Sykepleiervikarer tar hjerte-lungeredningskurs på nettet

Sykepleiervikarbyrået Nurse Partner brukte nettkurs for å godkjenne sykepleiervikar til å jobbe på norske sykehus. Helseforetakene varsler full gjennomgang.

Sykepleiervikarfirmaet Nursepartner brukte nettet for å lære opp en sykepleiervikar i hjerte-lungeredning. Helseforetakene varsler nå en gjennomgang.

VIDEO: Fast sykepleier på Nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet, Lars Haukelidsæter (32), mener det er latterlig at Nurse Partner bruker en «multiple choice-test» når de skal teste om sykepleiere kan hjerte-lungeredning.

– Det er jo egentlig ganske latterlig.

Fast sykepleier på Rikshospitalet, Lars Haukelidsæter (32) sitter hjemme i stua. På dataskjermen foran ham er den såkalte «multiple choice-testen» vikarbyrået Nurse Partner sendte ham i vinter.

Etter at Haukelidsæter opplevde at noen av de innleide sykepleierne på avdelingen manglet grunnleggende kompetanse, bestemte han seg for selv å teste hva som skulle til for å bli utleid til et norske sykehus.

Les Haukelidsæters kronikk på NRK YTRING: – Jeg fikk flere muligheter til å besvare testen

– Jeg sendte en epost til Nurse Partner og fortalte at jeg var ekstravakt og manglet kurs i hjerte – lungeredning. De sendte meg lenken til en svensk multiple choice-test med ubegrensede forsøk, sier han til NRK.

På grunn av noe språkforvirring måtte han ta testen fire ganger før han fikk et automatisk generert kursbevis.

Reagerer kraftig

Hilde Brit Christiansen, personaldirektør i Helse Vest

UTROLIG: – Vi kommer til å forlange at alle vikarbyråene legger fram dokumentasjon på at alle sykepleierne har godkjente praktiske kurs i hjerte-lungeredning, sier Hilde Brit Christiansen, personaldirektør i Helse Vest.

Foto: NRK

I Helse Vest, som er helseforetaket Haukelidsæter søkte jobb hos, reagerer HR-sjef Hilde Christiansen kraftig på 32-åringens historie.

– Det er nesten utrolig å høre. Vi kommer til å forlange at alle vikarbyråene legger fram dokumentasjon på at alle sykepleierne har godkjente praktiske kurs i hjerte-lungeredning, sier hun til NRK.

Nurse Partner leide i fjor ut over 400 sykepleiere til norske helseforetak. NRK har flere ganger spurt om å møte ledelsen i vikarbyrået for å gjøre et intervju, men de har avslått.

Nurse Partner: – Han ville ikke fått jobb

Selskapets sjef i Norge, Malin Ernestrand, skriver til NRK at de ikke kan legge frem dokumentasjon på at alle deres vikarer har de godkjente hjerte-lungeredningskurs, men presiserer at de har tatt disse kursene likevel.

I tillegg sier hun at Nurse Partner ikke fikk en epost som ble sendt ut til vikarbyråene fra helseforetakene i desember, som presiserte at det skulle være et praktisk kurs.

Hun sier i tillegg at Lars Haukelidsæter aldri skulle få jobb hos dem fordi de etter noen uker avslørte at referansene hans ikke stemte.

SE OGSÅ: Innslag om saken på Dagsrevyen (tilgjengelig fra klokken 19)

(Saken fortsetter under bildet)

Nurse Partners nettside

KALLER SEG LEDENDE: På sine egne nettsider skriver Nurse Partner at det er en 'av Skandinavias ledende ressursbedrifter innen utleie av helsepersonell'.

Foto: Skjermdump

Ble forespeilet jobb

Haukelidsæter hadde oppgitt at en kamerat var avdelingsleder på Rikshospitalet som en del av testen av vikarbyråets kontrollrutiner.

NRK har eposter som viser at Haukelidsæter ble forespeilet jobb i Bergen noen dager etter at referansene hans ble oppringt.

Nurse Partner hevder på sin side at han aldri skulle få jobben fordi referansene var feil, og at de oppdaget dette flere uker etterpå

Selskapet sier de sjekket Haukelidsæters referanser på nytt etter noen uker, og deretter forsøkte å gi ham beskjed om at de ikke stemte over telefon. De kan ikke dokumentere denne kontakten overfor NRK.

Haukelidsæter benekter at han ble kontaktet av vikarbyrået.

– Dette er løgn. Jeg fikk aldri beskjed om at referansene var feil, sier han til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Her holder Nurse Partner til i Oslo

KAN IKKE DOKUMENTERE: Nurse Partner holder til i denne bygningen i Oslo sentrum. Selskapets sjef i Norge, Malin Ernestrand, skriver til NRK at de ikke kan legge frem dokumentasjon på at alle deres vikarer har de godkjente hjerte-lungeredningskurs, men presiserer at de har tatt disse kursene likevel.

Foto: NRK

Liv og død

På vakt på Rikshospitalet i Oslo har Haukelidsæter og teamet på avdelingen ansvaret for noen av de sykeste pasientene på norske sykehus.

Ofte er det han og de andre sykepleierne som gjør de første vurderingene og følger pasientene tettest. Haukelidsæter mener det går på pasientsikkerheten løs hvis kolleger mangler viktig kompetanse.

– Jeg har hatt opplevelser med vikarsykepleiere som rett og slett ikke vet hva de skal gjøre i en akutt situasjon og må løpe og hente hjelp. Det tar ekstra tid.

Helse Vest sier til NRK at de nå kommer til å foreta en full gjennomgang av engasjementet med Nurse Partner og at den kan får konsekvenser for avtalen med vikarbyrået.

– De må begynne å forstå at dette er en alvorlig bransje, sier HR-direktør Hilde Christiansen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger