Holmås knuste Chaudhry i SV-thrilleren

Kampen om førsteplassen på stortingslista til Oslo SV var spennende helt til resultatet lå på bordet. Da ble det klart at Heikki Holmås hadde knust Akhtar Chaudhry i kampvoteringen.

Heikki Holmås takket Akhtar Chaudhry etter at han vunnet kampen om førsteplassen på stortingsvalglista Oslo SV.

Se Heikki Holmås' takketale etter å ha slått Akhtar Chaudhry i nominasjonskampen.

Heikki Holmås vant tirsdag kveld kampen mot Akhtar Chaudhry om førsteplassen på stortingsvalglista til Oslo SV med 395 mot 301 stemmer.

Klokken 18.00 startet nominasjonsmøtet der de profilerte SV-politikernes politiske framtid skulle avgjøres. Drøye to timer senere var det hele over, og Holmås får dermed etter all sannsynlighet stortingsplass for SV neste år.

– Nå skal vi stå på knallhardt for å fremme de sakene vi er opptatt av, som miljø, skole, og velferd. Vi skal sørge for at vi ikke får et Høyre-samfunn, med skattelette for de rike og større forskjeller, sier Holmås til NRK.no etter at seieren var i boks.

Både han og Akhtar Chaudhry har varslet at et tap vil innebære en exit fra rikspolitikken.

– Hadde det vært mulig at dette fikk en utgang som innebar at Chaudhry ble værende i politikken?

– Ja, han hadde fått tredjeplassen hvis han ville ha den. Men det han har gjort er en ærlig sak, og Akhtar har kjempet hardt for SV. Han har brutt mange glasstak, blant annet ved å være den første i presidentskapet på Stortinget med innvandrerbakgrunn, sier Holmås, som forteller at det i utgangspunktet blir en rolig feiring.

– Nå skal jeg hjem for å se den siste episoden av Forbrytelsen, men vi får se hva veien hjem bringer, sier Holmås.

Artikkelen fortsetter under videoen.

- Jeg tar resultatet til etterretning, sa Akhtar Chaudhry etter at Heikki Holmås hadde vunnet kampvoteringen om førsteplassen på stortingsvalglista til Oslo SV.

- Jeg tar resultatet til etterretning, sier Chaudhry etter å ha tapt mot Holmås.

Fattet og skuffet

Det var en fattet, men skuffet Chaudhry som holdt sin tale etter sitt tredje tap mot Holmås i politisk sammenheng.

– Vi må sammen jobbe for et sterkest mulig SV fram mot valget neste år, sa Chaudhry, som har varslet at han kommer til å gi seg som rikspolitiker dersom han tapte.

– Var du dum som satset alt på et kort?

– Tredjeplassen ser uansett ikke ut til å innebære en plass på Stortinget. Nå må jeg finne ny måter å bidra på, sier Chaudhry i et intervju vist på TV2 etter opptellingen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Akhtar Chaudhry og Heikki Holmås

- Han drar jo ikke til Bergen, sier Akhtar Chaudhry om hvorfor han må krangle med Heikki Holmås om førsteplassen i Oslo SV.

Stappfullt

Det var ikke nok stoler til alle som hadde møtt opp for å stemme tirsdag, totalt skulle 696 delegater avgi sine stemmer. En engasjert Holmås inntok talerstolen like etter klokken 19.00. Han benyttet anledningen til å vise til saker der han mener SV har gjort en forskjell i regjering.

– Jeg vet at solidaritet fungerer, sa Holmås, og viste til asylbarn-saken, Maria Amelie-saken, og det at norske myndigheter nå bruke betegnelsen Palestina.

– Jeg har et langt engasjement for rettferdighet, fulgte Chaudhry opp i sin tale til nominasjonsmøtet.

– Som stortingskandidat vil jeg føre en kamp mot høyresidens klokkertro på markedsliberalisme, sa Chaudhry i det som var en av hans viktigste taler som politiker noensinne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Holmås og Chaudhry

Heiki Homås og Akhtar Chaudhry spente foran kampvoteringen under Oslo SVs nominasjonsmøte tirsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Solidaritet fungerer

I forkant av kveldens nominasjonsmøte har nominasjonskomiteen gjort det klart at man gikk inn for Holmås, med 12 mot sju stemmer.

– Holmås er en kandidat med bred politisk erfaring. Av alle kandidater på lista er Heikki den med lengst erfaring på Stortinget, sa Kim-André Åsheim, leder for nominasjonskomiteen, da han presenterte Holmås som kandidat på møtet i kveld.

Åsheim la til at 11 av 15 lokallag i Oslo har ønsket ham på toppen av lista.

Fra den delen av komiteen som ønsker Chaudhry på førsteplass, ble det lagt vekt på Chaudhry representerer Oslo, og at han «vet hvordan Oslo ser ut fra gulvet».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Chaudhry og Holmås

Holmås og Chaudhry under nominasjonsmøtet ved Sogn videregående skole.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Jevn duell for fire år siden

Holmås og Chaudhry har møttes til duell to ganger tidligere, både i 2001 og i 2009. Begge gangene har Holmås vunnet, uten at det på forhånd ha særlig grunn til ro for utviklingsministeren.

Da de to vant kjempet om i hovedstaden for fire år siden, stakk Holmås av med en knapp seier. Det store temaet i forkant av kveldens nominasjonsmøte har vært medlemsverving. Ifølge partikontoret har Chaudhrys massemobilisering i de pakistanske miljøene på Grønland og i Groruddalen gitt 350 nye medlemmer.

Holmås har forsøkt å svare med samme mynt, men hans side skal ikke ha klart å hente inn flere enn rundt 50. Det kan nevnes at Holmås for fire år siden gikk seirende ut av duellen med 406 mot 365 stemmer.

Alle partimedlemmer i Oslo har stemmerett på nominasjonsmøtet, så lenge de har vært medlemmer i mer enn tre uker.

Vil endre reglene

En av dem som har reagert på dette er leder i Oslo SV, Per Østvold. I forkant av nominasjonsprosessen har han sagt at han vil endre reglene for å unngå at masseverving fører til «fast stortingsplass». Han foreslår å heve grensen fra tre uker til et halvt år.

– Mange vil mene at det blir feil hvis 350 mennesker som har vært medlem av SV i noen få uker, avgjør nominasjonskampen, har Østvold sagt til Klassekampen. Han viser til at Chaudhry også i forbindelse med nominasjonskampen mot Holmås i 2009 hadde en storstilt vervekampanje.

– Jeg ønsker alle nye SV-medlemmer velkommen, de er like mye verdt som dem som har tilhørt partiet i mange tiår. Men av dem Akhtar vervet i forbindelse med nominasjonskampen for fire år siden, er det velkjent at det så å si ikke var noen som betalte kontingent året etter. Det peker på at de kun meldte seg inn for å få stemmerett, sier Østvold.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video nsps_upload_2008_12_9_19_13_0_3208.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Holmås vant den dramatiske duellen for fire år siden.

Kan bli eneste mandat

Førsteplassen på SV-lista i Oslo har blitt regnet som så godt som sikker for å bli stortingsrepresentant for partiet.

I forkant av kveldens nominasjonsmøte har nominasjonskomiteen gjort det klart at man går inn for bergenseren Holmås. Like fullt var det i kveld opp til medlemmene i Oslo SV å velge fritt mellom de to kandidatene.

Et skår i gleden for Holmås, er at han ifølge meningsmålingene kan bli SVs eneste mandat fra Oslo, og i verste fall i hele landet etter valget neste år.

Hans vararepresentant blir den kvinnen som SV ifølge egne statutter må oppføres på andreplass. I SV er det mann og kvinne annenhver gang.

Bare interessert i førsteplass

Begge de to kandidatene har i forkant av nominasjonen sagt at de bare er interessert i førsteplassen. Holmås kunne teoretisk sett fortsette i regjering hvis de rødgrønne får fornyet tillit hos velgerne, selv uten plass på Stortinget. Det er ingen forutsetning at en statsråd skal være folkevalgt.

Holmås er i sin tredje stortingsperiode, men gikk inn i regjeringen i juni. Også for fire år siden mobiliserte de to kamphanene SV-medlemmer for å stemme på sitt eget kandidatur.

Det kom da beskyldninger om at medlemmer fikk kontingenten betalt, og medlemslister ble lekket til media. På bakgrunn av dette satte SV i gang en intern gransking. Konklusjonen ble at verken Holmås eller Chaudhry hadde gjort noe galt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger