NRK Meny
Normal

Høie: – Det er for mange slike saker

Historien om kvinnen som fikk et alvorlig liggesår etter sviktende pleie på sykehjemmet gjør sterkt inntrykk på helseminister Bent Høie. – Dessverre er ikke denne saken unik, sier han.

Bent Høie

STAT: Helseminister Bent Høie sier mer statlig styring og kontroll vil gjøre den kommunale eldreomsorgen bedre.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Helseministeren har nettopp lest vedtaket der Norsk pasientskadeerstatning tilkjente en 78 år gammel kvinne erstatning etter lårhalsbrudd og liggesår ved et sykehjem i Oslo.

Ifølge NPE kunne både fallet som førte til bruddet og liggesåret som ga en infeksjon vært unngått dersom sykehjemmet hadde fulgt opp pasienten godt nok.

– Dette gjør inntrykk på meg. Det er for mange av denne type hendelser, og det er noe vi må jobbe med, sier Høie til NRK.

Staten skal styre mer

Bent Høie leser NPE-rapport

BEKYMRET: Helseminister Bent Høie leser NPEs vedtak der en eldre kvinne ble tilkjent erstatning. – Dette er en gruppe pasienter som ikke nødvendigvis står først i køen til å levere klager til Fylkesmannen eller Norsk pasientskadeerstatning.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Pårørendeaksjonen linda birkenes

UTVALG: Linda Birkenes, medlem av Pårørendeaksjonen, ønsker pårørendeutvalg ved alle landets sykehjem.

Foto: NRK

Etter flere år som helsepolitiker i opposisjon er Høyre-mannen godt kjent med utfordringene i norsk eldreomsorg. Nå er han selv helseminister. Det som skjer på sykehjemmene er hans ansvar.

– Det handler både om å ha nok plasser, og det handler om å ha nok kompetent personell og et innhold i tjenesten som gir mulighet til å ha et aktivt og innholdsrikt liv selv om man bor på et sykehjem, sier han.

På spørsmål om hva han har tenkt å gjøre for å hindre feilbehandling og omsorgssvikt, svarer han at staten må bidra mer for å bedre tjenestene i kommunene.

– Både når det gjelder kapasitet og kompetanse. Høyre og Frp har vært opptatt av at staten i større grad må engasjere seg for å sikre at man får en bedre eldreomsorg enn vi har i dag.

Den nye regjeringen vil blant annet få på plass en forsøksordning der kommuner kan søke om statlig finansiering av eldreomsorgen. De planlegger også en nasjonal norm for bemanningen og kvaliteten i pleie- og omsorgssektoren.

– Kvalitet før lovfestet rett

Et annet viktig punkt er Fremskrittspartiets hjertesak om lovfestet rett til sykehjemsplass. I samarbeidsavtalen med Venstre og KrF fikk de gjennomslag for at Høyre/Frp-regjeringen skal «utrede lovfestet rett til heldøgns pleie og omsorg med sikte på innføring i perioden».

Men Pårørendeaksjonen, som ble opprettet etter flere medieoppslag om svikt i eldreomsorgen, advarer regjeringen mot å prioritere lovfestet rett til sykehjemsplass foran bedre kvalitet.

– Ofte når man snakker om sykehjem, så snakker man om rett til plass, men så er det ikke snakk om hvordan kvaliteten er, sier initiativtaker Linda Birkenes.

Hun forteller at mange pårørende får et tøft møte med virkeligheten når deres mor, tante, far eller onkel får sykehjemsplass. Etter den første gleden over endelig å få plass, blir mange bekymret over pleien og omsorgen deres kjære får.

– Det er innholdet i tjenesten som er viktigst for oss, sier Birkenes.

Høie bedyrer at Pårørendeaksjonen ikke har noen grunn til å frykte at regjeringens arbeid med lovfestet rett til sykehjemsplass skal gå på bekostning av kvaliteten.

– Det er viktig for oss å utvide kapasiteten og jobbe med kvalitet, før man innfører den lovfestede retten. Vårt mål er å få en lovfestet rett i løpet av denne stortingsperioden, men vi skal selvfølgelig ikke bare bruke lovfesting, sier han.

Han støtter også Pårørendeaksjonens krav om at alle sykehjem skal ha pårørendeutvalg på samme måte som skoler har foreldreutvalg.

– Mange ønsker ikke å være den masende pårørende, i frykt for at det går utover beboeren. Vi tror det er en god idé å ha et pårørendeutvalg som tar opp ting mer generelt, sier Høie.

– Hva konkret vil du gjøre for å få det på plass?

– Vi må nesten komme tilbake til hvordan vi skal få det til. Men jeg er helt enig med Pårørendeaksjonen i at dette er det behov for, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger