Hopp til innhold

Hiv-positive lever 19 år lenger enn i 2001

Hiv-positive kan regne med å leve 19 år lenger enn hva man kunne i 2001, ifølge en ny FN-rapport. – Med riktig behandling lever vi like lenge som resten av befolkningen, sier lederen for HivNorge, Leif-Ove Hansen.

Hiv-virus

Hiv-viruset sett i et mikroskop.

Foto: Scanpix

Billigere og lettere tilgang på medisiner som brukes for å bremse ned formeringen av hivviruset i blodet, skal være hovedårsaken til at en hivsmittet person nå er ventet å leve lenger.

Det kommer frem i en rapport gjort av FN, skriver The Guardian.

Medisinene er nå langt billigere enn de var for 15 år siden. I år 2000 kostet behandlingen rundt 14.000 dollar i året, over 100.000 norske kroner. Nå har prisen falt til kun 100 dollar, cirka 800 kroner, ifølge rapporten.

Derfor har langt flere råd til behandlingen. I 2000 var det kun 700.000 mennesker som hadde tilgang på disse nødvendige medisinene, mens i dag har FN nådd målet om å behandle 15 millioner mennesker for hiv.

– Lever et fullverdig liv

Leif Ove Hansen, leder i HivNorge

Leif-Ove Hansen, leder i HivNorge sier han lever fint med hiv, men han er bekymret for det økende antallet av smittetilfeller i Norge.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

I Norge dekkes de antiretrovirale medisinene (ARV) av staten. Leder for HivNorge, Leif-Ove Hansen ble diagnostisert med hiv for fem år siden.

– Det kom som et sjokk, selv om jeg visste hva jeg hadde utsatt meg for og hva jeg hadde gjort. Jeg hadde hatt ubeskyttet sex, forteller Hansen.

– Jeg tar en pille hver dag som gjør at jeg kan leve like bra og lenge som andre, sier Hansen.

Hansen ramser opp hva som har blitt bedre siden 1983, da hiv kom til Norge.

– Gode medisiner, vi lever like lenge som normalbefolkningen, man får ingen dødsdom, og smitterisikoen fra mor til barn er nå lik null.

– Fortsatt stigma

Til tross for lettere og billigere behandling, smittes flere av hiv i Norge enn for ti år siden. I fjor ble det diagnostisert i underkant av 300 nye hivpositive i landet, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

– Man er ikke lenger like engstelige for å få hiv, slik man var på 80- og 90-tallet. Skremselen rundt hiv har forsvunnet, samtidig som kunnskapen om hiv har blitt dårligere. Man ser at folk ikke er flinke nok til å ta vare på sin seksuelle helse, sier Hansen.

Menn som har sex med menn står for to av tre nye tilfeller. En av de største utfordringene er karakteristikkene av hivpositive, ifølge Hansen.

– Det som er vanskelig er at den jevne befolkningen ikke har nok kunnskap om hiv. Folk er fortsatt redde for personer med hiv, slik de var på 80-tallet. Derfor er hivpositive restriktive om å fortelle om diagnosen sin, sier Leif Ove Hansen.

Fortsatt trenger mange behandling

Til tross for at behandlingen mot hiv er billigere og enklere å få tilgang til, er det svært mange som fortsatt ikke får den sårt trengte behandlingen.

I dag er det mellom 34,3 og 41,4 millioner mennesker på verdensbasis som lever med hiv. Over halvparten av dem lever i Afrika.

Ifølge Hansen er det rundt 700 personer i Norge som ikke vet at de har hiv. Han oppfordrer flere til å teste seg.

AKTUELT NÅ