Hopp til innhold

Protester mot Horne under EuroPride-åpning

Den omstridte likestillingsministeren Solveig Horne fikk en kald skulder fra demonstranter da hun holdt åpningstalen under årets EuroPride.

Den omstridte likestillingsministeren Solveig Horne fikk en kald skulder fra demonstranter da hun holdt åpningstalen under årets EuroPride.

VIDEO:Her blir Horne buet på i det hun går opp på scenen.

Politi

Politiet møtte opp med flere patruljer da Solveig Horne skulle holde innlegg under Europride, på grunn av varslede demonstrasjoner i forbindelse med ministerbesøket.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Fredag fikk barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne som første Frp-politiker æren av å holde den første talen i forbindelsen med åpningen av årets Pride House og EuroPride 2014.

Men valget av innleder har skapt debatt. Blant annet på grunn av en omstridt Twitter-melding før hun ble statsråd, der hun stilte spørsmål ved om homoeventyr burde leses i barnehagen.

Kaja Glenne Lund i Oslo Queer var en av de som er misfornøyd med valget av åpningstaler til årets EuroPride.

– Jeg har ikke tiltro til Hornes ord, fordi hun tilhører en regjering som ikke støtter mangfold, sier Glenne Lund.

Rundt 15 demonstranter troppet opp på Litteraturhuset for å protestere mot likestillingsministeren. Demonstrantene bar på plakater og papirlapper med slagord mot Frp og Hornes tidligere uttalelser om homofil.

Flere av dem ble stående oppreist med plakatar i hendene under hele Hornes ti minutter lange tale. Kriss Bue var blant arrangørene av demonstrasjonen.

– Etter alle hennes utsagn synes jeg det var feil at Horne fikk åpne en festival for inkludering og mangfold, sier Bue til NRK.

– Ikke det hyggeligste man opplever

– Hvem her har ikke posta noe på Twitter som de angret på? Vi ville vel ikke likt å få det trykt utover i media, sa konferansier Nils-Erik Flatø da han inviterte likestillingsministeren på scenen.

Til tross for konferansierens forsøk på forsoningsord fikk ikke Horne den varmeste velkomsten i det hun gikk på scenen. Demonstrantene buet høyt da Horne gikk på talerstolen, og avbrøt talen med en rekke utbrudd underveis.

– Å holde tale når noen buer, er ikke det hyggeligste man kan gjøre, men det gikk bra, sier Horne til NRK.

Det var kun de 15 demonstrantene som buet, mens resten av salen holdt seg rolig og hørte på det Horne hadde å si.

Jeanette Solstad

Transperson John Jeanette Solstad Remø holdt innlegg etter Horne under kveldens åpning av festivalen. - Jeg satte fokus på vanskelighetene med å være transperson i verden og i Norge i dag, Solstad Remø til NRK.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Transperson John Jeanette Solstad Remø synes det var fint at Horne var invitert.

– Uten kommunikasjon kommer vi jo ingen vei, sier hun til NRK.

Kampsaken hennes er å la folk få bestemme sitt eget kjønn. I passet hennes står det at hun er mann.

– Rett til selvbestemt kjønn er innført i andre land, men ikke i Norge. Nå må regjeringa ta tak, sier hun.

Skeiv ungdom

Både leder i Skeiv Ungdom, Line Halvorsrud, og skeive Thea Erbe Thomassen og Brita Digermul syntes det var bra Solveig Horne stilte på åpninga av festivalen. Men Digermul var blant demonstrantene. – Fordi jeg synes hun må trekke tilbake de dustete tingene hun har sagt om homofile, mener Digermul.

Foto: Margrete Konstad / NRK

Leder i Skeiv Ungdom, Line Halvorsrud, var selvskreven gjest ved kveldens festivalåpning. Han var glad for Hornes oppmøte.

– Det er en naturlig jobb for en likestillings- og inkluderingsminister. I tillegg er debatten som har oppstått i miljøet i forbindelse med at hun var her veldig viktig - det at vi har et ansvar for å stå opp for alle mineoriteter, sier Halvorsrud til NRK.

– Rart at homofili var forbudt

Det var ekstra stort politioppbud foran Litteraturhuset i Oslo fredag kveld under åpningen av EuroPride 2014.

– Vi har fått informasjon på forhånd som tilsier at det kan bli demonstrasjoner i forbindelse med at likestillingsministeren skal holde tale her, sier innsatsleder Gunnhild Nilsen Finne til NRK.

– I dag er det rart å tenke på at homofili har vært forbudt, sa likestillingsministeren under sin åpningstale for EuroPride 2014.

Horne takket også LHH for sitt arbeid med å styrke de skeives rettigheter i sin åpningstale for EuroPride 2014 fredag kveld.

Hans Heen

– Horne må kun dømmes på det hun gjør som statsråd, og så langt har hun ikke gjort noe galt, sier Hans Heen Sikkeland, leder i LHH Oslo og Akershus.

Foto: Tore Linnerud / NRK

Hans Heen Sikkeland, leder i LHH Oslo og Akershus, mener det sender et viktig signal til hele Europa at Horne står for åpningen av EuroPride 2014.

– Horne er selvsagt her i kveld på grunn av sin tittel som likestillingsminister. Men vi må dømme Horne på det hun gjør som statsråd, og fram til nå har hun ikke gjort noe vi anser som galt. Men vi utfordrer henne likevel til å jobbe videre for mangfold, sier Sikkeland til NRK.

– Vi utfordrer deg, Solveig Horne. Kampen må ikke stoppe etter denne uka, sier sa Sikkeland i sin tale til forsamlingen på Litteraturhuset.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Demonstrerte mot Solveig Horne

Rundt 15 demonstranter troppet opp på Litteraturhuset for å protestere mot barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Foto: Margrete Konstad / NRK

Omstridte uttalelser

Det stormet kraftig rundt Horne da det ble kjent at hun skulle bli landets nye barne-, likestillings- og inkluderingsminister.

Hun møtte stor motstand blant de homofile og deres støttespillere på grunn av en Twitter-melding som Horne la ut i 2010, hvor hun spurte om «det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?»

Hun har også sagt at hun vil kutte i pengestøtten til homoorganisasjoner fordi hun mente de var «diskriminerende i seg selv», og ønsket å legge ned Likestillingsombudet fordi det var «totalt unødvendig».

Det hadde flere av de som protesterte under kveldens arrangement på Litteraturhuset fått med seg.

Horne har senere sagt at hun har modnet og endret synet på «homoeventyr» og ha lovet å frede Likestillingsombudet.

Fredag fikk likestillingsminister Solveig Horne som første Frp-politiker æren av å holde åpningstalen i forbindelsen med åpningen av årets Pride House og EuroPride 2014.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ