Hopp til innhold

Holmås og Solhjell sier nei til gjenvalg - Solhjell ferdig med norsk politikk

SV-profilene Heikki Eidsvoll Holmås (43) og Bård Vegar Solhjell (44) kommer ikke til å stille til gjenvalg til Stortinget i 2017. Solhjell sier også at han gir seg med norsk politikk. – Dette er betydelige profiler SV må erstatte, sier NRKs kommentator.

Bård Vegar Solhjell og Heikki Eidsvoll Holmås

Bård Vegar Solhjell og Heikki Eidsvoll Holmås har i en årrekke vært fremtredende i SV.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Jeg har jobbet med politikk på heltid i 16 år. Jeg føler det er på tide med noe annet. SV trenger fornyelse og jeg trenger et skifte, sier Solhjell til NRK.

– Det trengs nye mennesker og jeg har vært med i veldig mange år. Det står mange smarte, unge mennesker klare, og dette er en slik endring som alle partier skal gjennom av og til.

Det var Aftenposten som først meldte nyheten om at den tidligere kunnskapsministeren miljøvernministeren takker for seg i rikspolitikken.

Solhjells SV-exit kommer samtidig som en annen av partiets profiler, Heikki Eidsvoll Holmås, sier at han ikke stiller til gjenvalg som stortingsrepresentant.

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK, sier det ikke er overraskende at to som var statsråder under den rødgrønne epoken nå velger å ikke fortsette i fire nye år etter neste valg.

– De føler nok at de har vært med på et prosjekt som nå er ferdig. Over halvparten av stortingsgruppen kommer til å fortsette, så det er kontinuitet i SVs rekker, sier han.

– Men det er klart at dette er betydelig profiler for SV å måtte erstatte.

Artikkelen fortsetter under videoen

Politisk kommentator Lars Nehru Sand mener MDG trenger tid til å rydde opp internt men at det er postitivt at dagens ledelse ser ut til å samarbeide bra.

For norsk Nato-medlemskap

I oktober i fjor annonserte Solhjell at han gikk av som nestleder i SV etter åtte år på grunn av manglende motivasjon, men sa da at han fremdeles kom til å fortsette som representant på Stortinget for SV, og at han ville representere partiet i en rekke sammenhenger. Han var tidligere både miljøvernminister og kunnskapsminister under den rødgrønne regjeringen.

Til Aftenposten sier Solhjell at han blant annet er for norsk Nato-medlemskap og at han var sterkt kritisk til SVs landsstyre sin resolusjon under Ukraina-krisen som ikke inneholdt kritikk av Russland. Den tidligere nestlederen la ikke skjul på at dette tidvis har vært problematisk og ført til diskusjoner innad i partiet, men understreker at han har trivdes med disse debattene.

– Jeg trekker meg ikke på grunn av slikt. SV har vært et ekstremt stimulerende sted og gitt meg fantastiske muligheter i livet. Jeg vil fortsatt både stemme SV og være medlem av SV, sier Solhjell til avisen.

Holmås vil gi plass til kvinner

Heikki Eidsvoll Holmås ble innvalgt på Stortinget i 2001 og var utviklingsminister i halvannet år fram til regjeringsskiftet i 2013. Han mener at det er viktig at SV får flere kvinner på Stortinget og at de derfor deler på stortingsplassene de har.

– Det er fantastisk gøy og meningsfullt å ha fått representert SV på Stortinget og i regjering i 16 år. Jeg er takknemlig for den tilliten jeg er blitt vist, og jeg kommer til å fortsette den politiske innsatsen, selv om jeg gir meg på Stortinget, sier han til NTB.

Både Bård Vegar Solhjell og Holmås var kandidater til partiledervervet da Kristin Halvorsen ga seg i 2012, da partiet valgte å slutte opp om Audun Lysbakken.

– Generasjonsskifte på kort tid

I forrige måned annonserte også Solhjells etterfølger som nestleder i partiet, Snorre Valen, at heller ikke han tar ikke gjenvalg som stortingsrepresentant.

Han vil fortsette å være med å lede SV fra Trondheim, og bygge opp partiet nedenfra, ikke i TV-dueller, sa han i en uttalelse.

– Dette betyr at SV må gjennomføre et ganske omfattende generasjonsskifte på kort tid, og finne nye kandidater til de stortingsplassene, sier Lars Nehru Sand.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger