Hopp til innhold

Hjelper nettspillere å omgå forbud

Utenlandske pengespillselskaper på Internett hjelper nordmenn å omgå et nytt lovforbud mot pengeoverføring.

Nettspill
Foto: www.colourbox.com

I februar i år vedtok regjeringen forbud mot betalingsformidling til pengespill registrert i utlandet.

Fra 1. juni vil det dermed være umulig å bruke norske bankkort til å satse penger hos utenlandske spillselskaper på Internett.

Les: Forbyr overføring av penger til utenlandske spill

Nå ringer selskapet Ladbrokes rundt til tusenvis av norske kunder for å fortelle hvordan de kan overføre penger til dem på andre måter etter at loven har tredd i kraft.

Ringer kundene

Budskapet til Ladbrokes er at kundene kan fortsette å overføre penger til dem over Internett eller gjennom utenlandske betalingsinstitusjoner - helt lovlig.

Chris i Oslo, som ikke ønsker å stå fram med fullt navn, er en av dem som har blitt oppringt på vegne av selskapet.

– Han som ringte ville informere meg om at det kom noen nye regler til sommeren. Men han ville også fortelle meg hvordan jeg kunne omgå disse reglene. Jeg ville få bistand fra dem hvis jeg fortsatt ønsket å være kunde hos Ladbrokes - og overføre penger til dem, sier han til NRK.

– Fristende å gå videre

I fjor spilte rundt 150.000 nordmenn utenlandske pengespill på Internett, og satset til sammen flere milliarder kroner ved slike nettsteder, ifølge Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Ingjerd Meen Lorvik, leder for Norsk forening for spillproblematikk, sier mange står i fare for å utvikle alvorlige pengespillproblemer.

– De er prisgitt disse selskapene. Det er veldig fristende å bli med et selskap videre hvis man får en direkte henvendelse på denne måten her, sier hun.

Les også: Dataspill verre enn narkotika

Les også: Slik unngår du spillavhengige barn

– Beskytter businessen

– Vi beskytter jo den businessen vi har i Norge. Det er det ingen tvil om. Og det er vi i vår fulle rett til, sier samfunnskontakt for Ladbrokes i Norge, Per Scavenius.

Han avviser at dette er problematisk, og sier de ikke ringer til kunder som selv har fortalt at de har et avhengighetsproblem.

– Vi har sett litt på spillmønsteret til enkelte kunder, og de vi ikke er komfortable med tar vi heller ikke kontakt med, sier Scavenius.

Også pengespillselskapet Unibet bekrefter at de vil informere norske kunder om hvordan de kan overføre penger til selskapet uten at kundene rammes av betalingsforbudet mot norske banker.

Selskapet mener dette er uproblematisk, siden det er lovlig for kundene å overføre penger på denne måten.

Les også: Slår nettspill-alarm

- Aggressiv markedsføring

Kulturminister Anniken Huitfeldt reagerer på det hun kaller aggressiv markedsføring hos utenlandske pengespillselskaper. Hun tror ikke selskapene kan sikre seg mot at de ikke ringer spillavhengige.

Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt reagerer på spillselskapenes aggressive markedsføring.

Foto: Birger Kolsrud Jåsund / NRK

- Det vi vet er at etter vi fjernet en del av de aggressive automatene i Norge, oppgir i dag de som har pengespillproblemer at de spiller denne typen spill på Internett, sier Huitfeldt.

- Dessuten er det ikke slik at de som er spillavhengige oppgir det til de som formidler spillene, sier hun videre.

Kulturministeren vil nå undersøke om noe av dette kan være ulovlig.

- Jeg har vært i kontakt med Forbrukerombudet, og de vil på eget initiativ sjekke de metodene det her vises til.

Huitfeldt tror ikke det er mulig å stoppe bruken av pengespill på Internett, men mener det vil bli redusert.

- Vi visste da vi innførte dette forbudet at det kunne være en måte å omgå det på. Vi kan ikke styre alle pengestrømmer ut av Norge. Men vi klarer kanskje å forhindre at flere begynner.

Norge er det første landet som innfører et slikt forbud, men flere andre land forbereder lignende løsninger, ifølge kulturministeren.

Les også: Forbrukerombudet vil granske spillselskaper

AKTUELT NÅ