Flere Unge Høyre-lag vil legalisere narkotika, men Høie advarer

En rekke fylkeslag i Unge Høyre vil stemme for et forslag om å legalisere all narkotika under streng kontroll. Motstanderne får støtte fra Høyres helseminister og nestleder.

Høie og Unge Høyre

STØTTE: Johannes Berntsen Kirksæther og Helene Honningsvåg Formo er kritiske til forslaget. Nylig møtte de helseminister Bent Høie (H) for å få råd.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

– Jeg mener dette er et stort sosialt eksperiment som man ikke bør sette i verk, og som jeg håper Unge Høyre ikke vedtar, sier helseminister Bent Høie til NRK.

Men en ringerunde NRK har gjort, viser at det er svært åpent før ungdomspartiets landsmøte neste helg.

Syv fylkeslag støtter enten forslaget om full legalisering, eller legalisering av cannabis eller andre lettere narkotiske stoffer. Seks fylkeslag er mot, og de siste fire har foreløpig ikke bestemt seg.

I de aller fleste fylkeslagene er delegatene uansett fristilt og får stemme etter eget hjerte, uavhengig av eventuelle vedtak i fylkeslaget.

Flere sier også at de er usikre på sitt standpunkt, og vil høre debatten på landsmøtet før de bestemmer seg.

Splitter ungdomspartiet

Det er ventet stor debatt mellom den liberale og konservative fløyen av ungdomspartiet når saken skal behandles som del av Unge Høyres prinsipprogram på landsmøtet på Gardermoen.

Også i programkomiteen har det vært debatt, men et knappest mulig flertall støttet forslaget. En av dem er komiteens leder Syver Hanken.

Syver Hanken

LIBERAL: Syver Hanken leder prinsipprogramkomiteen i Unge Høyre.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Det er ingen overraskelse at dette er et kontroversielt tema som splitter organisasjonen, men jeg er glad for at det ser ut til å være et flertall som er modent for endring i narkotikapolitikken, sier han.

Hanken er ikke bekymret over at helseministeren gir støtte til motstanderne av forslaget.

– Det er en tillitserklæring til Unge Høyre at Bent går inn i debatten. Det betyr at han tar det vi mener på alvor. Når det er sagt, er vår jobb å utfordre Bent og Voksen-Høyre litt, sier han.

Bekymret

Johannes Berntsen Kirksæther og Helene Honningsvåg Formo er blant Unge Høyre-medlemmene som ønsker å stoppe forslaget. Nylig møtte de helseministeren for å få råd og støtte.

– Jeg er glad for at vi har aktive i Unge Høyre som tar til motmæle mot forslaget. Mitt råd er å gå inn i en saklig diskusjon og å møte argumentene som forkjemperne trekker frem, sa Høie til ungdomspolitikerne.

De støtter Høies arbeid med LAR-ordningen (legemiddelassistert rehabilitering). De vil la rusavhengige få hjelp i stedet for straff, men frykter økt narkotikamisbruk ved full legalisering.

– Rusmisbrukeres verste fiende er avhengighet. Da får de det ikke enklere av at rusmidlene blir lettere tilgjengelig, sier Kirksæther.

– Vi har en regjering som bryr seg og vil gjøre rusmisbrukernes liv bedre. Det er riktig vei å gå. Politikk tar tid, og vi må la den politikken virke før vi gjør drastiske endringer, mener Formo.

Også Hanken roser Høie for innsatsen med å gi rusavhengige hjelp i stedet for straff, men understreker at det ikke nødvendigvis må bety et generelt forbud.

– Ser man på rusproblematikken mer overordnet, står man mellom to valg. Nå har vi prøvd i en generasjon å forby, uten gode resultater. Da er det bedre å regulere for å redusere skaden av narkotikabruken, mener han.

SISTE NYTT

Siste meldinger