Hoksrud: Torkelsen setter ting på spissen om norske eldre

Komiker og Venstre-politiker Per Inge Torkelsen sier Norge har de rikeste pensjonistene i verden, men også de som sutrer mest. Han liker å sette ting på spissen, sier Frps Bård Hoksrud.

Per Inge Torkelsen

Per Inge Torkelsen skriver i en kronikk at norske pensjonister både er rikest i verden og sutrer mest.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Onsdag ble det klart at Fremskrittspartiets Åse Michaelsen blir Norges første eldreminister. Det er en jobb som fikk komiker og Venstre-politiker Per Inge Torkelsen til å reagere i en kronikk som har skapt stort engasjement i sosiale medier.

NRK Ytring skriver han blant annet at det ikke finnes en gruppe i det politiske Norge som er så godt representert som de gamle, og sier at «halve bystyret i Stavanger består av pensjonister og gamlinger».

– Og vi har Pensjonistpartiet, Seniorsaken, Pensjonistforbundet, med 950.000 medlemmer, og all verdens pensjonistforeninger hvor de sutrer, gneldrer og hyler, skriver Torkelsen​​​​​.

Bård Hoksrud

Fremskrittspartiets Bård Hoksrud reagerer på komiker Per Inge Thorkildsens kronikk om norske pensjonister.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Fremskrittspartiets eldrepolitiske talsmann Bård Hoksrud lot seg provosere av komikeren.

– Men så tenker jeg at han er en humorist og liker å sette ting på spissen. Ja, det er heldigvis veldig mange eldre i Norge som har det kjempebra, men det er dessverre også mange som ikke får det tilbudet de trenger og som har det stusslig i hverdagen, sier Hoksrud i en debatt med Torkelsen.

Frp-politikeren sier at ettersom det blir flere eldre i årene framover er det viktig å få på plass en minister som taler deres sak.

– Verdens rikeste

– De som har det bra tenger det ikke. Men man har en barne- og likestillingsminister, og det har man for å ta vare på dem som ikke kan få det tilbudet de trenger, sier Hoksrud, og forteller at han jevnlig blir oppringt av frustrerte pårørende.

På spørsmål om de eldres talspersoner kanskje ikke gjør en god nok jobb, ettersom man hører og leser om flere som har det vondt, svarer Torkelsen at det kan være.

– Jeg tror ikke det er mange som har det vondt. Vi har verdens desidert rikeste pensjonister. Og vi har de pensjonistene i verden som sutrer mest, tror jeg, og det er det jeg er mest redd for, sier han, og sier han har tro på å spre glede.

– Ikke sutreminister

– De som har det vondt må få mer hjelp, men vi må ikke ha en egen sutreminister, fortsetter Torkelsen.

Hoksrud sier det heller ikke er hensikten, og sier en eldreminister også handler om folkehelse.

– Vi skal ha en minister som er opptatt av og skal sørge for at alle eldre har det som er din erfaring, Torkelsen, som mange dessverre ikke opplever. Du sier det er få, men det er mange.

Det er 950.000 alderspensjonister i Norge i dag. Pensjonistforbundets generalsekretær Harald Olimb Norman sier til NRK at av dem er i overkant 60.000 minstepensjonister. De får en pensjon som er under den definerte fattigdomsgrensa.

Tar man med dem som ligger rett over, så begynner det å nærme seg 200.000 personer, fortsetter han.

– Ikke alle til Syden

I kronikken skriver Torkelsen blant annet at «de aller fleste pensjonistene i Norge har null i gjeld, nedbetalt hus, hytte, bil, båt, og gjerne en leilighet i Syden».

Norman sier at selv om det er tilfelle for en del av pensjonistene, er det også mange i den andre enden av skalaen.

– Vi har enslige minstepensjonister som har en pensjon under den definerte fattigdomsgrensa, og vi har enslige pensjonister som lever av en pensjon litt over den definerte grensa, sier Norman.

Han sier at som humorist er Torkelsen ute etter å provosere, og at han ikke tar komikerens ytring høytidelig.

Norman ønsker den nye eldreministeren velkommen, og tror det er mye Michaelsen kan få til for de eldre innenfor rammene regjeringspartiene er enige om.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger