Hopp til innhold

Høie om klemming på sykehjem: – Første skritt på vei tilbake til hverdagen

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier sykehjemsbeboere som har fått to doser koronavaksine kan ha nærkontakt med besøkende. Kontakten med uvaksinerte må fortsatt begrenses noe.

Den første koronavaksinen settes i Norge

KAN KLEMME: I desember ble 67 år gamle Svein Ellingsen historisk, etter å ha fått det første stikket med koronavaksine i Norge. Gitt at Ellingsen nå har fått en andre dose av vaksinen, kan sykehjemsbeboeren nå ha nærkontakt med besøkende.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt onsdag pressekonferanse om koronasituasjonen. Høie startet med å si at han har forståelse for at mange savner å klemme.

Deretter presenterte Høie følgende gladmelding:

– Snart er det noen som kan gjøre det igjen: Beboerne på sykehjemmene. I disse dager får de vaksinedose nummer to. Det betyr at de snart er beskyttet mot sykdommen, dersom de blir smittet av koronaviruset. Derfor endrer vi rådene for besøk på sykehjem neste uke.

– Det blir lov å klemme igjen, sier Høie.

Helseminister Bent Høie forteller at beboere som har fått to doser koronavaksine kan ha nærkontakt med besøkende.

– Må fortsatt være forsiktige

Helseministeren kommer også med noen viktige presiseringer:

  • Beboere som er vaksinert trenger ikke holde avstand til besøkende som er vaksinert.
  • De kan også ha nærkontakt med besøkende som ikke er vaksinert, men det bør være få personer, og de samme personene over tid.
  • Andre personer må fortsatt holde avstand, selv om de besøker en som er vaksinert.
  • Personer med luftveisinfeksjoner må fortsatt vente til de er friske, før de kommer på besøk.

I en pressemelding minner Helsedepartementet om at det tar 1–2 uker etter siste dose før vaksinen gir full beskyttelse.

Høie sier vaksinen gir «veldig god beskyttelse, men ikke full beskyttelse».

– Vi håper vaksinen hindrer at de som er vaksinert smitter videre, men vi vet det ikke sikkert. Derfor må vi fortsatt være forsiktige. Når beboerne er vaksinert, trenger ikke sykehjemmene lenger å begrense besøk, med mindre det blir så trangt at det er vanskelig å holde avstand til de som skal holde avstand.

OPPTAK: Se hele regjeringens pressekonferanse i opptak her.

– Tempoet må økes kraftig

Onsdag er antallet som har fått den første dosen vaksine 112.800. 22.894 av disse har også fått dose to.

Eldreombud Bente Lund Jacobsen har etterlyst oppdaterte, nasjonale retningslinjer for sykehjemsbesøk. Hun sier det er svært gledelig at fullvaksinerte sykehjemsbeboere kan ha nærkontakt med besøkende.

– Den alvorlige mangelen på nærkontakt er en svært viktig grunn til at tempoet i vaksineringa må økes kraftig. Vaksinene må raskt ut for å både redde liv og få slutt på den sosiale isolasjonen, sier Jacobsen i en pressemelding.

Jacobsen påpeker overfor NRK at hun først og fremst viser til at mange eldre som ikke er på sykehjem, fortsatt ikke har fått vaksine.

– Jeg har fått mange henvendelser fra eldre som ikke har fått informasjon. Det kan være kronglete og vanskelig, særlig når man ikke er digital, sier Jacobsen.

– Savner klemmene

Høie startet med å si at han har forståelse for at mange savner mye, etter nesten ett år med koronarestriksjoner.

– Vi savner konsertene, kampene og reisene. Vi savner arbeidsplassen vi pleide å drømme oss bort fra, og treningene vi pleide å snike oss unna.

– Jeg tror mange av oss savner klemmene mest av alt. Vi savner å legge armene rundt mennesker vi bryr oss om, og vi savner at de legger armene rundt oss. En klem gjør godt, både innvendig og utvendig. Den blir liggende lenge på kinnet, og minner oss om at noen er glad i deg. Det er ikke rart at vi savner klemmene.

Høie kaller lettelsene på sykehjemmene «det første skrittet på vei tilbake til hverdagen».

– Vi fortsetter på denne veien. Noen ganger går det raskt, andre ganger litt saktere enn det vi skulle ønske. Det er to ting som bestemmer farten. Det ene er hvor fort vi vaksinerer, det andre er hvor fort viruset får evnen til å spre seg. Dette bestemmer også tiltakene. Vi har ingen fasit, men vi har erfaringer fra land som er der vi er nå, sier Høie.

– Trenden er god

Koronasmitten synker for tredje uke på rad, ifølge FHI, men nedgangen er ikke like stor som de to foregående ukene.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det er så langt meldt 1.921 tilfeller i uke 4, viser ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det er en nedgang på 13 prosent sammenlignet med uke 3, og en nedgang på 59 prosent fra uke 1.

– Trenden er god totalt sett, og på kommunenivå er det nedadgående mange steder. Men vi er fortsatt på et høyt nivå historisk, omtrent samme nivå som oktober. I tillegg kommer det meldinger om smitte av den muterte varianten, som gjør situasjonen usikker, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

Tror vanlige virkemidler virker mot mutert virus

Til tross for den sminkende smittetrenden er det innført inngripende tiltak på store deler av Østlandet, av frykt for at den muterte virusvarianten – som blant annet er påvist i Nordre Follo – skal spre seg.

Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier det foreløpig er uklart mye mer smittsomt de muterte variantene av koronaviruset er.

Hun tror det vil ta noen uker å få mer oversikt om hvordan mutantviruset smitter, sammenlignet med vanlige varianter.

– Men vi tar høyde for at en rask smitteøkning kan skje. Samtidig ser vi at det lar seg håndtere med de vanlige virkemidlene, sier hun, ifølge NTB.

Utbrudd av muterte virusvarianter sprer seg

Onsdag ble det klart utbruddet av muterte tilfeller av koronavirus i Hardanger-området vokser i omfang. Kvam i Vestland innfører en rekke tiltak, etter at en innbygger har fått påvist den engelske varianten av viruset.

Til sammen fire kommuner rundt Hardangerfjorden har nå fått påvist tilfeller av mutert koronavirus. Fem skoler og barnehager blir stengt, resten blir satt på rødt nivå.

I tillegg ble det onsdag klart at minst to av smittetilfellene blant ansatte ved Tines meieri på Kalbakken i Oslo skyldes mutert koronavirus, skriver Tine i en pressemelding.

Det er tatt prøver av 170 personer etter at det ble oppdaget smitte blant ansatte ved meieriet. Så langt er det påvist koronasmitte hos åtte ansatte. 70 medarbeidere er satt i karantene.

Høie: Vaksinepass er likt norsk system

Onsdag kom også nyheten om at Danmark innfører vaksinepass, som skal gjøre det lettere å gjennomføre forretningsreiser.

Helsedepartementet opplyser til NRK at man foreløpig ikke har tatt en avgjørelse om et lignende pass skal innføres i Norge. Helseminister Bent Høie sier hans inntrykk av det man har gjort i Danmark, egentlig tilsvarer det man har i Norge.

– Så kommer det også en diskusjon om hvilke regler som vil gjelde for dem som er fullvaksinerte. Det handler om smittevernregler, altså karantene, testing og så videre, men også det som mange gjerne tenker mest på som fordeler, som reising og sånt. Men det må også være basert på kunnskap, sier Høie.

– Ikke aktuelt med portforbud

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland åpnet pressekonferansen med å adressere tilbakemeldingene på sonderingene rundt det å innføre et portforbud i Norge. Forslaget har fått kraftig kritikk, men også støtte av Helsedirektoratet som er rent smitteverntiltak.

– Det har forståelig nok generert mange høringsinnspill og mye debatt. Noen har bedt om ekstratid og fått det. I praksis avsluttes høringsfristen søndag. Vi skal jobbe oss gjennom de mange innspillene, før vi eventuelt sender en innstilling til Stortinget.

– Det er ikke aktuelt å innføre et portforbud nå, men det er viktig å utrede det juridiske grunnlaget om situasjonen skulle bli langt mer alvorlig. Vår jobb er å tenke verst tenkelige scenarioer, men dit håper vi altså at vi aldri kommer.

AKTUELT NÅ