 5443 i slutten av 2013, så det er en kø som oppsto under den forrige regjeringen som vi har en utfordring med å få redusert. Selv om kommunene nå bosetter flere enn på 20 år, så har antallet som venter i mottakene økt igjen i år.

– Frp kjører nå en kampanje med der velgerne får spørsmålet «… ville du ha tatt imot 8.000 syriske flyktninger dersom det kan gå på bekostning av velferdstjenestene?… eller fortsette satsingen med gode velferdstjenester og samtidig hjelpe 1.000.000 syrere i nærområdene?» Mener du som ansvarlig statsråd at kommuner som sier ja til flyktninger stilles i en posisjon der de må redusere det øvrige velferdstilbudet for innbyggerne?

– Spørsmål om partiets valgkampmateriell må du rette til Frps partiorganisasjon.

Skjermdump valgannonse Frps facebooksider

KRYSSER UT VELFERD: Frps facebooksider ber folk velge alternativ a eller b.

Foto: Skjermdump Frps Facebookside

Jensen avviser sabotasje

Partileder Siv Jensen mener at det er fullt mulig for Frp å drive valgkamp på at kommunene skal si nei, samtidig som de som regjeringsparti skal gjennomføre vedtaket.

– Regjeringen har til hensikt å følge opp avtalen, men ingen må bli overrasket over at jeg oppfordrer våre lokale kandidater til å reise denne debatten. Det handler om hva kommunene skal prioritere i sin økonomi. Skal de si ja til dette, så må de si nei til noe annet, sa Jensen til Søndagsavisen på NRK P2.

– Dette er et dobbeltspill fra Fremskrittspartiets side, og det er et dobbeltspill jeg liker veldig dårlig, sa Hareide i debatten.

SV-leder Audun Lysbakken går enda lenger i sin kritikk. Han sier til NTB at Horne må gå av dersom hun ikke tar avstand fra Jensens oppfordring til flyktning-boikott.

AKTUELT NÅ