Hopp til innhold

Tre representanter fra Rogaland innstilles til sentralstyret i Ap

Kari Nessa Nordtun og Odd Stangeland blir innstilt som representanter til sentralstyret i Arbeiderpartiet. Hadia Tajik er innstilt som nestlederkandidat, og dermed også medlem i sentralstyret.

Hadia Tajik og Kari Nessa Nordtun

PROFILER: Rogaland Ap drøftet i dag om både Hadia Tajik og Kari Nessa Nordtun skal spilles inn som kandidater til sentralstyret i partiet.

Foto: Øystein Otterdal / Ole Andreas Bø / NRK

Rogaland Arbeiderparti gjorde torsdag kveld vedtak om å innstille Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun og Eigersund-ordfører Odd Stangeland som representanter til sentralstyret i Arbeiderpartiet.

– Vi gleder oss til å støtte dem, og er trygge på at kandidatene får god støtte fra andre partilag enn Rogaland, sier Karmøy-ordfører og styremedlem Jarle Nilsen til NRK.

Hadia Tajik ble innstilt som nestlederkandidat i partiet tirsdag, og dermed også medlem i sentralstyret.

Nilsen forklarer at Tajik er den prioriterte kandidaten til sentralstyret fordi hun er Rogalands eneste kandidat som nestleder.

Jarle Nilsen, ordfører på Karmøy (Ap)

Jarle Nilsen.

Foto: Cathrine Oftedahl / NRK

Så Nordtun «rykker ned» om Tajik ikke blir nestleder?

– Vi håper selvfølgelig at valgkomiteen finner plass til flere rogalendinger i sentralstyret. Hvis ikke er Hadja vår prioriterte kandidat. Valgkomiteen kan suverent innstille de kandidatene de mener er best egnet, svarer Nilsen.

Hyggelig å bli innstilt

Kari Nessa Nordtun er glad for støtten fra styret i Rogaland Ap.

– Det er veldig hyggelig å bli innstilt som kandidat til et så viktig verv. Det er mange dyktige kandidater som spilles inn. Jeg synes det er viktig at Rogaland etter landsmøtet igjen blir representert i sentralstyret. Sentralstyret må ha representanter fra hele landet, og Rogaland er et viktig fylke for norsk næringsliv, skriver Nessa Nordtun i en tekstmelding til NRK.

Nordtun understreker at hun stiller meg bak forslaget fra Rogaland AP, der de ber om at Hadia Tajin skal vurderes som nestleder i partiet.

– Skal bo i Rogaland

I forkant av styremøtet torsdag var ikke Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn i tvil: Rogaland Ap burde foreslå Kari Nessa Nordtun og Tom Kalsås, ikke Hadia Tajik, til Arbeiderpartiets sentralstyre.

– Min mening er at den som sitter i sentralstyret fra Rogaland, skal bo i Rogaland. Da har jeg to gode kandidater, sier Mohn til NRK.

– Den ene kandidaten er Kari Nessa Nordtun, som er en glimrende kvinnelig kandidat. Så har vi også en veldig god mannlig kandidat, som er Tom Kalsås. Begge er gode kandidater for Rogaland og bor i Rogaland, understreker han.

Nilsen avviser at saken har skapt splid i partigruppen.

– Hadia er en ung dynamisk kvinne som har hatt tunge og viktige oppgaver før. Hun har vært statsråd og har hatt oppgaver som forhandlingsleder innen ulike fagfelt. Hun er absolutt en kandidat som er potent til å ta den rollen nå, sier han.

Kommentar: Fortida trøbler det til for Tajik. Igjen

Pressekonferans med arbeids- og integreringsminister Hadia Tajik (Ap)
Pressekonferans med arbeids- og integreringsminister Hadia Tajik (Ap)

Tajik-skepsis

Arne-Christian Mohn har en fortid som fylkesleder i Rogaland Ap. Han er fullt klar over at Tajik, som opprinnelig er fra Bjørheimsbygd i Strand kommune i Rogaland, er folkeregistrert i nettopp denne kommunen. Til daglig bor hun imidlertid i Oslo med mann og barn.

– Jeg mener vi i Rogaland bør ha en i sentralstyret som fysisk bor i fylket, ja. Jeg mener vi også burde hatt det da Tajik var nestleder. Om hun blir nestleder igjen, bør vi også ha det i tillegg, sier han.

Arne-Christian Mohn

BOSTED: Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn mener man fra Rogaland bør ha en kandidat til sentralstyret som faktisk bor i fylket.

Foto: Thomas Halleland

Stortingsrepresentant Hadia Tajik kommenterer ordførerens uttalelser slik:

– Jeg er glad for at Arne-Christian åpner for at jeg blir nestleder i Arbeiderpartiet igjen, og for vedtaket i styret til Rogaland Arbeiderparti som peker på meg som fylkets kandidat til partiledelsen, sier hun til NRK.

– Jeg er enig i at vi har mange flinke folk i Rogaland som kan bekle ulike verv, og er ikke uenig i at to fra fylket vårt selvsagt hadde vært det aller beste. Av hensyn til prosessen vil jeg ikke kommentere enkeltnavn, sier Tajik videre.

Én eller begge?

Flere kilder NRK har snakket med i forkant av møtet, sier det er delte meninger lokalt om hvorvidt tiden er moden for å kjøre fram Hadia Tajik som kandidat til sentralstyret fra Rogaland.

I det største lokallaget, Stavanger Ap, skal det være stor støtte til Nessa Nordtun som sentralstyremedlem, etter det NRK forstår.

Hvis Tajik ikke skulle få tilslutning verken som nestleder eller til sentralstyret, er frykten i Rogaland at fylket blir stående uten representasjon i Ap-ledelsen, etter det NRK forstår.

Derfor har mange tatt til orde for å spille inn begge de to kvinnelige profilene. Flere lokalt anser Nessa Nordtun som et mindre omstridt navn.

– Det er risikabelt å satse alt på ett kort, skriver politisk redaktør i Stavanger Aftenblad, Harald Birkevold, i en kommentar.

Arbeiderpartiets energiutvalg

AKTUELL: Lokale Ap-tillitsvalgte mener Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun bør spilles inn som kandidat til Aps sentralstyre.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Etter det NRK kjenner til, var det ved forrige valg av sentralstyremedlemmer planen at Rogaland Ap skulle spille inn Nessa Nordtun til sentralstyret og Tajik som nestleder.

Ap har falt som en stein på meningsmålingene etter valget for halvannet år siden. Valgkomiteens leder Peggy Hessen Følsvik varslet i går at «valgkomiteen er opptatt av å foreslå et sentralstyre som bidrar til fornyelse».

Les også: Arbeidarpartiet kan mista fleire byar

Kari Nessa Nordtun
Kari Nessa Nordtun

Partileder Jonas Gahr Støre minnet nylig dessuten om at Aps vedtekter åpner for både én og to nestledere.

– Vi hadde to, så jeg mener det er gode argumenter for å ha to, fordi vi er i regjering, vi har et stort ansvar og mye vi skal følge opp i en partiorganisasjon, sa han til NRK.

Slapp nyheten

Det var fylkesleder Frode Fjeldsbø som onsdag gikk ut i VG med nyheten om at Rogaland Ap ønsker Tajik som nestleder.

– Rogaland Ap ønsker og går sterkt inn for Hadia Tajik som ny nestleder i Arbeiderpartiet. Styret hadde møte mandag og har bedt meg formidle en krystallklar melding, og det er at vi ønsker Hadia Tajik som nestleder i Ap igjen, sa han til avisen.

Det er bare ett år siden Tajik måtte gå av som statsråd og Ap-nestleder i kjølvannet av pendlerboligavsløringene i fjor.

Tidligere har Agder Ap, AUF og Aps sametingsgruppe foreslått kunnskapsminister Tonje Brenna fra Akershus som ny nestleder.

Les også: Peker på Brenna som ny Ap-nestleder

Kunnskapsministeren holder pressekonferanse
Kunnskapsministeren holder pressekonferanse

Fjeldsbø sitter i Aps valgkomité, som hadde sitt første møte onsdag. Han ville ikke kommentere saken overfor NRK, men før torsdagens styremøte i fylkeslaget sa han dette:

– Det var jeg som ba om ekstraordinært styremøte i Rogaland Ap tidligere denne uken. Det skyldtes at jeg sitter i valgkomiteen i Ap og ville ha med meg inn i første møte der hva Rogaland Ap mener om kandidater til sentralstyret.

– Var det enighet i styret om å foreslå Hadia Tajik som nestleder?

– Jeg vil ikke kommentere mer enn det jeg har sagt nå, sier Fjeldsbø.

Torsdag ble det altså holdt ekstraordinært styremøte i Rogaland Ap.

– Plass til begge

Dag Mossige, som er gruppeleder i Stavanger Ap, sier følgende om navn til sentralstyret:

– Jeg syns absolutt det kunne ha vært plass til begge, sier han til NRK.

På direkte spørsmål om det har vært uenighet blant lokallagene i Ap om hvem som bør spilles inn, svarte han følgende:

– Etter det jeg kjenner til har ikke dette vært oppe til formell diskusjon i partiet enda.

Leder Arild Michelsen i Stavanger Ap hadde ingen mening om dette i forkant av møtet.

– Men som jeg gitt uttrykk for før: Både Hadia og Kari vil være gode kandidater til sentralstyret, sier han til NRK.

AKTUELT NÅ