Hopp til innhold

Historisk stort underskudd i Statoil

Statoil tapte 35,4 milliarder kroner etter skatt og nedskrivinger i 1. kvartal. Resultatet er det svakeste i selskapets historie. Likevel stiger Statoil-aksjen på Oslo Børs.

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil presenterte et knallrødt resultat for første kvartal torsdag morgen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Statoil skrev ned verdien av sine eiendeler med 46 milliarder kroner i første kvartal, noe som førte til at selskapets bunnlinje ble negativ med 35,4 milliarder kroner.

Det er etter all sannsynlighet historiens svakeste resultat fra Statoil noensinne, sier Pareto-analytiker Trond Omdal til E24.

Det er hovedsakelig virksomheten på land i USA som har blitt kraftig nedskrevet, og skiftergass- og skiferoljefeltene Marcellus, Bakken og Eagle Ford.

Rammes hardt av halvert oljepris

Statoil konsernsjef Eldar Sætre svarer slik på hvordan det føles å legge frem selskapets svakeste tall noen gang.

– Jeg ønsker å glede meg og, for det underliggende resultatet er relativt bra, men da tar jeg hensyn til at oljeprisen er halvert i forhold til samme periode i fjor, sier Sætre til NRK.

Han sier at hovedforklaringene på det svake resultatet er oljeprisfallet og at eiendelene i selskapets balanse er kraftig nedskrevet.

Vil ikke karakterisere USA-kjøpene som feilinvesteringer

– Vi har skrevet ned verdien av en del felt, og vi har lagt til grunn en mer forsiktig vurdering av hvordan vi ser på den fremtidige oljeprisutviklingen. Det gjør at en del felt blir påvirket når vi skal vurdere verdien i balansen, sier Sætre.

– De store nedskrivningene viser hvor store feilinvesteringer Statoil har gjort de siste årene, sier aksjeanalytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier til DN.

Analytikeren venter enda større nedskrivninger i USA dersom oljeprisen ikke stiger kraftig.

Sætre vil imidlertid ikke overfor NRK karakterisere gigantinvesteringene i ukonvensjonelle gass- og oljefelt i USA som feilinvesteringer.

– Det vi sitter med er veldig gode eiendeler i USA. Vi er godt posisjonert. Dette gjenspeiler det øyeblikksbildet vi ser nå om oljeprisutviklingen. Akkurat nå er det veldig svake priser, ikke minst i denne delen av virksomheten, sier Sætre.

Stiger på Oslo Børs

Til tross for den historisk svake bunnlinjen, stiger Statoil-aksjen på Oslo Børs, med i overkant av 3,2 prosent rett etter 11.00.

Hovedindeksen stiger til sammenligning med 1,1 prosent.

Oppturen sender markedsverdien av Statoil opp til 503 milliarder kroner, opp 15 milliarder siden børsåpning.

Det justerte resultatet etter skatt endte på 7 milliarder kroner i pluss, noe som var bedre enn de 4,6 milliardene som analytikerne hadde ventet på forhånd.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger