Hopp til innhold

Høie vil gjøre det lettere å hente legevikarer fra utlandet igjen

Helseminister Bent Høie (H) vil gjøre endringer i refusjonsforskriften etter kritikk om at det nye regelverket har gjort det vanskelig å skaffe legevikarer.

Barn som blir sjekket av lege på sykehus.

Kommuner og fastleger har vært bekymret for om de ville få på plass vikarer til sommeren på grunn av dagens regelverk.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Refusjonsforskriften er en del av endringer i regelverket som ble innført for å sikre kompetente ansatte. I praksis har forskriften imidlertid gjort det vanskelig for kommuner som pleier å hente inn vikarer fra andre nordiske land, å fortsette med den praksisen.

Helseminister Bent Høie sier ifølge Nationen at han forstår problemene regelverket har skapt. Saken sendes ut på høring nå.

– Vi kommer til å gjennomføre en rask høringsrunde, før vi gjør endringer i refusjonsforskriften. Da vil det være mulig å ansette vikarer i inntil ett års vikariat, for eksempel om sommeren.

Trenger sommervikarer

Høie sier myndighetene har fått flere tilbakemeldinger fra kommuner og fastleger som har vært bekymret for om de ville få på plass vikarer til sommeren på grunn av regelverket.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie endrer regelverket sitt, som han har fått kritikk for at ble for rigid og komplisert.

Foto: Jørn Tveter / NRK

– Forskriften skal endres før sommeren, og det betyr at kommunene kan planlegge opp mot endringene som kommer, lover han.

Samtidig jobber Helsetilsynet med å gi ansatte i helsevesenet opplæring i bruken av et nytt, europeisk register som skal forhindre ansettelse av ukvalifiserte leger.

Europeisk kontroll fungerer dårlig

I dag fungerer samarbeidet mellom de nordiske landene godt, sa fagsjef Toril Sagen i Helsetilsynet til NRK i februar. Det nye registeret skal forhåpentligvis gjøre utvekslingen av helsepersonell på tvers av landegrensene tryggere. Men en undersøkelse gjort av Danmarks Radio viser at varslingen ikke fungerer godt nok.

Medlemslandene bruker registeret på så ulik måte at man ikke kan stole på at en lege er uten rulleblad, viser den danske undersøkelsen.

AKTUELT NÅ